9. ledna 2019 • 13:40

Koukejte, ofsajd! kritizoval Sarri VAR. Simuloval Kane před penaltou?

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tottenham porazil v úvodním zápase semifinále ligového poháru Chelsea 1:0, když z penalty rozhodl Harry Kane. Jeho gólu ovšem předcházela sporná situace, která po utkání rezonovala víc než samotný výsledek. „Ofsajd,“ tvrdil o náběhu anglického útočníka za obranu přesvědčeně kouč Chelsea Maurizio Sarri. Jako důkaz použil i záběr z klubové kamery a zkritizoval anglické sudí. „Neřekl bych, že jsou schopní používat systém VAR.“



Klíčový moment duelu přišel po pětadvaceti minutách hry. Přesný pas stopera Alderweirelda našel za rozhozenou obranou Chelsea Kanea, který rázem běžel sám na brankáře Kepu. Balon si lehce píchl kolem a po střetu se španělským gólmanem skončil na zemi. Penalta! Nebo ne? Po konzultaci s videorozhodčím zkušený sudí Michael Oliver usoudil, že ano.

Elitní střelec Hotspurs si vzal balon sám a prudkou ranou otevřel skóre. Zároveň vstřelil svůj 160. gól za Tottenham, aktuálně je čtvrtým nejlepším střelcem klubové historie. A v páté sezoně za sebou se dostal přes dvacet branek, což ještě nikdo předtím v dresu „kohoutů“ nedokázal.

Další gól pak už nepadl. Tottenham získal nejtěsnější náskok do odvety, která se bude hrát za dva týdny na Stamford Bridge. Trenér Chelsea Maurizio Sarri se však po utkání vztekal. Nevadilo mu odpískání penalty, ale přihrávka, která jí předcházela. Kane totiž podle italského kouče byl v těsném ofsajdu.

Maurizio Sarri přišel mezi novináře s notebookem:

„Před chvíli jsem se díval na video z naší kamery. Byl to ofsajd. Naše kamera byla na úrovni Harryho Kanea,“ tvrdil Sarri. Mezi novináře dokonce přinesl notebook a ukazoval zmíněný záběr. „Ofsajd hlavou i kolenem. Prostě ofsajd. Neřekl bych, že angličtí rozhodčí jsou schopní používat systém VAR,“ zlobil se kouč poraženého týmu.

„Pokud si nejste jistí, musíte sledovat míč a akci až do jejího konce. Ale pomezní se zastavil, pro naše obránce to znamenalo, že se píská ofsajd,“ vadilo Sarrimu i počínání čárového sudího. Zatímco v Premier League se systém VAR začne využívat až od příští sezony, pro klíčové duely ligového poháru funguje už letos. „Je velmi zvláštní, že v jedné soutěži systém máme a v druhé ne. Zvláštní pro nás trenéry, pro hráče i pro rozhodčí,“ nešetřil Sarri kritickými slovy.

Podpořil jej i jeho protějšek na lavičce Tottenhamu Mauricio Pochettino. „Já VAR nemám rád. Teď jsme díky němu získali výhodu, ale po sledování mistrovství světa nebo španělské ligy bych řekl, že nikdo není šťastný, že systém začali používat,“ uvedl šestačtyřicetiletý Argentinec.

„Nemám radost, když vyhrajeme zápas takhle. Jsem příznivcem technologií, protože vývoj nezastavíte. Ale čekali jsme dlouho a není jasné, jaká jsou přesně pravidla. Na zlepšení systému ještě máme šest měsíců a ukazuje se, že je potřeba udělat hodně práce,“ přidal Pochettino.

Ani jeden z trenérů se po utkání nevracel ke Kepově zákroku na Kanea, jenž penaltě také předcházel. Na internetu přitom začal kolovat záběr z jiné kamery, který naznačuje, že anglický útočník šel k zemi hodně ochotně. To Kane ovšem popírá. „Penalta byla jasná. Záleželo jen na tom, jestli šlo o ofsajd. Nebyl jsem si jistý, ale jsem přesvědčený, že VAR rozhodl správně,“ podotkl po utkání střelec Tottenhamu.

Měla se po zákroku na Kanea kopat penalta?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud