20. dubna 2018 • 13:53

Svět se klaní Wengerovi. Jako můj otec, smekl Fábregas. Pro jiné diktátor

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úctyhodných 22 let vydržel na lavičce Arsenalu, stal se nezpochybnitelnou klubovou legendou. Ale čas nadešel a Arséne Wenger oznámil, že po sezoně v Arsenalu skončí. Jeho rozhodnutí vyvolalo ohromný ohlas - někteří ho považují za opravdovou legendu, průkopníka, který zmodernizoval anglický fotbal, někdo ale mluví i o diktátorovi, který už se nedokázal přizpůsobit moderní době. V drtivé většině na osmašedesátiletého francouzského kouče prší slova uznání. Celý svět oceňuje to, co francouzský gentleman pro svůj sport udělal.



"Postavil a trénoval ty nejlepší anglické týmy, proti kterým jsem kdy hrál," uvedl na twitteru bývalý obránce Manchesteru United Gary Neville. "Ten z roku 1998 byl ten úplně nejtěžší soupeř. Jeho týmy navíc hrály takový fotbal a měly takovou kvalitu, že jsme kvůli nim museli změnit náš vlastní styl. A to je ten největší kompliment," dodal.

"Fotbal slovo legenda dost znehodnocuje, ale on prostě byl legenda. O tom není pochyb," přidal bývalý anglický reprezentant Paul Merson s tím, že díky Wengerovi si mohl prodloužit kariéru. "Hrál jsem pod ním jen rok, ale měl jsem nejlepší fyzičku v kariéře. Šlapal jsem jako hodinky, byl jsem jak stroj," uvedl.

Podle Mersona to bylo díky inovátorským postupům, které Wenger v Arsenalu zavedl. "Neuvěřitelně předběhl dobu. Pro reprezentační srazy jsme od něj měli řadu cviků a postupně je začali dělat úplně všichni. Také zakázal pivo a alkohol v klubovém centru a bezpochyby prodloužil řadě hráčů kariéry," dodal.

"Arséne není jen nejlepší trenér v historii Arsenalu, ale zcela sám taky změnil anglický fotbal," řekl bývalý gólman londýnského klubu Bob Wilson. "Jsme jeho obrovskými dlužníky, ale přesto se na něj v poslední době jen nadávalo. Jsem proto svým způsobem rád, že končí. Aby na něj lidé ještě víc plivali, to si totiž nezasloužil," konstatoval kouč Cardiffu a Wengerův vrstevník Neil Warnock.

Arsenal získal pod vedením Wengera tři mistrovské tituly, ale ten poslední oslavil už v roce 2004. Mimo jiné i proto v posledních letech sílilo volání po jeho odchodu. "Proto mě jeho konec nepřekvapil. Fanoušci chtěli, aby bojoval o titul, a to se nepovedlo," uvedl další bývalý hráč Arsenalu Nigel Winterburn.

Jedna z nejvýraznějších posil klubových dějin Arsenalu - moment, kdy Arséne Wenger podepsal útočníka Thierry Henryho
Jedna z nejvýraznějších posil klubových dějin Arsenalu - moment, kdy Arséne Wenger podepsal útočníka Thierry Henryho

"Je ale potřeba si uvědomit, že když přišel do klubu, tak o něm nikdo vůbec nic nevěděl. A nakonec se z něj stal nejlepší trenér v historii Arsenalu. Věřil nám, dal nám svobodu na hřišti a já díky tomu zase začal hraní za Arsenal milovat," doplnil Winterburn.

Bývalý záložník Arsenalu Stewart Robson naproti tomu označil Wengera za diktátora, který měl odejít už před několika lety. "Nikdo mu nesebere zásluhy a změny, které do klubu přinesl. Byly to skvělé časy, ale jako spousta diktátorů si myslel, že on sám se měnit nemusí, i když mu hodně lidí říkalo opak," uvedl.

"V posledních letech Arsenal pod Wengerovým vedením byl příliš úzkoprsý a zaostával ve vyhledávání hráčů a fyzioterapeutické péči. Trenérův odchod je to nejlepší, co mohlo klub potkat," dodal.

Za současné mužstvo promluvil Per Mertesacker, který se po sezoně rozloučí s aktivní kariérou a v Arsenalu přejde do funkcionářské pozice. "Zatím máme jen kusé informace, je to ohromně emotivní. On byl jedním z hlavních důvodů, proč v Arsenalu jsem, Dal mi šanci, udělal mě kapitánem a podržel mě i ve chvíli, kdy jsem byl zraněný," pravil německý stoper.

Na Wengera vzpomínají i další hráči, kteří poznali jeho trenérskou práci. "Nikdy nezapomenu, jak mě podporoval a pomáhal. Věřil mi od první chvíle, hodně mu dlužím. Byl pro mě jako táta a dostal ze mě vždycky to nejlepší. Arséne, zasloužíte si veškerý respekt celého světa," pravil Cesc Fábregas, který působil v Arsenalu na začátku dospělé kariéry a stal se jednou z obrovských osobností a mladým kapitánem.

Ohromné úctě se Wenger drží i mezi trenérskými kolegy. "Jsem trošku překvapený, ale je to jeho rozhodnutí, musíme to respektovat," řekl trenér Liverpoolu Jürgen Klopp. "Na fotbal měl ohromný vliv. Udělal ohromnou kariéru, jde o mimořádnou osobnost. 22 let, které strávil v Arsenalu, je opravdu dlouhá doba. Někteří teď možná nejsou spokojení s jeho výsledky v poslední době. V polovině devadesátých let a na začátku nového tisíciletí ale s Arsenalem dominoval, v Německu byl ohromným idolem," vysekl mu poklonu německý kouč.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud