Jonáš Bartoš
5. září 2023 • 14:37

Kauza Berbr: první tresty! Úplatek i legalizace peněz, padly podmínky

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý ráno začal další blok soudního líčení v kauze obžalovaného Romana Berbra, někdejšího místopředsedy FAČR. Soudce Vladimír Žák udělil první dva tresty. V případech Miroslava Skály a Petra Tarkovského akceptoval dohodu o vině a trestu. Skála od soudu odešel s osmiměsíční podmínkou a peněžitým trestem 48 000 korun, Tarkovský se stejně dlouhou podmínkou a pokutou 55 000. Ani jeden se proti rozsudkům neodvolal a tím pádem nabyly právní platnost.



Na soudním líčení tentokrát chyběl Roman Berbr, jehož se úterní případy přímo netýkaly. Během dne padly první dva oficiální verdikty. Soudce Vladimír Žák řeší rozsáhlý případ někdejšího vládce českého fotbalu a dalších obviněných v kauze uplácení rozhodčích, ovlivňování výsledků a vyvádění financí z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Vše šlo velmi hladce. Jako první před soudem dopoledne stanul Miroslav Skála. Někdejší delegát přišel bez obhájce a připravený akceptovat dohodu o vině a trestu, na kterou přistoupil státnímu zástupci Janu Schollem. Výsledek, který po úpravě drobných, spíš technických výhrad akceptoval soudce Vladimír Žák?

Skála za přijetí úplatku po zápase Slavoje Vyšehrad s Ústím nad Orlicí dostal osmiměsíční podmínečný trest s možností odkladu na 24 měsíců, k tomu pokutu 48 000 korun a zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR po dobu čtyř let.

Skála přijal úplatek v květnu 2019 po utkání Slavoje Vyšehrad s Ústím nad Orlicí. Před soudem přiznal, že jako delegát převzal po utkání od sudího Tomáše Grímma 6 000 korun za to, že se v jeho zprávě o zápase neobjeví informace o ovlivnění zápasu ve prospěch Vyšehradu a chybějícím videozáznamu ze zápasu. „Bylo mi řečeno, že je to za tři body,“ odpověděl Skála v soudní síni na dotaz soudce, za co přijal peníze.

V původním návrhu dohody byla částka 80 000 korun, na základě Skálových současných příjmů byla skoro na polovinu ponížena. Skála je od loňského října důchodce, před soudem přiznal důchod přes 20 000 korun a zhruba 5 000 jako měsíční přivýdělek na blíže nespecifikované brigádě.

„Podle nás jde o adekvátní trest včetně zkušební doby, která je ve spodní hranici a bylo zohledňována dosavadní bezúhonnost obžalovaného. Finanční výměra odpovídá zákonnému znění a dobrým mravům, je upravena ve prospěch obžalovaného, aby byl schopný platit. Musí respektovat zákaz činnosti, která je ve spodní třetině hranice, takže zase spíš mírnější,“ vysvětlil své rozhodnutí soudce Žák.

Odpoledne šel na řadu Petr Tarkovský. Stejně jako Skála kývl na dohodu o vině a trestu, kterou soudce Žák akceptoval. Ze síně vyšel se stejně dlouhou podmínkou jako Skála, ale vyšší pokutou 55 000.

V případě Tarkovského šlo o legalizaci výnosů z trestné činnosti. V září 2019 na jeho účet poslal Michal Káník, další obviněný a bratr jeho partnerky, celkem 1,3 milionu. Tarkovský na tři etapy částku postupně vybral v hotovosti a předal Káníkovi. Podle obžaloby jde o peníze vyvedené z Plzeňského krajského fotbalového svazu, na které byly Káníkovou firmou vystaveny fiktivní faktury.

„Obžalovaný lituje toho, že financím od pana Káníka nevěnoval větší pozornost. Jsme připraveni takovou dohodu uzavřít,“ pravil u soudu Tarkovského právní zástupce. Pokuta je vyšší i vzhledem k jeho příjmům, u soudu uvedl částku 50 000 korun hrubého.

„Jednání spočívalo v převodu peněz, obžalovaný se nezajímal o jejich původ. Trest je zhruba v jedné čtvrtině zákonného rozpětí. Obžalovaný je bezúhonnou osobou, u podmínky lze akceptovat i kratší zkušební dobu. Do peněžitého trestu jsme nechtěli zasahovat, jeho míra je v zákonných mezích,“ vyjádřil se po vyřknutí rozsudku soudce Žák.

Ve středu jsou na programu u Okresního soudu v Plzni případy rozhodčích Tomáše Grímma a Marka Janocha. Oba taktéž akceptovali dohodu se státním zástupcem Schollem. Její uznání soudem ale může být komplikovanější, jde o rozsáhlejší případy přijímání úplatků.

Co se píše k zápasu v obžalobě

Vyšehrad–Jiskra Ústí nad Orlicí

Hráno: 25. května 2019, utkání 29. kola ČFL

Obvinění: Berbr, Grímm, Rogoz, Janoch, Kříž, Skála a FC Slavoj Vyšehrad

Berbr využil svého vlivu a dominantního postavení ve fotbalovém prostředí a na základě žádosti obviněného Rogoze zařídil nominaci jím předem vybraného a domluveného hlavního rozhodčího Grímma a asistentů rozhodčího Marka Janocha a Jiřího Kříže a delegáta utkání Miroslava Skálu. To proto, aby Rogozovi usnadnil ovlivnění zápas nabídkou úplatku. Rogoz předal Grímmovi 30 000 korun, kterou si sudí a delegát rozdělili.

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud