Štěpán Filípek
13. května 2022 • 23:20

Muži z FAČR v ohrožení: kdo je „na odstřel“ a vrátí se do hry Šmicer?

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Změna v nejvyšších patrech fotbalové asociace je na spadnutí. Po pátečním online jednání totiž Výkonný výbor FAČR svolal mimořádnou valnou hromadu. Vedla k tomu žádost nadpoloviční většiny klubů českých divizí a cílem je odstavení dvou vysokých funkcionářů. Hlavním bodem programu je odvolání druhého místopředsedy FAČR, jímž je od loňských voleb Jan Richter. Druhým „mužem na odstřel“ je předseda Řídící komise pro Čechy, a tím pádem i další člen výkonného výboru Martin Drobný.



Jen pár dní přes rok bude u moci nová fotbalová „vláda“, která vstoupila do doby po mohutné korupční aféře vlivného bosse Romana Berbra – a už by se měla obměnit.

Mimořádná valná hromada při tom následuje po pokusu odvolat generálního sekretáře FAČR Michala Valtra, o což usilovala iniciativa Fevoluce. Ta vyslovila nespokojenost s údajným neprofesionálním řízením asociace a zveřejnila další dílčí výhrady.

Na konci dubna ovšem se svou snahou neuspěla – hlasování o osudu nejbližšího spolupracovníka předsedy Petra Fouska neprotlačila na výkonném výboru ani k hlasování. Následovala nebývale ostrá Fouskova slova na její adresu. „To se nedělá ani v nejrozvojovějších zemích,“ prohlásil krom jiného.

Nyní je terčem Richter, jenž je vnímán jako muž konzervativních či „proberbrovských“ sil ve fotbale a ve volbách místopředsedy za Čechy porazil kandidáta Fevoluce Vladimíra Šmicera.

Drobný pak měl k Berbrovi blízko, přímo do jeho kauzy se zapletl sekretář řídící komise Jan Hořejší, jenž o funkci přišel. Právě Šmicer by se podle některých zákulisních zpráv mohl vrátit do vysoké hry a o pozici místopředsedy se znovu ucházet.

Druhým jménem, jež se skloňuje v souvislostech s obměnou vedení, je Rudolf Řepka: bývalý generální sekretář FAČR je nyní členem výkonného výboru. Už dříve se v souvislosti s aktivitami a kritickými vystoupeními Fevoluce, jež má silnou pozici na okresech a krajích, hovořilo o tom, že v ohrožení by se mohl ocitnout i sám Fousek.

E-mailová přestřelka

Svolání mimořádné valné hromady předcházela výměna názorů mezi Richterem a Řepkou, s nimiž se prostřednictvím e-mailové korespondence mohla seznámit i část fotbalového hnutí.

Richter reagoval na kritické prohlášení Fevoluce těsně před pokusem sesadit Valtra a označil ho za nátlak, ačkoli iniciativa není jako právnická osoba členem FAČR, ani jeho pobočným spolkem či partnerskou organizací. Zároveň nadhodil, zda členové výkonného výboru z řad Fevoluce sami vykonávají řádně svou činnost či uchovávají mlčenlivost.

Uvedené poznámky Řepka odmítl jako neopodstatněné a kromě jiného zopakoval požadavek na co největší transparentnost dění v asociaci i jejích rozhodnutí.

Žádosti o zařazení na kandidátní listiny na obě zmíněné funkce musí na Strahov dorazit do 27. května. Na 17. června do Orea Hotelu Pyramida se začátkem v 10 hodin byla již dříve svolána na řádná, tedy nevolební valná hromada. Start té mimořádné je stanoven na 13.30.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud