Richard Šíma
27. října 2015 • 17:00

Vackův restart! Chce ho celé Polsko, mezi kluby vyvolal poprask

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před několika měsíci jeho jméno v Polsku téměř nikdo neznal. Dnes se o něj perou přední polské kluby. Kamil Vacek způsobil u severních sousedů hotový poprask. Podceňovaný Piast Gliwice vytáhl svými výkony do čela tabulky, místní média o něm píší téměř denně, nejbohatší polské kluby mu nabízejí všechno možné, jen aby přestoupil právě k nim. A prosákly dokonce informace o tom, že osmadvacetiletý záložník dostal pozvánku do reprezentace k nejbližším dvěma listopadovým utkáním (13. se Srbskem v Ostravě, 17. s Polskem ve Wroclawi).



Do Polska se mu zpočátku vůbec nechtělo. Když se z hostování v Mladé Boleslavi vrátil do Sparty a od Zdeňka Ščasného se dozvěděl, že s ním trenér moc nepočítá, zvažoval, co dál. Nabídek měl několik, mezi nimi i tu gliwickou od trenéra Radoslava Látala. Netvářil se na ni. Nakonec se nechal zlákat a dnes prohlašuje: „Nic lepšího mě nemohlo potkat!“

Gliwice měly patřit mezi týmy, které budou stejně jako v minulých sezonách hrát o vyhnutí se bojům o záchranu. Po třinácti kolech vedou tabulku. S šestibodovým náskokem!

Záložník Kamil Vacek se našel, daří se mu v polskému Gliwice, kde je na hostování ze SpartyFoto Profimedia.cz
„Radoslav Látal? Kde trénoval předtím? Jaké měl úspěchy? Kolik titulů už jako trenér získal? Žádný? Jak je to možné?“ obracejí se polští novináři s dotazy do Česka. Látal Polsko uhranul. A vedle něj září hvězda Kamila Vacka. „Je naším lídrem, výkony stojí na něm!“ hlásí kouč Látal. „Za to, kam se Gliwice dostaly, mohou být vděčny panu Látalovi,“ opáčí zase Vacek.

Místní desetitisícový stadion je náhle zápas co zápas vyprodán. Když se má hrát proti věhlasné Wisle Krakov, instaluje město na náměstí velkoplošnou obrazovku a davy, které se na stadion nevešly, náměstí zcela zaplní. A Gliwice, jejichž nejlepším střelcem je další Čech, nyní šestigólový Martin Nešpor , porážejí soupeře za soupeřem. Prohrály zatím jen třikrát. To je změna!

Vacek je unešen. „Dokud jsem to tady neviděl, nedůvěřoval jsem tomu. Ale Polsko fotbal miluje. Tak, jak by tomu u nás málokdo věřil. A to říkám já, který jsem hrával v Itálii,“ svěřuje se olomoucký odchovanec.

Takové šílenství ještě Vacek nezažil

Jak je to tedy s onou pozvánkou do národního týmu? Polská média mají jasno. „Kamil Vacek byl povolán do české reprezentace,“ oznamuje například server 90minut.pl. Že se Vacek jistě objeví ve dvou nejbližších přípravných listopadových zápasech národního týmu (13. se Srbskem v Ostravě, 17. s Polskem ve Wroclawi) píše třeba i slask.sport.pl.

„Ale já o tom vůbec nic nevím. Bylo by to krásné, moc bych si to přál, ale pozvánku jsem nedostal. Ani nemám signály, že by se to mělo stát,“ prohlašuje kmenový hráč Sparty, jenž je v Gliwicích na hostování s opcí.

Pokud jde o zájem polských klubů o jeho služby, Vacek přikyvuje. „Je to něco neuvěřitelného, ale fakt se tady strhnul humbuk. Vůbec nevím, co na to říct,“ hlásí Vacek. Nechce jmenovat všechny kluby, které se o něj v Polsku přetahují. A nechce ani říct, co všechno mu nabízejí. „Můžu jen říct, že něco takového jsem nikdy nezažil a ani jsem nečekal, že zažiju,“ dodává.

1. Gliwice 13 9 1 3 20:14 28
2. Štětín 13 5 7 1 18:14 22
3. Cracovia Krakov 13 6 3 4 25:19 21
4. Legia Varšava 13 5 5 3 27:15 20
5. Kielce 13 5 5 3 11:11 20

Kde se ve Vackovi, který se po návratu z Itálie ne a ne pořádně chytit, najednou vzala taková forma? „Kamil potřebuje jedno jediné. Aby cítil, že mu trenér věří. A já jsem mu řekl, že to v Gliwicích chci postavit na něm. On nám to teď všem vrací tím, co tady předvádí. Polsko je z něj úplně unešeno. Dává naší hře myšlenku, velmi dobře brání, je jasným lídrem týmu,“ líčí Látal.

Osmadvacetiletý záložník nastoupil ve všech třinácti zápasech, které Gliwice v této sezoně odehrály. Dal v nich tři góly. Jestli v Gliwicích vydrží do konce sezony, nebo jej zlanaří některý z velkých polských klubů, to prý v této chvíli neví. Ale z Polska se mu nechce.

„Když mi o tom, jak to tady chodí, vyprávěl Michal Papadopulos, který hraje za Lubin, nechtěl jsem tomu moc věřit. Ale on říkal: „Pojď sem a uvidíš.“ A teď mu musím dát ve všem zapravdu. O fotbal je tady velký zájem, pětadvacetitisícové návštěvy jsou tu běžnou věcí. Cítím se tu výborně a zůstanu trenéru Látalovi vděčný, že mě přesvědčil, ať do Gliwic jdu,“ dodává Vacek, který má v Gliwicích kromě jiného na povel i zahrávání standardních situací. Kope i penalty. Dva góly vstřelil právě z pokutových kopů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud