18. ledna 2019 • 21:34

Kdo má tetování, trpí. Fotbalisté Číny doplácí na rozhodnutí svazu

Autor: roc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Asijští fotbaloví fanoušci momentálně neřeší prakticky nic jiného než probíhající tamní šampionát. Mezi nejsledovanější národní týmy patří Čína, jejíž hráči zaujali nejen svými výkony, ale také netradičním vzhledem. Někteří reprezentanti musí v ohromném vedru, které v dějišti turnaje panuje, nosit pod dresem triko s dlouhými rukávy. Za všechno může tetování.



Čínský fotbal pomalu ale jistě vzkvétá. Nadšení a movití fanoušci nejpopulárnějšího kolektivního sportu v posledních letech začali pumpovat do tamního fotbalu stovky milionů, do nejvyšší soutěže přivádějí hvězdné hráče z evropského kontinentu. Fotbalisté, kteří dostanou nabídku, si díky přestupu přijdou na velké peníze.

Zraky příznivců i funkcionářů se upírají také na reprezentační mužstvo. Čína se díky zvládnuté kvalifikaci dostala na Asijský pohár, kde si po vítězstvích nad Kyrgyzstánem a Filipínami zajistila druhé místo ve skupině a postup do osmifinále. V něm vyzve výběr Thajska.

Zvládnout klíčový souboj však nebude pro svěřence italského trenéra Marcella Lippiho vůbec jednoduché. Jeho hráči na šampionátu, který podruhé v historii hostí Spojené arabské emiráty, bojují s velkým vedrem. Na rozdíl od ostatních týmů musí někteří z nich nastupovat s dlouhými rukávy.

Důvod? Vedení čínského fotbalu v uplynulém roce zavedlo pro domácí soutěž zákaz tetování. Každý plejer, jenž má „ozdobené“ tělo, musí kromě dresu nosit další kusy oblečení, aby tetování zakryl. A zmíněné pravidlo už platí také pro reprezentaci. Třeba takový kapitán Zheng Zhi se tak musí v třicetistupňových teplotách, jež v dějišti turnaje panují, na hřišti pořádně zapotit.

Ačkoli se toto nařízení zdá většina čínských fanoušků naprosto nesmyslné, jeho tvůrci si od něj hodně slibují. Potetovaní hráči podle nich působí na veřejnost negativně a zamezením dalších výtvorů na jejich těle by mělo dojít k lepšímu vnímání fotbalu a příchodu nových hráčů do mládežnických akademií.

Reprezentanti Číny oslavují branku
Reprezentanti Číny oslavují branku

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud