10. dubna 2019 • 11:45

Kluby vyřazené z extraligy juniorů hrozí soudem! Podpořil je i Pastrňák

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyřadili je v průběhu rozjeté (a úspěšné) sezony, šest klubů se má kvůli zúžení juniorské hokejové extraligy poroučet o soutěž níž. Havířov, Přerov a Vsetín podaly Podnět k zahájení arbitrážního řízení a požadují zrušení rozhodnutí Výkonného výboru ČSLH o vyřazení svých juniorských týmů z extraligy pro sezonu 2019/2020. Zároveň všechny tři kluby deklarují, že pokud se jim nepodaří rozhodnutí zvrátit pomocí arbitráže, obrátí se na civilní soudy. Jejich snahu podpořil ve videovzkazu i hvězdný odchovanec Havířova David Pastrňák.



„Rozhodnutí o vyřazení tří klubů v průběhu rozehrané soutěže je chybné, nekompetentní a hrubě poškozující konkrétní hokejové kluby. Svaz likviduje mládežnický hokej, jeho kroky jsou nepromyšlené, nedotažené a nikdo za to nenese žádnou zodpovědnost,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Havířova Jaroslav Mrowiec.

„Kroky svazu vážně ohrožují výchovu mladých talentů u nás. Jen u extraligy juniorů se jedná o čtvrtou změnu pravidel od roku 2015. To klubům a jejich partnerům znemožňuje koncepční práci a samotným hráčům komplikuje jejich hokejový rozvoj,“ upozorňuje jednatel Přerova Tomáš Pluháček.

A podle jednatele Vsetína Daniela Toboly došlo rozhodnutím svazu ke znevážení celého českého hokeje, kdy se mění pravidla uprostřed rozehrané soutěže. „Na rozvoj mládežnického hokeje jdou do našich klubů významné prostředky z veřejného sektoru, tedy z Ministerstva školství, krajů a měst a také spousta peněz od soukromých sponzorů a samotných rodičů mladých hokejistů. Tyto prostředky jsou rozhodnutím svazu zásadně ohroženy,“ dodává Tobola.

Za svůj domovský klub z Havířova se postavil i nejlepší český hokejista současnosti v NHL. „Chtěl bych říct, že by bylo moc fajn, kdyby i nadále v mém mateřském klubu zůstala nejvyšší juniorská liga v republice, ze které je chtějí ostatní kluby z Česka vyloučit. Aby i nadále se mohli mladí kluci učit hrát hokej tam, kde jsem vyrůstal i já,“ vzkázal v natočeném videu David Pastrňák.

Kluby předběžně vyčíslily škody, které jim vyřazením vzniknou, a to na celkovou částku 10 milionů Kč za následující sezonu. Pokud se rozhodnutí svazu nepodaří zvrátit, budou se prý kluby domáhat náhrady za způsobené škody soudní cestou, „a to jak na právnických, tak na fyzických osobách, které ji svým jednáním způsobily.“

Hokejový svaz rozhodl v únoru o zúžení extraligy juniorů a administrativně vyřadil šest celků - vedle Havířova, Vsetína a Přerova ještě Olomouc, Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Havířov, Vsetín i Přerov argumentují sportovními úspěchy, kdy první dva celky postoupily do play off, Přerov byl také v juniorské extralize úspěšný, připomínají také dlouhodobou špičkovou úroveň svých mládežnických celků.

„Všechny tři kluby shodně konstatují, že v principu nejsou proti záměru zúžit počet týmů juniorské extraligy, musí se tak však stát výhradně na základě sportovních kritérií a výsledků a podle včas a jasně nastavených pravidel,“ uvádí v tiskové zprávě.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud