15. července 2020 • 19:15

Kubalík v nominaci na nováčka sezony: Nevybral bych se. Gólů nastřílel nejvíc

Autor: ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový útočník Dominik Kubalík z Chicaga se dostal do nominace na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka uplynulé sezony NHL. Spolu se čtyřiadvacetiletým odchovancem Plzně, který v dresu Blackhawks nastřílel v 68 zápasech 30 branek, jsou mezi trojicí finalistů obránci Quinn Hughes z Vancouveru a Cale Makar z Colorada.



Calder Trophy, o které rozhoduje ve svém hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů, dosud žádný český hokejista nezískal. Mezi trojici finalistů se před Kubalíkem dostali také další útočníci Patrik Eliáš (1998), Milan Hejduk (1999), Martin Havlát (2001) a Ondřej Palát (2014).

Kubalík sám nevěří, že má na zisk trofeje šanci. „I kdybych měl volit, tak bych sám sebe nevybral. Ta sezona a výkony byly takové nahoru dolů. Když se podívá člověk na ty dva, kteří jsou tam v tom závodě se mnou, tak bych určitě volil jednoho z nich,“ řekl Kubalík před měsícem po vyhlášení ankety Zlatá hokejka. Obsadil v ní druhé místo za Davidem Pastrňákem z Bostonu, který získal spolu s ruským kanonýrem Alexandrem Ovečkinem Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL.

Dominik Kubalík zažil osobně vydařenou sezonu (30+16), sám bych se však nejlepším nováčkem soutěže nezvolil
Dominik Kubalík zažil osobně vydařenou sezonu (30+16), sám bych se však nejlepším nováčkem soutěže nezvolil

Kubalík s 30 góly vládl nováčkům o 10 branek před Švédem Victorem Olofssonem z Buffala a Rusem Denisem Gurjanovem z Dallasu. Se 46 body byl třetí za Hughesem a Makarem. Statistiky ale ovládl s 38 body i 26 góly při plném počtu hráčů na ledě a se 157 střelami na branku.

Předčasný konec sezony kvůli pandemii koronaviru připravil Kubalíka o 12 možných zápasů a útok na český nováčkovský rekord v počtu gólů. Vyrovnal výkon Petra Průchy z New York Rangers ze sezony 2005/06 a dvě branky mu chyběly k vyrovnání maxima Petra Klímy z Detroitu z ročníku 1985/86.

Do NHL zamířil Kubalík loni z Ambri-Piotta, v jehož dresu jako první český hokejista vyhrál v ročníku 2018/19 produktivitu švýcarské ligy. Dvojnásobný nejlepší střelec české extraligy z let 2016 a 2017 uzavřel s Chicagem loni na konci května roční nováčkovský kontrakt na 925 tisíc dolarů.

Dvacetiletý Američan Hughes ovládl produktivitu nováčků s 53 body i se 45 asistencemi ze 68 utkání. Byl nejlepší i s 25 body v přesilových hrách. Sedmý hráč předloňského draftu vytvořil nováčkovský rekord Canucks v počtu přihrávek a chyběly mu tři body k vyrovnaní klubového maxima Dalea Tallona, než byla soutěž 12. března přerušena.

Jednadvacetiletý Makar byl mezi nováčky druhý za Hughesem s 50 body i 38 asistencemi. Čtvrtý hráč draftu 2017 vytvořil nováčkovský klubový rekord v počtu bodů z pozice obránce.

Loni získal Calder Trophy švédský útočník Elias Pettersson, a pokud by uspěl Hughes, radovali by se hráči z jednoho klubu dvakrát za sebou poprvé od sezony 1966/67 a 1967/68, kdy byli oceněni Bobby Orr a Derek Sanderson z Bostonu.

Slavnostní vyhlášení se mělo původně konat 18. června v Las Vegas, ale kvůli pandemii bylo v březnu odloženo na neurčito. Mělo by se uskutečnit během konferenčních finále v bojích o Stanley Cup, která mají začít 8. září.

Pastrňák si rýpl do Kubalíka: Na zahradě nepotřebuješ maturitu
Video se připravuje ...

Chicago Blackhawks Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud