5. května 2013 • 21:04

Jak na Švýcary? Češi musí využít jejich únavy a brzy udeřit

Autor: mjk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli si chtěla česká reprezentace zlepšit ofenzivní tápání proti Švýcarsku, bude to mít asi složitější, než předpokládala. Černý kůň turnaje dokázal ze zápasu s dvěma velkými favority, Švédskem a Kanadou, vyválčit senzačních 5 ze 6 možných bodů! Co čeká v pondělním vzájemném zápase (16:15, ONLINE na iSport.cz) tým trenéra Hadamczika?



Po loňském zklamání v podobě 11. místa vlétli Švýcaři do letošního šampionátu jako uragán. V úvodním vystoupení zaslouženě porazili Švédy 3:2. Další z hlavních adeptů na celkové prvenství je čekal hned v následném utkání, ale ani z hvězdné soupisky (Giroux, Stamkos, bratři Staalové, Smith, ...) se tým ze země helvétského kříže nepoložil a po heroickém výkonu bral 2 body za výhru 3:2 v samostatných nájezdech.

Jedinou dobrou zprávou tak pro Čechy může být, že 65 minut náročného zápasu s Kanadou stálo bojovný tým hodně sil. Na led přitom vyjedou Švýcaři znovu už po necelých 22 hodinách.

Na to však národní tým rozhodně spoléhat nemůže. Švýcaři jsou svým aktivním pohybem proslulí. Tým neoplývá velkými hvězdami, za to nechybí urputní pracanti, kteří jsou ochotni se obětovat pro tým.

Kanadu však zaskočili i účinnou ofenzivou, založenou především na bleskovém přechodu z obranné fáze. Střelba z každé pozice, tlak na brankovišti klidně ve třech útočnících, nepříjemné dorážky. Svého soupeře outsider přestřílel 29:21, nechal se pouze třikrát vyloučit. Přesně to, co Česku v posledním duelu chybělo, Švýcary proti zámořskému týmu naopak zdobilo.


Další věc, na kterou se musí český výběr připravit, je důrazné dohrávání. Průměrná výška hráčů ze středu Alp je pouhých 183 cm. Přesto dokázali urostlé kanadské obránce, stále lehce dezorientované na velkém kluzišti, několikrát soubojem u mantinelu odzbrojit.

Aktivnímu napadání se nevyhýbal třeba ani takový Martin Plüss. 36letý, pouze 175 cm vysoký srdcař, který hraje už na svém 11. mistrovství světa, ukázal, že ho trenér Sean Simpson rozhodně nepovolal pouze za zásluhy.

Stejně jako obránce Mathiase Segera, který startem na svém patnáctém šampionátu vyrovnal rekord finského vytrvalce Petteri Nummelina. I on se blýskl, když skvělým pádem zhatil při přečíslení dva na jednoho Girouxovi přihrávku před prázdnou bránu. Celou defenzivu navíc jistí spolehlivý 38letý veterán v bráně Martin Gerber.

Důležitým faktorem v cestě za vítězstvím může být první gól. Než se dostali Švýcaři ve 14. minutě do vedení, působili bezradně. Doslova promrhali 4minutovou přesilovku z úvodu první třetiny.

Nervozita na nich byla znát i po kanadském vyrovnání. Jenže jakmile skórovali nebo byli ve vedení, létali opět po ledě jako na klíček. Odpočatí Češi by tak neměli dát Švýcarům čichnout hned od začátku, brzký gól by je totiž mohl vybičovat k dalšímu senzačnímu výkonu.

Švýcaři, kteří čekají na medaili už dlouhých 60 let, jsou hladoví. Na partě kapitána Novotného teď bude jejich famózně nastartovanou jízdu utnout. Zápas s Kanadou ho to totiž teprve čeká. I další dvě případné prohry by sice neměly znamenat vážný problém směrem k postupu do čtvrtfinále, ale pořád se hraje o sebevědomí i přijatelnějšího soupeře pro zápas sezony.

Co čekají od zápasu se Švýcary samotní hokejisté čtěte zítra ráno na iSport.cz.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud