22. října 2020 • 15:15

Armáda poslušných. Berbr tahal sudí výš, aby upevnil moc, dokládá policie

Autor: rou, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Berbrova hlasovací mašinerie, „Náčelníkova“ armáda... Roky se ve fotbalovém prostředí šuškalo o tom, jak si místopředseda FAČR Roman Berbr buduje svůj vliv a díky síti loajálních funkcionářů je pak schopen na valné hromadě prosadit přesně to, co potřebuje (včetně svých znovuzvolení). Při téměř dvouletém sledování Berbra, Romana Rogoze a spol., kteří jsou obviněni z ovlivňování zápasů pomocí uplácení sudí či zpronevěry, ke stejnému závěru došla i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). S odkazem na text policejního obvinění, jež mají k dispozici, to uvedly Lidové noviny.



Podle vyjádření vyšetřovatelů Roman Berbr „k činnosti a vedení organizované zločinecké skupiny“ využíval své funkce místopředsedy FAČR, ale právě také „sítě dlouhodobě vybudovaných loajálních a zavázaných kontaktů“. Ty mu pak měly pomáhat udržet vliv ve fotbale a také posloužit k „opětovnému zajištění si funkce i při volbě do Výkonného výboru FAČR konané valnou hromadou FAČR v roce 2021.“

Do své mocenské chobotnice si Roman Berbr pečlivě zabudovával i rozhodčí, jimž za poslušnost sliboval kariérní posun, ačkoliv tomu podle policie neměl z titulu své funkce oficiální oprávnění.

„Prostřednictvím předsedy komise rozhodčích pro Čechy Martina Schrötera ovlivnil složení nominační listiny rozhodčích a delegátů FAČR a dále následné rozhodnutí komise rozhodčích FAČR o jejich postupu,“ citují Lidové noviny detektivy, kteří se případu dlouhodobě věnovali. Loajalitu pak Berbr požadoval i od funkcionářů krajských svazů, odkud sudí pocházeli.

Postava inspirovaná Berbrem ve filmu Vyšehrad: Kdyby byla rovina, teklo by akorát hovno
Video se připravuje ...

Poslouchejte, nebo nedostanete peníze

Dalším zdrojem moci pro šedou eminenci českého fotbalu bylo rozdělování peněz na provozní výdaje krajským a okresním organizacím - jednotlivé kluby si dobře rozmyslely, jestli se ozývat, pokud měly zůstat bez peněz třeba na rekonstrukci kabin či hřiště. Takovou armádu zavázaných lidí si budoval Roman Berbr (nejen) podle policie dlouhé roky.

Kdo byl s Berbrem zadobře, mohl naopak využít jeho dominantního postavení ve svůj prospěch. Naplno to rozjel třeba právě Roman Rogoz, sportovního šéf Vyšehradu, který dotáhl do druhé ligy. Podle vyšetřovatelů se Rogoz stal druhou hlavní osobou v celé zájmové a zločinecké síti.

„Vztahy nadřízenosti a podřízenosti v rámci uvedené organizované zločinecké skupiny byly respektovány a vycházely z postavení jednotlivých osob v rámci struktury FAČR a z osobních vztahů ostatních osob k těmto funkcionářům. Příkazy a informace byly předávány sestupně po linii od Berbra k Rogozovi a dále k Michalu Káníkovi a dále k jednotlivým rozhodčím, hráčům a sportovním funkcionářům,“ konstatují policisté z NCOZ.

Růže mezi trny rezignovala. Jak na Damkovou reaguje předseda Malík?
Video se připravuje ...

Článek o Romanu Berbrovi v magazínu GÓL
Článek o Romanu Berbrovi v magazínu GÓL

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud