25. června 2022 • 09:55

Rekonstrukce Arsenalu: šest posil, plno odchodů. Brazilský trojzubec?

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pachuť z minulé sezony ještě neodezněla. Spláchnout by ji měl letní příval posil. Arsenal má peníze a nebojí se je použít. „Kanonýrům“ v závěru posledního ročníku utekla místenka do Ligy mistrů, na jejich úkor proklouzl do milionářské soutěže Tottenham. A tohle léto se na Emirates Stadium pracuje na masivní rekonstrukci kádru. Dvě posily již dorazily a na radaru je další kvarteto hráčů. V útoku by měl vzniknout brazilský trojzubec v čele s Gabrielem Jesusem. Kdo naopak odejde?



Má přesnou vizi fotbalu, který chce, aby jeho mužstvo předváděl a bavil fanoušky na tribunách. A především směřoval k zisku trofejí. Učil se od trenérského génia – Pepa Guardioly. Španělskému guru taktiky dělal Mikel Arteta asistenta. Zblízka nasával matematické vzorce, které soupeři nezvládají vypočítat. Nyní se je pokouší aplikovat do hry Arsenalu.

Jenže při veškeré úctě, hráčský materiál na Etihad se s tím z Emirates nedá srovnávat. Kvalita kádru Manchesteru City se řadí k největším ve fotbalovém světě. Sportovní ředitel Arsenalu Edu ale tohle léto tvrdě pracuje na přestupovém trhu, aby sehnal vytipované fotbalisty, které si Arteta narýsoval na tabuli se sestavou.

Zatímco třeba fanoušci Manchesteru United skřípou zuby: „Kde jsou nějaké posily?!“, tak Gunners už dvě podepsali. S dresem Arsenalu zapózoval brazilský talent Marquinhos a ofenzivní záložník Fábio Vieira z Porta.

Další na řadě je Gabriel Jesus. Brazilský forvard se cítí v Manchesteru City nedoceněný. V Arsenalu by byl na hrotu číslo jedna. Takovou vizi mu přednesl Edu s posvěcením Artety, jenž ho zná z dob, kdy asistoval Guardiolovi. O transferu se již jedná, přestupová suma se pohybuje okolo 50 milionů liber (1,44 miliardy korun).

Na pravé křídlo si Arteta vysnil dalšího Brazilce – Raphinhu. Toho aktuálně zaměstnává Leeds. Otázkou je, jak dlouho ještě? Enormní zájem hlásí právě Arsenal, jenž už testoval vody. Podle serveru The Athletic poslal úvodní nabídku ve výši 40 milionů liber (1,15 miliardy korun). Marně.

Sumu budu potřeba vyšponovat zhruba o 25 milionů liber (720 milionů korun) výš. Zájem navíc přiznává i Tottenham a Barcelona, jež představuje pro Raphinhu vysněnou destinaci. Jenže jak je známo, „blaugranas“ drtí finanční krize.

Nalevo mají Gunners z vlastního arzenálu Gabriela Martinelliho, který by s Jesusem a Raphinhou měl vytvořit ofenzivní brazilský trojzubec. Ze zálohy by je pak měl distribuovat míči Youri Tielemans. Playmaker z Leicesteru touží po nové výzvě a sever Londýna takovou možnost skýtá.

Střed obrany chce Arsenal vyztužit Lisandrem Martínezem z Ajaxu. Argentinský zadák vyniká rozehrávkou, rozumí si s míčem a pod tlakem nepanikaří. Vlastnostmi zapadá přesně do Artetova systému. Jenže o jeho služby bojuje také Manchester United. Cenovka je nasazená na 43 milionů liber (1,23 miliardy korun).

Z hostování v Marseille se navíc vrátil stoper William Saliba, u kterého se očekává, že dostane šanci se ukázat. Francouzský klub by ho ale nejraději koupil do svých řad natvrdo a k tomu chce na hostování levého beka Nuna Tavarese.

Na odchodu z Arsenalu pak jsou Lucas Torreira, Héctor Bellerín, Bernd Leno, Pablo Marí a Ainsley Maitland-Niles. Ti by v ideálním případě měli naplnit klubovou kasu o 70 milionů liber (2 miliardy korun).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud