Jakub Dvořák
22. ledna 2018 • 18:15

Zazářil patičkou! Leverkusen táhne Jamajčan, který začínal v Trenčíně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jamajka = Bob Marley a Usain Bolt, napadne leckoho. Fanoušci Bayeru Leverkusen však už dávno vědí, že jejich hvězdou budoucnosti nebude slavný zpěvák, ani jeden z nejlepších sprinterů v historii, ale fotbalista Leon Bailey. Dvacetileté křídlo, které svoji kariéru odšpuntovalo v kádru slovenského Trenčína. O víkendu se Bailey zaskvěl krásným gólem do sítě Hoffenheimu.



Vezme si balon, udělá dva tři rychlé kroky a je pryč. Ubránit ho? Předtím je třeba projít atletickým tréninkem. Zahrávat si s Leonem Baileym není žádná legrace. Dvacetiletý Jamajčan motá hlavy všem obráncům v bundeslize. Stačil mu rok, aby přilákal zájem Bayernu Mnichov, Chelsea a dalších. V dresu Leverkusenu vstřelil v 18 zápasech devět branek a na dalších pět přihrál.

Když však v roce 2011 s rodinou odešli do Evropy, plánovali si, že zkusí zakotvit v Nizozemsku, Rakousku či Německu. Ani jedna varianta však nevyšla. Šanci dostali až v Belgii, kde si mladičký Leon domluvil i zkoušku v KRC Genk. Byl ohromující, v klubu z něj byli vedle, ale kvůli belgickým zákonům tehdy ještě nezletilý mladík nemohl podepsat profesionální smlouvu.

Další šance přišla o rok později, když si jej proklepli v Ajaxu Amsterdam. Trenér Frank de Boer byl z Baileyho nadšený. „Otestovali jsme si jej v různých aspektech. V rychlosti a hbitosti byl na tom líp než někteří hráči z áčka. Je tak rychlý, že to nemůže být ani normální,“ nevěřil De Boer vlastním očím.

NEJ hráč kola v bundesligy: Bailey si naběhl a parádně udeřil patičkou
Video se připravuje ...

Nakonec však Bailey skončil na Slovensku - v kádru Trenčína. S ním měl totiž nizozemský klub podepsanou smlouvu o spolupráci. Do prvního týmu se však jamajský fotbalista nikdy nepodíval, v roce 2015 si na něj opět vzpomněl Genk a přetáhl jej k sobě. Bailey okamžitě zapadl a začal převyšovat domácí belgické hráče. Dokonce se stal nejlepším mladíkem roku.

Do poznámek si jeho jméno začali psát skauti předních evropských klubů, ale Bailey zvolil opět překvapivou variantu – za 15 milionů eur zamířil do Leverkusenu. Německý klub, který sází na mladé hráče, 20letému křídelníkovi padl jako ulitý.

„Nejen, že má obrovské individuální kvality, ale umí být velice prospěšný týmu a je sebekritický,“ cení si na něm sportovní ředitel Bayeru Rudi Völler. „Právě s výhledem na tuto sezonu jsme si jej v lednu 2017 pořizovali. Je nevšedně rychlý a šikovný. Jsme si naprosto jisti, že jsme tímhle přestupem trefili jackpot,“ dodala německá fotbalová legenda.

Své umění Bailey ukázal i o víkendu proti Hoffenheimu. Při výhře 4:1 jeden gól dal patou zády k brance, na další přihrál a i díky němu se Leverkusen vyšvihl na druhé místo za suverénně první Bayern. Od léta však může klidně hrát právě za bavorský velkoklub. Právě tam má totiž z Leverkusenu namířeno šéfskaut Laurent Busser, který Baileyho objevil.

Jamajský rychlík však sní o Premier League. Jako malý se vyfotil v dresu Chelsea, která po něm stále pošilhává. Až budou v Londýně shánět budoucí náhradu třeba za Edena Hazarda , „bundesligový Bolt “, jak se Baileymu podle jeho velkého kamaráda přezdívá, by rozhodně nebyl špatnou volbou.

SESTŘIH: Hoffenheim - Leverkusen 1:4. Kadeřábek v sestavě domácích debaklu nezabránil
Video se připravuje ...

Rozbor Baileyho patičky: Jak se talent, který začínal v Trenčíně, trefil za Leverkusen
Video se připravuje ...

Devět branek v 18 zápasech a pět asistencí má na kontě Leon Bailey
Devět branek v 18 zápasech a pět asistencí má na kontě Leon Bailey

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

26. kolo
Články odjinud


Články odjinud