8. ledna 2018 • 16:48

Pohárové zklamání Arsenalu! Wengera kritizují za arogantní složení sestavy

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Premier League je Arsenal až šestý, na Manchester City ztrácí propastných 23 bodů. Výhra v FA Cupu tak byla jednou z mála možností, které by Kanonýrům mohly zajistit sezonu, která by se dala považovat alespoň z části za úspěšnou. Jenže místo spanilé jízdy za obhajobou trofeje přišel výpadek hned při první příležitosti. Nezkušená sestava, kterou Arséne Wenger poslal do zápasu s druholigovým Nottinghamem, prohrála 2:4, a na francouzského stratéga se snesla pořádná sprcha kritiky. Pozornost od ní neodvrátil ani fakt, že soupeř Arsenalu opět kopal penaltu, která vůbec nemusela být nařízena.



Hvězdy dostaly volno. Arséne Wenger vybral do základní sestavy proti Nottinghamu Čechova náhradníka Davida Ospinu, zkušené beky Pera Mertesackera a Mathieu Debuchyho a útočníky Thea Walcotta a Dannyho Welbecka, a tuhle osu doplnil o hráče, kteří se jinak podívají sotva na lavičku. Od první minuty tak na druholigového soupeře vletěli Reiss Nelson nebo Joe Willock, sotva plnoletí borci. A to nestačilo.

Nottingham, který je ve druhé lize až čtrnáctý, nastoupil na favorita s maximálním nasazením a slavil výhru 4:2. A právě nezkušenost sestavy pak přišla na přetřes.

Do Wengerovy volby se bez servítek pustil bývalý kanonýr Celtiku Glasgow Chris Sutton, toho času expert rádia BBC. „V poháru musí hrát silná sestava. Jasně, můžete dát šanci pár mladíkům, ale na lavičce musíte mít připravené velké ranaře. Je od Wengera neuvěřitelně arogantní, že si myslel, že Nottingham smete jako by nic,“ pustil se do zkušeného francouzského kouče.

Faktem je, že „ranaři“ byli v nedohlednu. Wenger dal většině svých opor volno a i lavičku zaplnil nezkušenými mladíčky. Jen jeden z nich, zadák Calum Chambers, měl zkušenosti ze zápasů Premier League.

Kontroverzní penalta

Podruhé v krátké době srazila Arsenal penalta z kategorie sporných. O výhru proti West Bromwichi přišli Gunners kvůli pokutovému kopu za nastřelenou ruku Chamberse, tentokrát je  závěru pohárového zápasu stála možnost potenciálního comebacku. Rozhodčí John Moss ji nařídil po zákroku Mathieu Debuchyho jen pět minut poté, co londýnský celek díky Welbeckovi snížil na 2:3.

Mladý záložník Kieran Dowell se z puntíku nemýlil, nejeden divák si ale všiml toho, že při zahrání penalty se dopustil hned dvou doteků. "Z dostupných záběrů je jasně vidět, že Dowell kopl míč proti své stojné noze, od níž se odrazil do brány. Gól neměl být uznán a Arsenal měl kopat nepřímý volný kop," řekl Daily Mailu bývalý rozhodčí Graham Poll, toho času pravidlový expert britského deníku.

"Podívejte se na trajektorii míče, tam prostě musely být dva doteky," byl si jistý Martin Keown, který dříve dres Arsenalu několik let oblékal. "Rozhodčí říkal, že nic neviděl, ale přece musí vidět, že míč po normální střele takhle neletí. Kdyby to viděl videorozhodčí, neuznal by to," dodal.

Asistent u videa ale dostupný nebyl. Toho se v anglickém poháru dočkají až hráči Brightonu a Crystal Palace, kteří se proti sobě postaví v pondělí.

Arséne Wenger tentokrát odmítl hlavního sudího zkritizovat, řekl ale, že jeho svěřenci jsou si jistí, že Kieran Dowell se dopustil dvou doteků. Francouzský kouč se neschovával za žádné výmluvy a jasně řekl, že jeho tým prostě byl horší.

"V obraně, záloze, ani útoku, jsme nebyli dost dobří. A zaplatili jsme za to," zalitoval na tiskové konferenci a pogratuloval druholigovému celku k zaslouženému postupu. Arsenal poprvé za dvě dekády Wengerovy vlády nedokázal postoupit ze třetího kola anglického poháru, a poprvé od roku 1908 dostal čtyři branky od druholigového celku.

Mnozí fanoušci tak začínají volat po tom, aby dlouhotrvající éra francouzského trenéra došla co nejdříve do svého dlouho odkládaného konce.

Hráči Arsenalu se svými protesty neuspěli
Hráči Arsenalu se svými protesty neuspěli

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud