Stanislav Hrabě
25. září 2012 • 13:17

Z rozmazleného fracka idolem Paříže. Zlatan pálí, Francie ho miluje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo pár přesných zásahů (konkrétně osm) a pařížská Eiffelova věž se ohnula k nohám Zlatana Ibrahimovice. Narážky na jeho luxusní plat i život sice neumlkají, stejně tak vytrvalá mediální pozornost okolo jeho osoby, ale stále více se ironie přecházející až do závisti mění v laskavý humor. Třicetiletý bohém dává góly a fanoušci pařížského klubu ho milují.



Jsem pořád lepší a lepší, pochvaluje si s příslovečnou skromností Švéd Zlatan Ibrahimovic své působení ve francouzském Paris Saint-Germain.

Jeho chlubivá slova však už tolik nevyvolávají potřebu tisku či fanoušků srovnat nevychovaného fracka do latě a setkávají se s obdivným souhlasem. Švédský útočník si svými střeleckými kousky získal srdce příznivců a úctu novinářů.

V šesti zápasech v dresu pařížského týmu vstřelil osm gólů (sedm v nejvyšší francouzské soutěži, jeden do sítě Dynama Kyjev v úvodním duelu Ligy mistrů) a to je počin, který vyvolává nadšení.

Přepisuje tím stránky klubové kroniky. Šest přesných zásahů po šesti ligových kolech měli pouze legendární Francois M´Pelé (1974-1975) a italský šutér Marco Simone (1997-1998). Švédský kanonýr odehrál navíc jen pět zápasů (ve 2. kole pro zdravotní potíže na půdě Ajaccia nenastoupil) a má o zásah víc. Skvělá bilance.

Tu si všichni uvědomují. „Zlatan je vynikající střelec, jeho efektivita je až neskutečná,“ vyzdvihl jeho přínos po výhře nad Bastií 4:0 italský trenér pařížského týmu Carlo Ancelotti.

„Měl dvě příležitosti, které v pohodě a s naprostým přehledem proměnil, a ještě nahrál na další gól Menézovi,“ připomenul Ibrahimovicovo širší využití.

Švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovic zazářil při svém debutu v dresu PSG Švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovic zazářil při svém debutu v dresu PSGFoto EPA

Podle statistiky, která běží na twitteru, Ibrahimovic potřeboval na sedm ligových zásahů pouze jedenáct střel! Jednou se sice trefil v 1. kole proti Lorientu z pokutového kopu, ale i tak jde o unikátní bilanci, která jen zdůrazňuje jeho střelecké schopnosti.

Pomalu tak utichají výhrady k hráčovu obrovskému platu - 14 milionů eur (350 milionů korun) čistého ročně, což klub stojí při povinných odvodech a hráčových daních, které za něj hradí, 51,3 milionů eur (1,28 miliardy korun).

„Politici by měli být rádi, že přináším do země takové peníze,“ upozornil, že jeho plat nejde z rozpočtu státu od daňových poplatníků, ale od katarských majitelů klubu. „Kvalita nikdy není zadarmo, ta se vždycky platí,“ neopomenul rovněž upozornit na své střelecké dovednosti.

Ibrahimovic pálí dál. Svým pátým gólem pojistil výhru PSG
Ibrahimovic pálí dál. Svým pátým gólem pojistil výhru PSG

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud