7. prosince 2010 • 16:50

Bayern se hroutí: Německý gigant odpískal titul!

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mission Impossible. Nebo také česky: nesplnitelná mise. V takových souvislostech mluví Bayern Mnichov o obhajobě mistrovského titulu. Přitom bundesliga není ještě ani v polovině. Klubový boss Christian Nerlinger dokonce vsadil v přepočtu čtvrt milionu korun na druhé místo. Kam se poděla neutuchající víra a buldočí povaha bavorského gigantu?



V minulé sezoně válcoval bavorský kolos soupeře na všech frontách. Jediný neúspěch zaznamenal Bayern Mnichov až ve finále Champions League, kde jej pokořil José Mourinho s milánským Interem. O to trpčí je nyní pohled na bundesligovou tabulku...

Po patnácti odehraných kolech patří Bayernu až sedmá příčka. Ještě horší je ztráta na vedoucí Dortmund, která po víkendové porážce na Schalke (0:2) narostla již na propastných sedmnáct bodů!

„Absolutně neakceptovatelné a neuspokojivé! Už se vůbec nechci na tu tabulku dívat,“ přiznal sportovní ředitel klubu Christian Nerlinger v tradičním nedělním pořadu Dopelpass, jenž shrnuje aktuální ligové kolo a s pozvanými hosty glosuje aktuální dění.



Ještě zajímavější přiznání přiletělo od trenéra Louise van Gaala. „Pokud zůstanu realistou, musí nás zajímat druhé a třetí místo zaručující účast v Lize mistrů, na to se teď soustředíme,“ zaznělo z jeho úst bezprostředně po neúspěšném duelu v Gelsenkirchenu.

Cože? Opravdu to řekl? Vzdal boj o titul? Kdo zná mentalitu mnichovského klubu, nemohl věřit svým uším. Vždyť to byl právě nizozemský kouč, který ještě před několika týdny i přes špatný vstup do sezony tvrdil, že v obhajobu „meisterschale“ skálopevně věří. Jenže teď zřejmě i věčný optimista nadobro pustil poslední stéblo naděje.

Bayern opět zklamal. Uhrál pouhou remízu 3:3 s Möenchengladbachem, posledním týmem tabulkyFoto Reuters


Možná jej k tomu dohnala i nálada v kabině. Hráči se totiž vyjádřili úplně stejně. „Náskok Dortmundu je už příliš velký,“ uznal obránce Philipp Lahm. „Titul? To už pro nás není téma,“ pokračoval gólman Hans-Jörg Butt. Dokonce i legendární „Císař“ Franz Beckenbauer označil první místo na nereálné.

Na tohle nebyl nikdo v Německu zvyklý. Bayern je proslulý tím, že se nikdy a za žádné situace nevzdává a i ve zdánlivě ztracené situaci věří pevně ve své síly, které jej dřív či později pozvednou z bahna.

„Co se to děje?“ ptají se unisono německá média. Třeba odborný magazín Kicker přispěchal ve včerejším vydání s přeškrtnutým titulkem „Mia san mia“, což je klubové heslo hlásající sebevědomě „My jsme my“.

Když se však pustíme do hlubšího rozboru současného stavu, zjistíme, že až tak překvapivý není. Bayern byl v minulé sezoně veleúspěšný. Kromě titulu triumfoval v domácím poháru a prokousal se do finále Ligy mistrů. Hned jedenáct borců si zahrálo ve finále světového šampionátu.



A tady možná lze hledat první příčinu dnešních trablů. Van Gaal si totiž na začátku sezony postěžoval, že nemůže udělat pořádnou letní přípravu, protože většina opor měla po MS delší dovolenou a do tréninkového procesu se zapojila až devatenáct dní před úvodním ligovým zápasem.

Nizozemec se také obával únavového syndromu. Ten se mohl podepsat na marodce, která postihla dvě největší ofenzivní esa týmu - Arjena Robbena a Francka Ribéryho. Prvně jmenovaný se z potíží doposud nevylízal a ani hvězdný Francouz zatím není v top formě. Vzpomeňte si, kdo na jaře zařídil většinu gólů Bayernu...

Bayern si poradil s FreiburgemFoto ČTK


Směrem dopředu z týmu strach v této sezoně nejde. Na seznamu lazarů totiž figurují i další střelci Miroslav Klose a Ivica Olič (pro něj už sezona skončila).

„Sám ty góly střílet nemůžu,“ postesknul si o víkendu Louis van Gaal. Spolehnout se zatím může jen na muže, kterého dlouho přehlížel a v létě nechybělo mnoho k jeho odchodu do Liverpoolu - devítigólový Mario Gomez.

Bayern rovněž trápí druhé poločasy. V prvním dějství většinou dominuje, selže na proměňování šancí, ve druhém se klepe o výsledek a následně inkasuje. Tento scénář se opakoval nejen v domácí soutěži (Mönchengladbach, Leverkusen, Schalke), ale i v Lize mistrů (Kluž, Řím).

1
Pouze jedinkrát dokázali fotbalisté Bayernu vyhrát venku. Měli na to sedm pokusů.

Špatnou bilanci ještě zvýrazňuje statistika ukazující, že Schweinsteiger a spol. nedokázali v lize vyhrát dvakrát za sebou. Na tříbodový zisk vždy naváže v této sezoně ztrátou. Na hřišti soupeře dokázali naplno bodovat jen v jediném případě.

Nebyl by to ale Bayern Mnichov, aby v sobě nenašel alespoň špetku naděje. „S titulem se nemusíme za každou cenu loučit. Jsme schopni nastartovat vítěznou sérii,“ tvrdí kapitán týmu Mark van Bommel. Zda myslí tato slova upřímně, či jen jako povinné gesto směrem k početné fanouškovské základně, ví jen on sám.

Druhou variantu podporuje třeba sázka mezi televizním moderátorem Jörgem Wontorrou a Christianem Nerlingerem. Boss Bayernu se vsadil o deset tisíc eur (čtvrt milionu korun), že jeho tým bude 14. května příštího roku, tedy na konci ligy, na druhém místě a kvalifi kuje se přímo do základní skupiny Ligy mistrů. Na titul by si nevsadil ani padesát centů...

V jednatřiceti případech ze 47 se podzimní mistr stal i celkovým. Zde
je přehled posledních pěti sezon.

Sezona podzimní mistr celkový mistr
2010/2011 Dortmund ?
2009/2010 Leverkusen Bayern
2008/2009 Hoff enheim Wolfsburg
2007/2008 Bayern Bayern
2006/2007 Brémy Stuttgart

Ivica Olič oslavuje gól do sítě Lyonu.
Ivica Olič oslavuje gól do sítě Lyonu.





Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud