27. října 2013 • 04:00

Dlouhán Šustr překvapuje NHL. Vedle hokeje zvládá i vysokou školu

Autor: fan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro většinu českých fanoušků byl až donedávna velkou neznámou. V sedmnácti se vydal poprvé do zámoří. Nezabrzdil ho mráz na Aljašce, mohutná konkurence či anglické zkoušky ze sociologie. Ne, Andrej Šustr hraje NHL. „Je to zadostiučinění. Můžu na to být hrdý,“ říká 22letý bek Tampy Bay v rozhovoru pro deník Sport.



V minulé sezoně poprvé nakoukl do NHL. V aktuálním ročníku už se natrvalo usadil v prvním týmu Tampy Bay. Jistotu získal nedávno, když mu dorazil dopis s hlavičkou Lightning, v něm stálo, ať si najde stálé bydlení. Že už nemusí zůstávat na hotelu se sbaleným kufrem.

„Teď už je cítit, že patřím do prvního týmu. Tohle znamená trošku větší jistotu, že vás nepošlou na farmu do AHL. Dá se to brát jako úspěch,“ pochvaluje si v rozhovoru pro deník Sport.

Druhý nejvyšší současný hráč NHL (203 cm) po slovenském obru Zdeno Chárovi natolik zaujal trenéry Tampy, že si během půlroku získal pevné místo v sestavě.

„Určitě je pro mě plus, když jsem takhle vysoký. Ale zase nechci, abych byl známý jen kvůli tomu. Chci, aby se vědělo, že mám určité dovednosti, smysl pro hokej a na svou výšku třeba i poměrně dobré bruslení,“ říká.

Andrej Šustr se výškou skoro rovná Chárovi.
Andrej Šustr se výškou skoro rovná Chárovi.

Sport a vzdělání

Mezi profíky ale nevyčnívá jen postavou. Vedle hokeje totiž stíhá i studovat sociologii na univerzitě, kam ho nasměrovalo první zámořské angažmá na Aljašce.

„Měl jsem štěstí, že jsem dostal dobrou rodinu, v které jsem bydlel. Výborně se o mě postarali a taky mě trochu nasměrovali na cestu přes americký univerzitní systém. Spojení kvalitního sportu a vzdělání se mi líbilo,“ vysvětluje.

VIDEO | Podívejte se na první Šustrův bod v NHL

 

Andrej ŠUSTR

Narozen: 29. listopadu 1990 (22 let) v Plzni

Výška/váha: 203 cm/102 kg

Pozice: obránce

Klub: Tampa Bay/NHL (od 2013, smlouva do konce této sezony)

Kariéra: mládež Plzeň (do 2005, 2007-08), mládež Jihlava (2005-07), Rokycany/2. liga (2008), Kenai River/NAHL (2008-09), Youngstown/USHL (2009-10), University of Nebraska-Omaha/NCAA (2010-13). Syracuse/AHL (2013)

Draft NHL: nikdy nebyl draftován, v roce 2013 podepsal s Tampou smlouvu jako volný hráč

Bilance v NHL: 10 zápasů, 2 body (0+2), 0 trestných minut, hodnocení plus/minus +2, průměrný čas na ledě 16:13 na zápas

Reprezentace: mistrovství světa do 20 let (2010)

A jak jde obě náročné věci skloubit dohromady? „Nějaký čas do toho vložit musím. Ale dá se to zvládat, je to jen o tom, jestli člověk chce. Teď si za školu navíc sám platím. Když jsem se stal profesionálem, stipendium se zrušilo. To by byl pak člověk blbej, kdyby se nedonutil, když to stojí vlastní peníze,“ dodává.

Do nejprestižnější hokejové soutěže se probojoval i přesto, že v NHL nebyl nikdy draftován! S Tampou podepsal jako volný hráč smlouvu do konce sezony, vybíral si přitom z řady nabídek.

„Měl jsem jich opravdu docela dost, bylo tam určitě kolem dvaceti týmů, s nimiž jsem mluvil,“ prozrazuje.

A co rozhodlo zrovna pro Tampu? „Hlavně jsem viděl, jak tady pracují s mladými hráči. Věděl jsem, že s koučem Cooperem jejich záložní celek vyhrál AHL a taky je to tým, který je na vzestupu. Byla tu šance, abych nastupoval, a jsem rád, že jsem se takhle rozhodl,“ dodává.

NHL tak má nový český objev, učí se znát jméno: Andrej Šustr.

Velký rozhovor s Andrejem Šustrem čtěte v Nedělním Sportu!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud