13. prosince 2022 • 06:45

SESTŘIHY: Chytil rozhodl duel proti Vaněčkovi, ke gólu přidal i asistenci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový útočník Filip Chytil vítězným gólem a asistencí řídil výhru NY Rangers nad New Jersey 4:3 v prodloužení. Vítek Vaněček v brance poražených kryl 19 střel. Premiéru v aktuálním ročníku NHL má za sebou gólman Anaheimu Lukáš Dostál, jenž 35 zákroky neodvrátil prohru Ducks 0:3.



Hokejistům Rangers vůbec nevyšel vstup do zápasu. Během pěti minut inkasovali dva góly a museli dotahovat. Newyorští hráči Vaněčka poprvé překonali v závěru první třetiny, kdy přečíslení dva na jednoho využil Chris Kreider.

Hostům v 32. minutě vrátil dvoubrankový náskok Jack Hughes, domácí celek ale během tří minut manko smazal. V čase 33:58 snížil Vincent Trocheck a o sedm sekund později zakončil povedenou kombinaci K'Andre Millera s Chytilem finský útočník Kaapo Kakko.

Rozhodující moment přišel ve třetí minutě prodloužení, kdy Chytil dostal nabito od Artěmije Panarina a pohotovou střelou na Vaněčkovu vyrážečku zařídil Rangers bod navíc. Český útočník vylepšil svou bilanci v sezoně na 14 bodů za šest gólů a osm asistencí.

„Jsem rád, že jsme dokázali zápas otočit a ukázali jsme charakter. Není jednoduché zůstat pozitivní i za nepříznivého stavu, my to ale zvládli. Pomohlo nám i to, že jsme nabrali sebevědomí v předchozích duelech,“ řekl Chytil, jenž byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Vaněček potvrdil, že se mu v posledních zápasech příliš nedaří. Zatímco v listopadu dovedl Devils k devíti výhrám z deseti možných, v prosinci se ve čtyřech startech radoval pouze jednou. Ve všech třech prohraných zápasech navíc chytal s úspěšností nižší než 85 procent.

Devils po jedenácti výhrách mimo svůj stadion poprvé neuspěli a nedokázali vyrovnat rekordní sérii Minnesoty ze sezony 2014/15 a Detroitu z ročníku 2005/06. „Mrzí mě, že jsme prohráli s jedním z našich největších rivalů, ale není to důvod k panice. Musíme se z toho oklepat a soustředit se na zítřejší zápas,“ podotkl kapitán Devils Nico Hischier.

Dostál do sezony vstoupil vydařeným individuálním výkonem. Kryl 35 z 38 střel Ottawy a úspěšnost zásahů vytáhl nad 92 procent. Jeho solidní představení ale Anaheimu body nepřineslo. Ducks vyšli střelecky naprázdno a prohráli osmý z posledních devíti duelů.

„Přišel jsem z AHL, na začátku jsem si proto trochu zvykal na tempo. Po pár minutách jsem se ale přizpůsobil a jak zápas pokračoval, cítil jsem se docela dobře. Samozřejmě mě mrzí, že jsme prohráli, ale osobně mám ze svého výkonu docela dobrý pocit,“ řekl Dostál po čtvrtém startu v NHL.

Dvaadvacetiletý rodák z Brna čeká v NHL na výhru od své premiéry, v níž pomohl v lednu porazit Detroit 4:3 po nájezdech. „Přál jsem si, abychom pro Lukáše uhráli nějaké body. Chytal skvěle, vytáhl několik výborných zákroků, ale bohužel to nestačilo. Výhru by si zasloužil i kvůli skvělému přístupu na tréninku. Je to výborný kluk i brankář, věřím tomu, že vítězství začne sbírat co nejdříve,“ chválil Dostála trenér Dallas Eakins.

Hlavní podíl na výhře Senators měli autor dvou branek Alex DeBrincat a gólman Cam Talbot, který kryl všech 32 pokusů Ducks a vychytal první nulu v dresu Ottawy.

Skvělé brankářské výkony nabídlo i utkání mezi St. Louis a Nashvillem. V základní hrací době ani domácí Jordan Binnington ani Juuse Saros neinkasovali a rozhodnout muselo prodloužení. V tom se prosadil Brayden Schenn a zařídil Blues výhru.

Pittsburgh porazil Dallas 2:1 a vyhrál pošesté v řadě. Dva body zajistil Penguins 35 sekund před koncem základní hrací doby Jevgenij Malkin a 79. vítězným gólem se v klubových statistikách dostal na druhé místo před Jaromíra Jágra. Sidney Crosby jich má 83.

Ani zbylé dva zápasy nenabídly gólové hody. Minnesota porazila Edmonton 2:1 a stejným výsledkem zdolal i Montreal Calgary. Výhru Canadiens v samostatných nájezdech zařídil Kirby Dach.

Góly

Domácí: 41:40. Jos. Anderson, . Dach

Hosté: 25:04. Huberdeau

Sestavy

Domácí: Allen (Montembeault) – Edmundson (A), Guhle, Harris, Kovacevic, Xhekaj, Wideman – Caufield, Suzuki (C), Dach – Dadonov, Dvorak, Hoffman – Slafkovský, Evans, Jos. Anderson (A) – Pezzetta, R. Pitlick, Armia.

Hosté: Markström (Vladař) – Hanifin, R. Andersson, Zadorov, C. Tanev (A), Mackey, Mi. Stone – Huberdeau, Backlund (A), Toffoli – Dubé, Kadri, Mangiapane – Ružička, Zohorna, Phillips – Coleman, Lewis, B. Ritchie.

Rozhodčí

Markovic, Hebert – Daisy, Deschamps

Stadion

Bell Centre, Montreal

Návštěva

21 105 diváků

Góly

Domácí: 13:14. P. Joseph, 59:25. Malkin

Hosté: 00:19. Hintz

Sestavy

Domácí: Jarry (DeSmith) – Letang (A), M. Pettersson, Rutta, Dumoulin, Ruhwedel, P. Joseph – Rakell, Crosby (C), Guentzel – Rust, Malkin (A), Zucker – Kapanen, Carter, McGinn – Archibald, Blueger, Poehling.

Hosté: Oettinger (Wedgewood) – Lundkvist, Heiskanen (A), C. Miller, R. Suter, Hakanpää, Lindell – Pavelski (A), Hintz, J. Robertson – Dellandrea, Seguin, Marchment – Gurjanov, W. Johnston, Ja. Benn (C) – Glendening, Faksa, Kiviranta.

Rozhodčí

Sutherland, Brenk – Jackson, Berg

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

17 147 diváků

Góly

Domácí: 18:25. Kreider, 33:58. Trocheck, 34:05. Kakko, 62:15. Chytil

Hosté: 03:05. Hischier, 04:46. Mercer, 31:05. J. Hughes

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (Halák) – R. Lindgren, Fox, K. Miller, Trouba (C), Hájek, Schneider – Lafreniere, Zibanejad, Kakko – Panarin (A), Chytil, Goodrow – Kreider (A), Trocheck, Vesey – Blais, Brodzinski, Gauthier.

Hosté: Vaněček (Schmid) – Siegenthaler, Hamilton, Graves, Marino, Br. Smith, Severson – Tatar, Hischier (C), Bratt – Haula, J. Hughes (A), Mercer – Wood, M. McLeod, Zetterlund – Šarangovič, J. Boqvist, Holtz.

Rozhodčí

Pollock, Sandlak – Apperson, Shewchyk

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18 006 diváků

Góly

Domácí: 05:42. Kelly, 10:19. DeBrincat, 52:00. DeBrincat

Hosté:

Sestavy

Domácí: Talbot (A. Forsberg) – Zajcev, Chabot (A), Sanderson, Hamonic, Brännström, Holden – Stützle, B. Tkachuk (C), Giroux (A) – DeBrincat, Batherson, Pinto – Kelly, Chartier, Motte – Watson, Kastelic, Brassard.

Hosté: Dostál (Stolarz) – Fowler (A), Kulikov, Klingberg, Benoit, Shattenkirk, Vaakanainen – Zegras, Terry, Henrique (A) – Vatrano, Comtois, R. Strome – McTavish, Leason, Max Jones – Megna, Silfverberg (A), Carrick.

Rozhodčí

Luxmore, Joannette – Barton, Nansen

Stadion

Canadian Tire Centre, Ottawa

Návštěva

14204 diváků

Góly

Domácí: 12:36. Boldy, 29:39. F. Gaudreau

Hosté: 14:01. Hyman

Sestavy

Domácí: M. Fleury (Gustavsson) – Spurgeon (C), Middleton, Dumba (A), Brodin, Addison, Merrill – Zuccarello, Steel, Kaprizov – Boldy, F. Gaudreau, Sa. Walker – M. Foligno (A), Eriksson Ek, Greenway – Shaw, Dewar, Reaves.

Hosté: S. Skinner (Campbell) – Ceci, Nurse (A), Barrie, Kulak, Bouchard, Broberg – Hyman, McDavid (C), Draisaitl – Yamamoto, Nugent-Hopkins (A), Janmark – Puljujärvi, Hamblin, Holloway – Ryan, Shore, Kostin.

Rozhodčí

Rooney, Hebert – Cormier, Murray.

Stadion

Xcel Energy Center, St. Paul

Návštěva

17 707. diváků

Góly

Domácí: 62:25. B. Schenn

Hosté:

Sestavy

Domácí: Binnington (Greiss) – Parayko, Leddy, Faulk, Krug, Bortuzzo, Mikkola – Leivo, O'Reilly (C), B. Schenn (A) – Tarasenko (A), Thomas, Kyrou – Toropčenko, Barbašev, Saad – T. Pitlick, Acciari, Na. Walker.

Hosté: Saros (Lankinen) – Gross, Josi (C), Fabbro, Ekholm (A), McKeown, Gravel – Duchene, Granlund (A), F. Forsberg – Sissons, R. Johansen, Niederreiter – Jeannot, Pärssinen, Trenin – Jankowski, Glass, Co. Smith.

Rozhodčí

F. Charron, T. Hanson – T. Baker, L. Suchánek

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Návštěva

18 096. diváků

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud