11. září 2007 • 00:00

Jednadvacítka rozdrtila Lichtenštejnsko

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentace do 21 let ve druhém utkání kvalifikace o ME deklasovala Lichtenštejnsko 8:0. Tým kouče Lavičky osmi nastřílenými góly vyrovnal šest let starý rekord z duelu proti Bulharsku.



Česká fotbalová reprezentace do 21 let ve druhém utkání kvalifikace o mistrovství Evropy deklasovala Lichtenštejnsko 8:0 a alespoň částečně odčinila sobotní remízové vykročení do soutěže v Arménii. Tým kouče Vítězslava Lavičky dnes v Praze osmi góly vyrovnal šest let starý rekord z duelu proti Bulharsku. O drtivé vítězství "lvíčat" se dnes postaral hattrickem Smejkal, dvakrát se trefili Pekhart s Dočkalem a jednou Fillo, který skóre otevřel. Jednadvacítka sehraje další zápasy v říjnu v Lichtenštejnsku a s Arménií. Čeští mladíci si dnes pořádně spravili chuť po rozpačitém vstupu do kvalifikace na arménské půdě a v Horních Počernicích to odneslo velmi slabé Lichtenštejnsko. Kouč Lavička oproti sobotnímu utkání udělal hned čtyři změny v základní sestavě a jeho svěřenci si zřejmě vzali k srdci pokyny k tomu, aby tentokrát svého soka nepodcenili. Český tým se dnes navíc rychle uklidnil bleskovými zásahy, ke kterým jim pomohly dobře zahrané standardní situace záložníka Střeštíka: ten už ve čtvrté minutě rohem vybídl k vedoucí brance hlavičkujícího Filla, za sedmi minut zase přesně našel Pekharta a útočník Tottenhamu další přesnou hlavičkou zvýšil náskok a navázal na svoji premiérovou trefu z Jerevanu. V tu chvíli bylo jasné, že neškodný soupeř větší odpor klást nebude a otázkou dne spíše bylo, s jakým přídělem hosté, kteří v sobotu až v samém závěru ztratili remízu s Tureckem, pojedou domů. Domácí svého soka jasně přehrávali, Lichtenštejnsko dostávali hned při rozehrávce rychlým napadáním pod tlak a kvalitní kombinací se dostávali často do zakončení. Pět minut před poločasem se po dalším Střeštíkově centru poprvé v jednadvacítce zblízka prosadil Smejkal a plzeňský dlouhán ještě těsně před poločase další přesnou hlavičkou potrestal laxní obranu Lichtenštejnska počtvrté. Střelecký apetit vydržel Čechům i po poločase, v němž zůstal v kabině dobře hrající Střeštík. Ten ale dnes také uviděl druhou žlutou kartu v kvalifikaci a v říjnovém zápase v Lichtenštejnsku nebude moci nastoupit. I bez něj ale jeho spoluhráči dál zvyšovali náskok. Po třech minutách stoper Flatz nezachytil dlouhý pas Suchého a Pekhart po kličce brankáři přidal pátý gól. Za dalších pět minut se dočkal zápisu i střídající Dočkal, který se prosadil po Smejkalově přiťuknutí a vtipné kličce přes dva hráče. Hosté navíc odpadli i fyzicky a už jen s vypětím všech sil a za cenu faulů zastavovali neustávající české nájezdy. Dvacet minut před koncem hosté nezvládli další závar před vlastní brankou a Smejkal ve skrumáži završil hattrick. "Lvíčata" si v tu chvíli možná ani neuvědomila, že atakují střelecký rekord svých předchůdců v jednadvacítce z před šesti let. Šest minut před koncem se však o jeho vyrovnání postaral precizní střelou z trestného kopu Dočkal. I přes vytrvalou převahu v závěru už "lvíčata" na přepsání historického maxima nedosáhla, osmibrankový příděl je ale pro český tým povzbuzením do náročného kvalifikačního podzimu.


Česká republika "21" - Lichtenštejnsko "21" 8:0 (4:0) Branky: 40., 45. a 70. Smejkal, 11. a 49. Pekhart, 53. a 84. Dočkal, 4. Fillo. Rozhodčí: Alijev - Husejnov, Alakbarov (všichni Ázerb.). ŽK: Střeštík, Suchý, Smejkal - Hasler, Spalt. Diváci: 683. ČR: Švenger - Kúdela, Suchý, Šimůnek, Kubáň - Fillo (71. Jeslínek), Holek (56. Gebreselassie), Kalouda, Střeštík (46. Dočkal) - Smejkal, Pekhart. Trenér: Lavička. Lichtenštejnsko: Büchel - Vögeli, Bühler, Flatz, Spalt - Rechsteiner (81. Wolfinger) - Christen (41. Batliner), Büchel, Biedermann (46. Haas), Wille - Hasler. Trenér: Fischer.
Další výsledky: Skupina 1: Albánie - Itálie 0:1 (0:0)
Branka: 69. Acquafresca. Chorvatsko - Ázerbájdžán 3:2 Skupina 3: Bulharsko - Anglie 0:2 (0:2)
Branky: 25. Huddlestone, 32. Noble. Portugalsko - Černá Hora 4:0 (1:0)
Branky: 66. a 89. Fernandes, 18. Moreira, 58. Coelho. Skupina 4: Polsko - Kazachstán 1:0 (0:0)
Branka: 59. Pawlowski. Španělsko - Gruzie 4:0 (2:0)
Branky: 13. Xisco, 45. Jurado z pen., 68. Granero, 80. Adrián. Skupina 5: Makedonie - Estonsko 1:0 (0:0)
Branka: 75. Alimi. Skupina 6: Litva - Slovinsko 0:0 Skupina 7: Slovensko - Rakousko 1:1 (0:0)
Branky: 84. P. Maslo - 63. Dober. Island - Belgie 0:0 Skupina 8: Lotyšsko - San Marino 2:0 (1:0)
Branky: 30. Lukjanovs, 55. Kozlovs. Skupina 9: Moldavsko - Izrael 1:0 (0:0)
Branka: 89. Stinga. Skupina 10: Rumunsko - Bosna a Hercegovina 3:0 (2:0)
Branky: 5. a 35. Torje, 75. Keseru.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud