3. srpna 2020 • 14:07

Revoluce v City: jak a s kým chce Guardiola sundat krále Kloppa?

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Manchesteru City končí čtvrtou sezonu, rozběhne poslední rok kontraktu. Pep Guardiola má před sebou na lavičce ambiciózního klubu náročný úkol - v letní dohhrávce ovládnout Ligu mistrů a posléze vyšperkovat kádr tak, aby v Anglii utnul vládu suverénního Liverpoolu pod taktovkou Jürgena Kloppa. Navíc nespí ani další ostrovní konkurenti. Jak se může ambiciózní klub do nového ročníku změnit?



Osmnáct bodů. To je jasný vzkaz pro Pepa Guardiolu, kolik jeho hráčům chybělo k obhajobě titulu v Premier League. Dle čísel velmi mnoho. Rozjetý kolos z Anfield Road totiž vydržel sezonu v ohromném tempu, nasbíral úctyhodných 99 bodů a zaslouženě po dlouhých třiceti letech oslavil ligový primát.

Manchester City skončil na pěkném druhém místě, pokud uspěje v srpnové dohrávce Ligy mistrů, může ještě považovat sezonu za velmi úspěšnou. Nicméně už teď vedení v kancelářích musí přemýšlet o tom, jak hvězdný kádr ještě víc nabušit.

Na novou sezonu se totiž tvrdě chystají i další - posílit hodlá Arsenal, Chelsea, koronavirový rozjezd ukázal sílu Manchesteru United, stranou nechce zůstat ani Mourinhův Tottenham.

Poté, co bohatému klubu odpadly starosti po zrušení trestu od UEFA, může naplno rozjet velká jednání. Dva hráči už by měli být na cestě - obránce Bournemouthu Nathan Aké (25), u kterého mělo dojít k dohodě na přestupové částce 41 milonů liber (1,2 miliardy korun). Směr Etihad Stadium zřejmě nabral i křídelník z Valencie Ferran Torres (20).

K mladým akvizicím, které si trenér Guardiola hodlá vypiplat a postupně zapracovat do sestavy, chce přivést také hotové a obouchané hráče. Citizens hledají hlavně kvalitního stopera, kde se v minulé sezoně protočilo hodně hráčů a chybí zde jasný lídr typu Vincenta Kompanyho, který řídil mužstvo (pokud nebyl zraněný) v předešlých sezonách.

Od roku 2016 utratil Guardiola za obránce astronomický 324 milionů liber (9,4 miliardy korun), stále ale nemůže být zcela spokojený. Momentálně mu schází hráč, který by na stoperu doplnil francouzského zadáka Aymerica Laporteho (26).

Španělskému kouči by se líbil Uruguayec José Giménez (25), Atlético Madrid ale bude chtít velkou sumu, výstupní klauzule činí těžko akceptovatelných 110 milionů liber (3,2 miliardy korun). Možností je i opora Neapole a velmi žádaný francouzský fotbalista Kalidou Koulibaly. Může být k mání za 70 milionů liber (2 miliardy korun), nicméně věkem už se blíží třicítce.

Guardiolovým velkým přáním je obnovení spolupráce s Davidem Alabou (28), který ho nadchl v Bayernu Mnichov. Zkušený Rakušan už má za sebou 382 startů v bavorském dresu, devět bundesligových titulů i primát v Lize mistrů, těžko si představit lepší životopis. V Bayernu mu za rok končí smlouva, na jeho požadavky pro další kontrakt zatím vedení německého šampiona odmítá přistoupit. V City ale můžou přemýšlet tak, že vyčkají a defenzivní univerzál by za určitých okolností mohl být příští léto zadarmo...

S novými příchody pochopitelně souvisí i odchody - do Bayernu už zamířil křídelník Leroy Sané, s Manchesterem se po bombastické éře rozloučil španělský lídr David Silva. Vyloučit se nedá ani další škrtání, na nějž dojde ve zbytku léta.

Britský novinář: Atmosféra v Liverpoolu je skvělá i přes covid. Co přestupová politika?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud