19. října 2020 • 07:00

FAČR reaguje na kauzu: ve hře odvolání Chovance i výzva Berbrovi

Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozsáhlý skandál okolo údajné korupce a sázek na fotbalové zápasy má pokračování. Na svazového místopředsedu Romana Berbra byla uvalena vazba. Stejně tak i v případě dalších tří klíčových postav celé kauzy. Fotbal na celou situaci reaguje dnešním svoláním mimořádného výkonného výboru. Podle zdrojů Sportu má být jedním z bodů programu odvolání šéfa komise rozhodčích Jozefa Chovance. Řešit se bude i výzva směrem k Berbrovi, aby odstoupil z funkce.



Fotbalová asociace České republiky na dnešní den svolala mimořádné zasedání výkonného výboru, jemuž bude předcházet videokonference předsedy Martina Malíka s předsedy krajských organizací. „Na základě rozhodnutí předsedy FAČR svolává na patnáctou hodinu prostřednictvím videokonference mimořádné zasedání výkonného výboru, na které přijde Martin Malík s konkrétními požadavky. Přičemž bude chtít, aby je výkonný výbor vzhledem k aktuální situaci schválil,“ řekl deníku Sport tiskový mluvčí asociace Michal Jurman.

Podle důvěryhodných zdrojů redakce má být na programu jednání sedm zásadních bodů. Mezi nimi je návrh na odvolání předsedy komise rozhodčích Jozefa Chovance, jelikož v celé kauze významně figuruje řada profesionálních sudích pravidelně pískajících FORTUNA:LIGU. Existuje předpoklad, že výkonný výbor tento bod schválí.

Dalším bodem má být oficiální apel VV na Romana Berbra, aby odstoupil z funkce svazového místopředsedy. Půjde spíš o gesto, jelikož o odvolání nemůže rozhodnout výkonný výbor, nýbrž pouze valná hromada FAČR. A ta má, pokud se věci nepohnou jiným směrem, proběhnout až na jaře.

Páteční policejní razie a zatčení dvaceti osob vyústilo v další procesní kroky. Obvodní soud pro Prahu 6 vyhověl státní zástupkyni Daniele Bártíkové ve věci vzetí do vazby čtyř klíčových obviněných v celé kauze – místopředsedy FAČR Romana Berbra, sportovního ředitele Slavoje Vyšehradu Romana Rogoze, bývalého hráče Michala Káníka a rozhodčího Tomáše Grimma. Zbylých patnáct zatčených osob bylo propuštěno.

Šéf prvoligových rozhodčích Jozef Chovanec
Šéf prvoligových rozhodčích Jozef Chovanec

„Domníváme, že k vazbě nejsou dány důvody. Podali jsme si na místě stížnost. Pokud jde o trestní stíhání, tak s ním nesouhlasíme. Rovněž jsme proti němu podali stížnost a budeme se řádně hájit,“ prohlásil Berbrův právní zástupce Filip Seifert pro Českou televizi. Podle jeho slov Berbr s obviněním nesouhlasí s tím, že se nedopustil žádného protiprávního jednání.

V podobném duchu vystupoval i zástupce Romana Rogoze, advokát Oldřich Chudoba. „Můj klient vypovídat bude. Odmítl však, že by byl součástí zločinecké skupiny, jak je jednání kvalifikováno a prokáže, že tomu tak nebylo,“ uvedl s tím, že bossovi Vyšehradu se po zatčení zhoršil zdravotní stav a že momentálně není schopný se adekvátně hájit.

Policie se má podle všeho zajímat nejen o korupční jednání všech zainteresovaných, ale též o původ Berbrova majetku, který prý neodpovídá doložitelným příjmům. Při páteční „šťáře“ v místě jeho bydliště, v kanceláři FAČR na Strahově a v sídle Plzeňského krajského fotbalového svazu měli policisté objevit nestandardní hotovost a další cennosti. Berbr je majitelem bytu v Plzni, vícepodlažního domu v Žerovicích a též je členem správní rady společnosti Notilea se seychelským vlastníkem… Tato kombinace už sama od sebe vzbuzuje podezření.

Během víkendu se spekulovalo, že mezi zadrženými je i Nikola Müllerová, zaměstnankyně svazu mající v gesci ticketing. V zákulisí se má za to, že je Berbrovou dlouholetou milenkou. Policie ji však nezatkla, pouze u ní učinila prohlídku bytových a nebytových prostor.

Rozsah kauzy

S třinácti lidmi zahájili policisté trestní stíhání pro podezření z přijetí úplatku, s třemi pro možné přijetí úplatku ve prospěch organizované skupiny, s třemi pro možnou zpronevěru a podplácení ve prospěch skupiny a s jedním pro zpronevěru, podplácení a přijetí úplatku ve prospěch skupiny.

Za přijetí úplatku hrozí obviněným až čtyři roky vězení, za podplácení až dva roky, za zpronevěru rok až pět let za mřížemi. U trestného činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny se pak horní hranice sazby zvyšuje o třetinu a trest se ukládá v horní polovině takovéto sazby.

Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud