24. května 2018 • 04:20

Arsenal pod Emerym. U videa hráčům dochází popcorn, dbá na rozvoj

Autor: jon, pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čas profesora Wengera pominul, do práce jde učenlivý nástupce. Španělský trenér Unai Emery by podle názoru mnohých odborníků mohl zapadnout do filozofie a stylu Arsenalu. Jde o fotbalového fanatika, perfekcionistu, navíc skvěle takticky vybaveného. Emery zároveň dbá na rozvoj hráčů, snaží se své svěřence neustále zlepšovat. Také proto si ho v předchozích angažmá tolik chválili. S čím 46letý kouč na Emirates Stadium přichází? A jaký styl hodlá praktikovat?



Jak píše Julien Laurens pro BBC: "Emery patří mezi trenéry, který chce zlepšovat hráče. Nepotřebuje drahé hvězdy, co stojí 100 milionů liber (2,9 miliardy korun). Také proto je v Evropě tolik oblíbený, proto si ho před dvěma lety vybrali v PSG," tvrdí francouzský expert.

V 46letech už nabral řadu zkušeností. Prošel si menšími kluby ve Španělsku (Lorca Deportivo, Almeira), úspěšnou éru zažil ve Valencii i v Seville. Vyhořel pouze ve Spartaku Moskva. Před šesti lety prohrál čtyři z pěti zápasů v Lize mistrů, definitivně se pakoval po ligové prohře 1:5 s městským rivalem Dynamem.

Z Ruska se ve velkém stylu vrátil do Španělska, se Sevillou vyhrál třikrát po sobě Evropskou ligu. Tím si vysloužil lukrativní nabídku z PSG, kde slavil sedm z osmi možných domácích trofejí. Vaz mu zlomila Liga mistrů, kde při nejvyšších ambicích skončil s mužstvem plným hvězd dvakrát už v osmifinále.

Co od Emeryho očekává Arsenal? "Emery nám pouštěl tolik videa, až mi došel popcorn," prohlásil zkušený španělský křídelník Joaquín, který pod ním nastupoval ve Valencii. "Je posedlý fotbalem, u něj je to skoro nemoc. Je to jeden z nejlepších trenérů, které jsem v kariéře zažil, Hrál jsem pod ním tři sezony a mrzelo mě, že už nebyla další," dodal už vážnějším tónem.

Nový trenér Arsenalu Unai Emery má za sebou první den na Emirates Stadium
Nový trenér Arsenalu Unai Emery má za sebou první den na Emirates Stadium

Emery dbá na taktické detaily - nejčastěji používá systém 4-2-3-1, rád ale přechází do útočnějšího módu 4-3-3. Trvá na vysokém presinku a neustálém pohybu, naprosté disciplíně a dodržování herních pokynů. Takže něco podobného, co úspěšně praktikují Klopp v Liverpool nebo Pochettino v Tottenhamu.

V Arsenalu dostane trošku jinou pozici než jeho legendární předchůdce. Oproti Wengerovi nebude tolik zasahovat do transferů, to má na starosti mimo jiné Raul Sanllehi, bývalý zamětnanec Barcelony. Ten se stará o smlouvy a finanční stránku kádru. Druhou důležitou osobou je Sven Mislintat, někdejší šéf skautingu v Dortmundu, který nyní shání talentované fotbalisty pro Arsenal. Společně s Emerym mají vytvořit fungující trojici, která nastartuje novou éru pyšného londýnského klubu.

Majitele Arsenalu zaujal Emery právě vysokou odborností a zapáleností do fotbalu. Při jedné ze svých prvních prezentací prý do detailu rozebral každého člena kádru a vyjmenoval, co a jak u konkrétního jedince bude chtít vylepšit.

"Moje angličtina sice není nejlepší, ale budu se vám co nejlépe snažit vysvětlit, jaké mám s týmem záměry a jaké jsou naše ambice. Jsem nesmírně šťastný za výzvu v tak velkém klubu ve skvělém městě a s nádherným stadionem," pravil skromně na své první tiskové konferenci v roli trenéra Arsenalu.

A minusy? Nejspíš těžší pořízení s opravdovými hvězdami, které úplně nezvládl v PSG. "Ten tým jsem neřídil já, ale Neymar ," naznačil Emery, kde vězely problémy francouzského šampiona. Pokud ale v Arsenalu potlačí ega jednotlivců a přesvědčí je o svém konceptu, může slavit úspěchy. Třeba tak, jak se mu to vedlo ve skromnějších podmínkách v Seville.

Následující měsíce ukáží, zda dokáže navázat na odkaz 22 let vlády Arséne Wengera a nakopne klub, který už 14 let čeká na mistrovský pohár v Premier League.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud