2. října 2020 • 14:25

Fenomén Zlatan. Nelehké dětství, obří talent i sebevědomí a hlášky

Autor: Vladimíra Kouřilová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlatan Ibrahimovic sám o sobě rád mluví jako o bohu, vtipkuje na cizí účet a svými sebevědomými a sebestřednými výroky rozděluje svět na dva tábory. Jedni ho nenávidí, druzí milují. A teď se na podzim společně s AC Milán představí jedna z největších fotbalových hvězd v zápasech Evropské ligy proti Spartě.



Kdysi chlapec se špatnými vyhlídkami  ve vězení nebo život na okraji společnosti, hraje dnes fotbal za těžké peníze, plní stránky časopisů a visí nad postelí mnoha kluků, kteří touží být jako on.

Ibrahimovic se narodil ve švédském Malmö, ale jak už jeho jméno napovídá, není to typický Švéd. Jeho otec je bosenský rodák, který v roce 1977 emigroval do Švédska, kde se seznámil s mladou Chorvatkou. Z muslimsko-katolického vztahu tak vzešel jeden z nejlepších světových fotbalistů.

Horká krev, která mu koluje v žilách, je bezpochyby jedním z důvodů, proč je Zlatan tak kontroverzní a během své kariéry vyvolal nejen na hřišti množství různých skandálů.

Švédský kanonýr neměl ale vždy na růžích ustláno. Jedním z důkazů je i jeho nelehké dětství. Rodiče se rozvedli, když mu byli dva roky, a Zlatan zůstal s matkou a svými sourozenci. Doma zněly často hádky, křik a vládla nepříjemná atmosféra, jedním z důvodů byly problémy s drogami jedné z jeho sester.

Sociálka malého Zlatana svěřila otci, který byl pro změnu závislý na alkoholu. A tak začal jako malý chlapec před těžkou situací čím dál častěji utíkat na trávník. Oficiálně pak začal s fotbalem v týmu FBK Balkan.

Zlatan Ibrahimovic s manželkou Helenou Segerovou.
Zlatan Ibrahimovic s manželkou Helenou Segerovou.

Bylo mu deset let, když začal s fotbalem - tedy relativně pozdě. Potvrzuje to, s jakým neuvěřitelným talentem se tento hráč narodil. Byl samý malér, často se rval, kradl kola. Namísto toho, aby ho nelehká životní situace srazila na kolena, burcovala ho k ještě větším výkonům. Dnes se klidně může vysmát všem, kteří se kdysi posmívali jemu. A to také rád dělá.

Zpočátku málokdo věřil v jeho schopnosti. Byla ale jedna jediná osoba, která o jeho fotbalovém umu byla z hlouby duše přesvědčena. A to byl Zlatan sám. Vyplatilo se. Postupně se z provinčního klubu.Z Malmö se časem přesunul do Nizozemska, kde strávil tři roky v Ajaxu Amsterdam. Následně si zahrál v Juventusu Turín, Interu Milán, Barceloně, AC Milán. V Itálii dokázal jako jeden z mála vyhrát Serii A s oběma milánskými kluby. 

Nejdelší kus fotbalového života pak strávil v Paříži. Čtyři sezony totiž dominoval s Paris Saint-Germain francouzské lize. Od léta 2016 byl Zlatan jedním z Mourinhových hvězd v Manchesteru United a v roce 2018 přestoupil do Los Angeles Galaxy, kde šířil slávu fotbalu v zámoří. Dobyl přes 30 trofejí, vynikal všude.

Je to génius

Celému fotbalovému světu občas padá brada nad tím, co dokáže tenhle téměř dvoumetrový kolos s balonem. Jistě, po zeleném trávníku běhá spousta hvězdných útočníků, kteří mají přesnou mušku a skvělou techniku. Žádný z nich se ale nevyrovná tomu, co představuje Ibra.

Za celou svoji kariéru nastřílel už přes 400 gólů, každý z nich byl však něčím jiný a originální. Patičky, hlavičky, ekvilibristické kousky nebo akrobatické kreace, to všechno bychom objevili v jeho reportoáru. Vyhrál dokonce v anketě FIFA Puskás Award, ve které hlasují fanoušci, cenu za nejhezčí gól roku 2012.

Ibra ale na hřišti předvádí mnohem víc, než by se od fotbalového útočníka mohlo očekávat. Jeho skvělý přehled o hře, cit pro netypické způsoby přihrávek a výborné načasování už připravili mnoho šancí spoluhráčům.

Srdce má na pravém místě

Pro urážku nejde tenhle chlapík daleko, ale že má srdce na pravém místě dokázal lidem už několikrát. Jako například v okamžiku, kdy si nechal dočasně vytetovat 50 jmen, jejichž nositelé mají společné jedno jediné - hlad. Dokonce v jednom emotivním videu prohlásil, že by se klidně nechal popsat všemi jmény hladovějícíh, ale že je jich neuvěřitelné množství, až 805 milionů.

Často také poukazuje na děti trpící kvůli válkám, extrémní chudobě nebo přírodním katastrofám. Jeho těžké dětství a drsná čtvrť, ve které vyrůstal, ho naučily používat ostré lokty, ale také myslet na všechny, kteří pomoc potřebují a nenarodili se s takovým talentem jako on. Proto pravidelně přispívá charitě a inspiruje ostatní.

Kontroverzní vtipálek

Svými kontroverzními výroky se zapsal do povědomí milionům fotbalových fanoušků. A nejenom jim. Tenhle švédský fenomén se nebojí nikoho setřít svými spontánními a vtipnými hláškami.

Po dvou sezonách a 53 gólech opustil Ameriku. Rozloučil se po svém: „Chtěli jste Zlatana, dal jsem vám Zlatana. A teď se můžete vrátit ke sledování baseballu.“ Prostě ve stylu, jakým v březnu 2018 ohlásil svůj příchod a v deníku Los Angeles Times otiskl celostránkový inzerát se svým jménem, podpisem a textem: „Drahé LA, nemáš zač.“

Není to žádný suchar a dává svým fanouškům přesně to, co chtějí. Dokáže totiž bavit na hřišti, i mimo něj. To je prostě on!

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud