Jonáš Bartoš
19. září 2023 • 12:15

Vzrušená debata u soudu s Berbrem. Soudce: Nebudu poslouchat invektivy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Výslech Jaroslava Klímy, šéfa Slavoje Vyšehrad, rozvířil emoce během úterního bloku soudního líčení týkajícího se kauzy kolem Romana Berbra. Po dlouhém dotazování ze strany soudce Vladimíra Žáka a státního zástupce Jana Scholleho měl připravené dotazy i advokát obžalovaného Berbra Michal Sýkora. Vyvolal ostrou výměnu názorů mezi ním a soudcem.



Prezident Slavoje Vyšehrad Jaroslav Klíma vypovídal před soudem v roli svědka ohledně kauzy kolem uplácení rozhodčích a ovlivňování výsledků v českém fotbale. Soudce Vladimír Žák se během téměř dvou hodin ptal zejména na Klímův vztah k obžalovanému Romanu Rogozovi, někdejšímu sportovnímu řediteli klubu, kterému hrozí peněžitý trest a sedmileté vězení. Klíma zopakoval, že o uplácení ve svém klubu nevěděl, vše měl dělat Rogoz ze své vlastní iniciativy. Jednání u plzeňského Okresního soudu znovu ze svého místa pozorně sledoval Roman Berbr .

V závěru dopoledního bloku dostal prostor na dotazy i obhájce hlavního obžalovaného. Michal Sýkora se zeptal vypovídajícího Klímy, zda podle něj Berbr protežoval Vyšehrad nebo jiný klub. „Nezaznamenal jsem to,“ odpověděl dlouholetý funkcionář. Následoval dotaz, zda zaznamenal činnost zločinecké organizované skupiny systematicky ovlivňující výsledky v českém fotbale. „Nezaznamenal,“ odpověděl podruhé Klíma.

Poté se ozval s námitkou státní zástupce Jan Scholle, načež si po krátké, ale stále napjatější výměně názorů vzal slovo soudce Žák. „Jsem ten poslední, kdo by někomu upíral u soudu práva. Ale nemám zapotřebí tady poslouchat osobní invektivy. Proto jsem vám skočil do řeči. Jak budete hodnotit soud, je mi úplně jedno. Ale osočujete mě z toho, že už jsme udělali nějaký závěr, nevím, jestli mi vidíte do hlavy. Musíme se s tím nějak vypořádat. Opakuji, že nebudu poslouchat invektivy, že už jsem zaujal nějaký názor,“ zdůraznil soudce.

Berbr a jeho obhájci celou dobu popírají činnost organizované skupiny, kterou měl někdejší nejmocnější muž českého fotbalu řídit. Soud v minulých týdnech přistoupil na čtyři dohody o vině a trestu, kde odsouzení akceptovali své tresty s vědomím, že o činnosti skupiny věděli.

„Nemám nic proti vám, ale vycházím z rozhodnutí soudu. Pokud soud schválil dohody o vině a trestu, měly by být součástí dokazování. Jen cituji text obžaloby. Vycházím z rozhodnutí soudu, které dle mého názoru nelze interpretovat jinak,“ namítl Sýkora. Soudce Žák ale při čtení rozsudků u těch, co na dohodu přistoupili, zdůraznil, že to ve vztahu k dalšímu průběhu líčení a jiným obžalovaným nic neznamená.

Po vzrušené výměně názorů Žák jednání přerušil do odpoledních hodin. V plzeňské soudní síni se po obědové pauze přehrávaly zvukové záznamy některých odposlechů. Soudce Žák pustil tři úryvky z let 2019 a 2020, na dvou z nich mluvil Klíma se svým tehdejším spolupracovníkem, obžalovaným Rogozem. Nahrávkám bylo špatně rozumět. Na třetí šlo o rozhovor Rogoze s dalším obžalovaným Michalem Káníkem.

Poslední přehrávka se nelíbila obhájci Sýkorovi. „V telefonátu nevystupuje svědek. Řeším, zda je to zákonné, nebo nezákonné. Přemýšlím, jak se k tomu postavit, zda nepožádat o přerušení jednání,“ ohradil se. „Neberu vám to, je to váš názor. Ale nahrávka se týká svědka. Nedělám to s postranním úmyslem. Je to standardní postup, mám právní názor na provádění důkazů, nikdy jsem nenarazil na to, že by to odvolací soud zamítl. Proto to z mého pohledu považuji za zákonné,“ reagoval Žák. Tříčlenný Senát ještě vše posoudí na neveřejném jednání a nejspíš ve středu oznámí, jak bude postupovat při dalších přehrávkách.

V samém závěru úterního programu si vzal slovo Berbr. „Známe se (s Klímou) dvacet let, máme spolu velmi korektní vztah. Byl vždy zaměřený především na trénování a mládež. Od roku 2016 do roku 2020 jsem nebyl ani na jednom zápase Vyšehradu,“ zmínil.

Ve středu pokračují výslechy svědků. Dopoledne je na programu bývalý hráč, trenér a naposledy šéf komise rozhodčích Jozef Chovanec, odpoledne Jan Hořejší, bývalý sekretář Řídící komise pro Čechy.

Roman Berbr

bývalý místopředseda FAČR

Obžaloba:
Podplacení, pomoc k podplacení, zpronevěra, účast na organizované zločinecké skupině

Navržený trest:
7 let ve věznici s ostrahou, peněžitý trest 6 000 000 korun, zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace v trvání 5 let

Roman Rogoz

bývalý sportovní manažer Vyšehradu

Obžaloba:
Podplacení, pomoc ke zpronevěře, účast na organizované zločinecké skupině

Navržený trest:
7 let ve věznici s ostrahou, peněžitý trest 350 000 korun 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud