17. prosince 2019 • 10:13

Opice jako kampaň proti rasismu? Svět nechápe Itálii, autor se brání

Autor: tej, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Italská liga spustila kampaň za vymýcení rasismu z fotbalu, u antidiskriminačních organizací však vyvolala převážně odmítavé reakce. Součástí kampaně je totiž i umělecká malba instalovaná v sídle ligy, na níž jsou tři opice zastupující tři různé rasy.



Právě opičí skřeky často fanoušci používají k urážení fotbalistů jiné než bílé pleti. Podle představitelů Serie A se italský umělec Simone Fugazzotto snažil svým dílem ukázat, že všichni lidé jsou stejní.

K malbě ho inspiroval zážitek z minulé sezony, kdy byl svědkem urážek stopera Neapole Kalidoua Kolibalyho na stadionu Interu Milán. „Cítil jsem se ponížený tím, že všichni křičeli ‚opice‘ na hráče, kterého respektuji. Hrozně mě to naštvalo a dostal jsem nápad. Místo toho, abychom se snažili vymýtit opice, proč to neotočit a neříct, že nakonec jsme opice my všichni?„ uvedl Fugazzotto.

„Opice maluji už pět až šest let, takže jsem si řekl, že tahle práce ukáže, že jsme všichni opice. Udělal jsem západní opici s modrobílýma očima, asijskou s mandlovým tvarem očí a ve středu černou, od které to všechno vychází. Opice má naučit, že nejsou žádné rozdíly. Nejsou tu lidi a opice, my všichni jsme stejní,“ hájil svou práci.

Podle antidiskriminační skupiny Fare je nicméně taková kampaň kontraproduktivní. “Italský fotbal zase jednou šokoval svět. V zemi, kde týden co týden nejsou odpovědní lidé schopni bojovat s rasismem, spustí Serie A kampaň, která vypadá jako špatný vtip,„ napsali představitelé organizace. „Je to kontraproduktivní a pokračuje tím dehumanizace lidí afrického původu,„ dodali. „Je těžké pochopit, co si Serie A myslela. Kdo tohle konzuloval?“ ptají se.

Italská fotbalová liga bojuje s rasismem svérázným způsobem
Italská fotbalová liga bojuje s rasismem svérázným způsobem

Stejný názor má i další organizace bojující proti rasismu. „Použití opic v antidiskriminační kampani je zcela nevhodné. Podkopává to jakýkoliv pozitivní záměr a je kontraproduktivní,“ zlobí se v Kick It Out. „Doufáme, že to liga přehodnotí a grafiku kampaně vymění.“

Rasismus je v italském fotbale dlouhodobý problém. Pouze v této sezoně už byli terčem urážek z tribun Romelu Lukaku, Franck Kessie, Dalbert Henrique, Ronaldo Vieira, Koulibaly, Mario Balotelli a dokonce i Miralem Pjanič, jenž není tmavé pleti. Řada těchto incidentů nebyla potrestána.

Rasismus se v Itálii navíc neomezuje pouze na tribuny, ale objevuje se i ve veřejném prostoru. O Lukakuovi v září televizní expert v jinak pochvalném příspěvku řekl, že se dá zastavit pouze tak, že mu člověk dá banány, aby se najedl. Začátkem prosince zase deník Corriere dello Sport zval na ligový šlágr Inter - AS Řím pomocí fotografií Lukakua a dalšího hráče tmavé pleti Chrise Smallinga s titulkem “Black Friday„.

Se svou kampaní proti rasismu letos přišla i pražská Sparta. „Rasismus má na českých stadionech dlouhou tradici. Co děláš pro to, aby tu zůstala?“ ptá se ironicky ve videu herec Jakub Štáfek, známý především svou postavou Laviho. I tato kampaň měla protichůdné ohlasy, někteří si mysleli, že ne každý by ironii ve videu mohl pochopit.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud