6. října 2018 • 12:57

Mourinho mluvil jen se 262 slovy. Shnilé je vedení United, varuje Neville

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už čtyři zápasy nezpívali vítězný chorál. Vypadli z Ligového poháru (2:3 po penaltách s Derby), ztratili dva body v Lize mistrů (0:0 doma s Valencií), v lize jsou až desátí. Poznáváte v tomhle výčtu statistiky Manchesteru United? Trenér José Mourinho je pod obrovským tlakem a dobře ví, že v sobotu doma s Newcastlem (18.30 ONLINE) musí uspět. Nervozita panuje i ve vztahu k novinářům, kteří dění v klubu pokrývají. Páteční tiskovou konferenci před utkáním svolal Mourinho nezvykle už na osmou ráno, odpovídal stroze a pouze tři a půl minuty.



Portugalský kouč souhlasil, že nevyhrát pět zápasů za sebou je pro klub typu Manchesteru United nepřípustné. Slavnému týmu by se to stalo poprvé od roku 1999. "To je neakceptovatelné," začal Mourinho na ranním setkání s britskými novináři.

Do práce vyjížděl ještě za tmy, přivstat si museli i žurnalisté, kteří se chtěli trenéra zeptat na několik otázek. Mourinho jim příliš šancí nedal. Odpověděl přesně na šest otázek, novináři spočítali, že použil 262 slov. Strohá a krátká tisková konference, jakou čeští novináři pamatují z EURO 2016 od tehdejšího trenéra národního týmu Pavla Vrby, trvala tři a půl minuty.

"Jenom jedna domácí prohra v minulé sezoně, jedna porážka v posledních sedmi zápasech, ale žádné vítězství v uplynulých třech zápasech doma, nýbrž tři remízy. Tím pádem v tom není hořkost z porážky, ale ani štěstí po výhře - je důležité, abychom sobotní zápas vyhráli," vypočítal Mourinho týmové statistiky, ve tváři ani špetku emocí.

"Jsme teprve v říjnu. Když se podíváme na tabulky mnoha lig po Evropě, tak neodpovídají tomu, co se dělo v nedávných měsících nebo na konci minulé sezony," uvedl Mourinho. "Měli bychom být v mnohem lepší pozici, ale k tomu potřebujeme body. Body, které jsme ztratili především v posledních dvou zápasech, ze kterých máme jen bod ze šesti možných," narazil na ztráty s Wolverhamptonem (1:1) a West Hamem (1:3), po nichž jsou United až desátí, s devítibodovou ztrátou na vedoucí Manchester City.

Mourinho dobře ví, že se pod ním kýve židle. Na vzrůstající tlak reaguje svým obvyklým způsobem - úšklebky, odsekávání, krátké, strohé odpovědi. Portugalský kouč se snaží zůstat nad věcí, jenže na Old Trafford zabředává do horké kaše problémů. Navíc se čím dál víc propírají jeho neshody s hráči, což byl začátek jeho konce v uplynulé štaci v Chelsea.

Jose Mourinho během zápasu Manchester United - Valencia v rámci Ligy mistrů
Jose Mourinho během zápasu Manchester United - Valencia v rámci Ligy mistrů

Třetí sezona v klubu totiž může být velmi rychle poslední. Vedle absence výsledků se zatím výrazně nelepší ani herní projev týmu, který kritizují klubové legendy. "Jsem překvapený, že na lavičce po sobotní prohře vůbec ještě přežil," divil se bývalý vynikající záložník Paul Scholes v narážce na prohru 1:3 na slabém West Hamu. "Každý tým, který má být úspěšný, musí tvrdě pracovat. Tohle mužstvo tak nepůsobí a za kým to jde? Za trenérem," doplnil bývalý vynikající stoper Rio Ferdinand.

Mourinho se ale dál chová jako zatvrzelý býk. "Nepotřebuju vědět, co řekl. Říká, co říkat chce. Nezajímá mě to. Upřímně – nezajímá mě to. Svoboda projevu, svobodná země. Můžete si říkat, co chcete," prohlásil portugalský trenér jízlivě směrem ke Scholesovi.

Pokud ale nebude mít v rukávu výsledky, jeho sebevědomé vystupování ho může brzy semlít. Jeden ze "soudných dnů" pro Mourinha přichází právě v sobotu. Na Old Trafford přijede Newcastle. Osmnáctý celek Premier League, který v sedmi odehraných kolech ještě nevyhrál, pouze dvakrát remizoval.

"Mají velmi, ale opravdu velmi dobrého trenéra. Jejich tým je vždycky dobře organizovaný, obzvlášť proti týmům ze špičky ligy. Zápasy s TOP mužstvy jim sice nepřinesly body, ale pokaždé byli hodně blízko a dělali soupeři velké problémy. Očekávám velmi těžký zápas," uzavřel Mourinho a odešel z tiskové místnosti.

Skončí, pokud v posledním utkání před reprezentační pauzou United neuspějí? Asi byste čekali razantnější volání po takovém řešení. Mourinho má naopak i výrazné zastánce. Třeba v osobě Phila Nevilla. Jedna z klubových legend hodnotila po páteční předehrávce Premier League mezi Brightonem a West Hamem.

Podle něj je mnohem větší problém ve vedení klubu, které je "prohnilé až na dřeň." Nelichotivým vysvědčením by pro něj byl fakt, že by tým, ve kterém vládl Alex Ferguson vládl 26 let v kuse, hledal po jeho superúspěšné éře už pátého kouče za posledních šest let. Podkopáváním Mourinhovy pozice navíc podle Nevilla sílí moc hráčů. "Ocas vrtí psem," tvrdí Neville.

SESTŘIH LM: United - Valencia 0:0. Domácí nevyhráli potřetí v řadě
Video se připravuje ...

SESTŘIH LM: YB Bern - Manchester United 0:3. Výhru Rudých ďáblů řídil Pogba
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud