8. září 2011 • 09:33

Švédsko oplakává smrt brankáře hokejové reprezentace Stefana Liva

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoliv švédský hokejový brankář Stefan Liv nosil příjmení, které v překladu do češtiny znamená život, jeho život - stejně jako životy dalších hokejistů ruského týmu Lokomotiv Jaroslavl včetně tří českých reprezentantů - předčasně ukončilo středeční letecké neštěstí v Rusku. "Žal je velký a těžký," řekl k následkům tragické události švédské tiskové agentuře TT předseda švédského hokejového svazu Christer Englund.




Stefan Liv v modrožlutém reprezentačním dresu Tre kronor debutoval v sezoně 2000/2001 a celkem odehrál 72 utkání. V roce 2006 byl členem vítězného týmu na olympijských hrách v Turíně, ve sbírce má i kompletní medailovou sbírku z mistrovství světa.

Fanoušci Livova bývalého klubu HV 71 uctili jeho památku pokládáním květin a zapalováním svíček u hokejové haly v Jönköpingu. Mnozí hokejoví funkcionáři a hráči kvůli slzám nezvládali odpovídat na otázky novinářů. Kluby nejvyšší švédské hokejové soutěže Elitserien okamžitě odeslaly pozůstalým své kondolence.

"Šlo o opětovné potvrzení toho, jak oblíbený Stefan byl," řekl internetovému portálu Jnytt.se ředitel klubu HV 71 Peter Eklund.
"Je to velká tragédie - trpíme s jeho rodinou a rodinami všech dalších obětí. Jeho manželka a děti nyní prožívají velmi těžké chvíle," vyjádřil svoji soustrast bývalý úspěšný trenér Tre Kronor Bengt-Ake Gustafsson, který Liva v reprezentačním celku vedl několik let a který momentálně trénuje právě v KHL celek Atlant Mytišči.

Gustafssona zasáhla tragická zpráva při úvodním zápase Atlantu v letošním ročníku KHL v Ufě proti Salavatu Julajev. Z utkání bylo kvůli neštěstí odehráno jen 14 minut, kluby se pak rozhodly v zápase nepokračovat.
Nynější kouč švédské reprezentace Per Maarts zavzpomínal na Liva nejen jako na velkého sportovce, ale i jako na šťastného otce: "Miloval hokej a pořád se chtěl učit nové věci.

Byl to fantastický bojovník - a zároveň teď myslím na to, jak se letos na jaře omluvil z účasti na mistrovství světa, aby mohl být se svými dětmi."
Při právě probíhajícím celošvédském mládežnickém turnaji Hockeypucken uctili hráči při všech zápasech Livovu památku minutou ticha. Brankářův domovský klub HV 71 v nejbližších dnech zrušil všechny plánované soutěžní aktivity. Jak oficiálně uctí památku Stefana Liva, to klub teprve rozhodne.

Stefan Liv se narodil jako Patryk Śliz v prosinci roku 1980 v polské Gdyni. Jeho matka ho ale dala do dětského domova. Když mu byly dva roky, adoptovala ho rodina ze Švédska. Podle polských médií se Liv svým původem nijak netajil a říkal, že by chtěl poznat svoji biologickou matku.

Fanoušci se scházeli před arénou týmu HV 71 a zapalovali svíčky za zesnulého Stefana Liva
Fanoušci se scházeli před arénou týmu HV 71 a zapalovali svíčky za zesnulého Stefana Liva

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud