26. dubna 2016 • 17:36

Pomohlo mi, že jsem v reprezentaci nehrál dobře, přiznal Skalák

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový reprezentant Jiří Skalák v druholigovém anglickém Brightonu po složitém úvodu začal nastupovat v základní sestavě, skóroval dvakrát za sebou a řekl si o nominaci na mistrovství Evropy. Čtyřiadvacetiletý záložník ale momentálně o Euru nepřemýšlí a soustředí se jen na vybojování přímého postupu do Premier League.



Skalák v Brightonu po zimním příchodu z Mladé Boleslavi zpočátku moc šancí nedostával a většinou sbíral jen závěrečné minuty jako náhradník. Na začátku dubna však přišel obrat a v posledních pěti duelech hrál vždy od začátku.

"Je to pro mě až neuvěřitelné, že se to takhle vyvinulo. Jsem strašně rád po tom těžkém začátku. Musíme pokračovat a zvládnout další zápasy, protože jinak by to bylo víceméně k ničemu," řekl v rozhovoru s ČTK.

V březnových přípravných zápasech národního týmu se Skotskem a Švédskem nepodal ideální výkon, ale kritiku prý vnímal pozitivně. "Myslím, že mi pomohlo, že jsem nehrál dobře, srovnal jsem si to v hlavě a těšil se sem. Teď se soustředím na klub, pak uvidíme, co reprezentace. Když jsem tu nehrál, tak jsem si říkal, že pro národní tým to bude problém a třeba nepojedu. To bylo špatně," konstatoval Skalák.

"Bylo by nádherné, kdyby se mi splnilo to, s čím jsem přicházel, aby Brighton postoupil do Premier League. Teď se musím koncentrovat na zbývající dva zápasy a až pak budou myšlenky na Euro. Teď mám hlavu tady," prohlásil bývalý hráč Sparty, Slovácka či Brna.

Nahrávání stačilo, teď budu střílet, řekl si Skalák

Brighton v sobotu vyhrál popáté za sebou a bodově se dotáhl na vedoucí dvojici Burnley, Middlesbrough, proti kterému svěřenci Chrise Hughtona sezonu uzavřou. Do anglické ligy přímou postoupí první dva celky. "Všichni kluci říkají, že tady nikdy nebylo, aby tři týmy měly stejně bodů dva zápasy před koncem. My to máme ve vlastních rukách, když dvakrát vyhrajeme, tak postoupíme," uvedl Skalák.

Ve druhé anglické lize nejprve sbíral asistence, premiérovou branku zaznamenal až před týdnem v duelu s Queens Park Rangers (4:0) a v sobotu dalším zásahem pomohl k vítězství 3:1 na hřišti Charltonu. "Já předtím ani moc šancí neměl. Jednou jsem šel sám na bránu, ale víceméně jsem většinu akcí zakončoval centrem nebo nahrávkou. Pak jsem si říkal, že už by to stačilo a mohl bych zase začít střílet. Jsem rád, že mi to tam dvakrát spadlo," uvedl rodák z Pardubic.

Jeho dalekonosný halfvolej proti QPR byl na nedělním klubovém večírku dokonce vyhlášen nejlepším gólem Brightonu v sezoně. "Kluci už mi to říkali hned, když jsem ho dal. Já jsem tomu moc nevěřil, protože hlasování už skončilo v den zápasu s QPR, ale kvůli mě to prodloužili o čtyři dny. Byl jsem překvapený, že mi lidé poslali tolik hlasů a že to vyhrálo. Mám velkou radost a věřím, že ještě nějaké takové góly dám," řekl Skalák, jenž je s šesti asistencemi druhým nejlepším nahrávačem týmu.

Fyzicky náročnou soutěž na sobě hodně pociťuje. "Zatím se mi tady nestalo, že by mě po zápase něco nebolelo. Některé souboje jsou opravdu tvrdé. Ještě jsem si na to úplně nezvyknul, ale už také umím přitvrdit, dostal jsem i nějaké žluté karty. Zákroky, které by v Česku byly faul, se tady nepískají a rozhodčí to hodně pouštějí. I proto je posilovna na denním pořádku," přiznal Skalák.

Na život v Brightonu už si docela zvykl a pokroky dělá i v angličtině. "Dům i auto už mám a řeč je samozřejmě lepší než na začátku. Mám dvakrát v týdnu doučování a snažím se nějak komunikovat. Když se bavím se spoluhráči, tak už mě chápou, ale ještě je to potřeba zlepšit," dodal sedminásobný reprezentant.

Český záložník Brightonu Jiří Skalák se raduje z gólu do sítě QPR
Český záložník Brightonu Jiří Skalák se raduje z gólu do sítě QPR

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud