Ondřej Škvor
9. června 2022 • 18:38

Berbr patří podle policie před soud. On sám říká: Vinu odmítám!

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Policie se už rozhodla. Navrhuje Vrchnímu státnímu zastupitelství, aby jednadvacet osob v čele s Romanem Berbrem v kauze s krycím názvem Šváb poslalo před soud. Bývalému nejmocnějšímu muži českého fotbalu by pak u něj hrozilo až dvanáct let nepodmíněně. Ten u výslechu vinu odmítl.



Mohutné odposlechy, policejní razie, rozsáhlé zatýkání, početné výslechy. Pak úniky odposlechů, uzavření spisu. A nyní, po dvaceti měsících, návrh ze strany vyšetřovatelů, aby o vině či nevině Berbrovy fotbalové party a Slavoje Vyšehrad rozhodl soud.

Nejvyšší prohřešek se přičítá právě bývalému místopředsedovi asociace. A sice zpronevěra přesahující milion korun, tedy hranici tzv. značné škody, které se měl Roman Berbr navíc dopustit jako vedoucí činitel nebo představitel organizované zločinecké skupiny.

Bývalý pán nad fotbalem na výsleších mlčel, až 5. května 2021, tedy po svém propuštění z vazby, prohlásil: „Odmítám, že bych se dopustil jakékoli trestné činnosti, se svým obviněním nesouhlasím a podávám proti němu stížnost.“

Komu policie navrhuje obžalobu

21 fyzických osob

Hlavní obvinění: Roman Berbr (sazba až 12 let), Roman Rogoz, Michal Káník, Tomáš Grímm (všichni sazba až 10 let).

Další obvinění: Jan Cihlář, Robert Hájek, Jiří Houdek, Marek Janoch, Zdeněk Koval, Petr Klupák, Jiří Kříž, Jiří Musil, Michal Myška, Jana Štychová, Miloš Vitner, Pavel Vlasjuk (všichni rozhodčí), Jiří Kabyl, Miroslav Skála (oba delegáti), Martin Pýcha, Martin Uvíra (oba hráči), Petr Tarkovský (bratr Káníkovy přítelkyně), Martin Svoboda (zákulisní šíbr).

1 právnická osoba

FC Slavoj Vyšehrad

Víc nic.

Vyšetřovatelé s ním však nesouhlasí. Jsou přesvědčeni o jeho vině a za to mu – a kvůli jeho vedoucí úloze právě jenom jemu ze všech – hrozí trest odnětí svobody na tři až dvanáct let a propadnutí majetku.

Co měl konkrétně Berbr spáchat? Především měl ve třech případech postupně vyvést z Plzeňského krajského fotbalového svazu souhrnnou částku ve výši 2 398 130,50 korun. Jen na papíře takto uspořádal seminář rozhodčích, nákup sportovního vybavení a vybavení pro rozhodčí mládeže.

Policie se přitom domnívá, že fiktivně vyfakturované peníze putovaly na sázky, které obvinění pokládali na ohnuté zápasy.

A o ty šlo v celém případu nejvíc, byť z hlediska trestního práva nejsou tak závažným činem jako výše zmíněná zpronevěra. Podle vyšetřovatelů ovlivňovali pachatelé výsledky utkání v druhé a třetí lize v sezonách 2017/2018 a 2018/2019. A to hlavně zápasy Slavoje Vyšehrad, jediné obviněné právnické osoby, v němž jako sportovní manažer tehdy působil Roman Rogoz.

Právě on a Berbr, k nim pak Michal Káník a Tomáš Grímm, jsou hlavními podezřelými. Kromě zmíněného Berbra, jemuž hrozí zmíněných dvanáct let, si ostatní tři mohou odsedět až deset roků.

Přitom částečnou výjimkou svého druhu by nakonec mezi nimi mohl být Grímm, jenž přistoupil na roli spolupracujícího obviněného.

iSport podcast: Berbrova kauza se může rozšířit mnohem dál. Kam pokračuje vyšetřování?
Video se připravuje ...

Zbylým obviněným, tedy sedmnácti fyzickým a jedné právnické osobě Vyšehradu, hrozí nižší tresty. Jsou mezi nimi především rozhodčí, delegáti a hráči, kteří na domluveném průběhu utkání spolupracovali.

Všem z nich přitom Vrchní státní zastupitelství letos v únoru nabídlo „odklon“, jak se paragrafu 307 trestního řádu pod názvem Podmíněné zastavení trestního stíhání říká. V překladu to znamená možnost zastavení stíhání, pokud se obviněný přizná, uhradí škodu a zároveň jeho skutek nepřekročil maximální hranici pěti let trestní sazby.

Až na jednoho, bývalého rozhodčího Petra Klupáka (jeho trestní rejstřík tak zůstane čistý), však všichni odmítli a zkusí prokázat svou nevinu před případným soudem.

Důležitá poznámka: Skutečnost, že se případná obžaloba má týkat utkání druhé a třetí ligy, ukazuje, že se vyšetřovatelům nadále nepodařilo rozpracovat svůj poznatek o možné nekalé spolupráci na trase Slavia - Roman Berbr. Policisté přitom pracovali s verzí, že si červenobílý klub u všemocného funkcionáře za úplatu zajistil přízeň rozhodčích a díky ní i mistrovský titul.

Pokud státní zastupitelství návrh policie odklepne, což je minimálně u hlavních postav případu velice pravděpodobné, přijde soud. Velice nepravděpodobné však naopak je, že by první stání došlo ještě v letošním roce. Státní zastupitelství nyní teprve začne sepisovat jednotlivé žaloby, úvodní jednání se očekává až napřesrok.

Šéf etiků: Už není nač čekat

Policie zkraje června uzavřela spis. A to je významná zpráva také pro etickou komisi fotbalové asociace. Ta totiž dosud v některých případech vyčkávala se zahájením svého řízení na závěry vyšetřovatelů. „Ano, tohle je i pro nás určitá čára, po níž se nic moc nového dít nebude. Už nemá cenu na nic čekat, k čemu nedošli doteď, už nedojdou,“ říká Jan Eisenreich, předseda fotbalového soudu.

Je tedy možné, že dojde i na případy, v nichž policie nenavrhuje státnímu zastupitelství vznesení obžaloby. Fotbalovému soudu stačí i „měkčí“ důkazy než civilnímu. Hlavní otázka tak zní: Zahájí komise řízení se Slavií kvůli údajné úplatné dohodě s Romanem Berbrem? „To se omlouvám, takovou odpověď zatím nemůžu dát,“ říká Eisenreich.

Na množství kauz, které se před komisi dostanou, může mít vliv i nový disciplinární řád, který začne platit od 1. července a který zjednodušuje stíhání.

 

Klasifikace Berbrova činu

Zpronevěra dle paragrafu 206 ve spojení s paragrafem 361 Účast na organizované zločinecké skupině

Zpronevěra

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,

d) způsobí-li takovým činem značnou škodu (nad 1 000 000 korun dle paragrafu 138).

Účast na organizované zločinecké skupině

(1) Kdo založí organizovanou zločineckou skupinu, kdo se činnosti organizované zločinecké skupiny účastní, nebo kdo organizovanou zločineckou skupinu podporuje, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let nebo propadnutím majetku.

(2) Odnětím svobody na tři léta až dvanáct let nebo propadnutím majetku bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako vedoucí činitel nebo představitel organizované zločinecké skupiny.

 

 

iSport podcast: Berbr prý výrazně zhubnul a byl psychicky na dně. Co dělá rok po zatčení?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud