16. prosince 2020 • 17:30

Další rasistický skandál. Hráč Bayernu se fotil s přítelkyní a přišla lavina

Autor: pta
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě v živé paměti zůstávají události z Paříže, kde minulý týden fotbalisté na začátku utkání Ligy mistrů odešli z hřiště poté, co se měl rumunský rozhodčí dopustit rasistického chování. A už je tu další kauza.Tentokrát ji způsobily komentáře fanoušků u fotografie 20letého obránce Bayernu Mnichov Alphonsa Daviese s přítelkyní Jordyn Huitemovou.



On je kanadský fotbalista, který se narodil liberijským rodičům v uprchlickém táboře v Ghaně. Do Bayernu přišel v roce 2018 a v minulé sezoně se už podílel na bundesligovém titulu i triumfu v Lize mistrů. Huitemová pochází z Kanady, je také fotbalistkou, a od loňského roku působí v Paris St. Germain.

Šťastný pár vyrazil už dříve v létě na dovolenou a pochlubil se na sociální síti společnou fotografií v plavkách. Pod ní se v průběhu času objevilo neuvěřitelných 14 tisíc komentářů.

Co bylo nejvíc zarážející, že řada z nich s nechutným rasistickým podtextem. „Tvoji předkové tě nenávidí, že jsi zahodila tisíc let čistých bilých genů,“ zněl jeden ze vzkazů pro Daviesovu přítelkyni. Další komentující v nich zmiňovali v souvislosti s fotbalistou ghanského původu slova jako „zvířata“ či „opice.“

Jakkoliv šlo ´pouze´ o komentáře na sociální síti, v bavorské metropoli z toho vznikl pořádný poprask. Prezident Bayernu Herbert Hainer nyní vystoupil s jednoznačným vyjádřením: „Náš klub je kosmopolitní klub, nevraživost založenou na rasismu nebudeme trpět. Diskriminci, nenávist a násilí v našem světě nemá místo.“

Daviese podpořil  také spoluhráč Jerome Boateng. „Jsem z toho úplně znechucený. Nedivím se, že oba úplně vypnuli komentáře,“ uvedl.

Již v pondělí Davies publikoval fotografii sebe v tričku s nápisem Červená proti rasismu, který doprovází kampaň Bayernu.

Znovu se tak potvrdilo, že rasismus z fotbalu nemizí, přestože mají fanoušci velmi omezený přístup na tribuny.

Fotografie, pod které se objevila záplava rasistických komentářů
Fotografie, pod které se objevila záplava rasistických komentářů

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud