19. května 2013 • 22:42

Po 27 letech zůstává zlato doma! Švýcarskou senzaci zastavili Švédové

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kletba prolomena. Poprvé od dob Tichonovy sovětské mašiny zůstává titul hokejových mistrů světa pořadatelské zemi. Naopak největší překvapení turnaje nedotáhlo svou spanilou jízdu až do cíle. Švýcaři schytali první porážku až v posledním zápase turnaje, se Švédskem prohráli 1:5.



Třemi kanadskými body za dvě branky a jednu nahrávku přispěl k výhře útočník Henrik Sedin.

Pod dohledem hlavního českého sudího Jeřábka vlétli do finálové bitvy lépe Švýcaři. Hollenstein, Ambühl a Josi prověřili Enrotha, v páté minutě už však domácí gólman kapituloval. Právě zadák Josi se trochu nenápadně protáhl v útočném pásmu do koncovky mezi dvěma protivníky a svůj výpad zakončil lehkou střelou bekhendem, která prošla Enrothovi mezi betony.

Na začátku deváté minuty poprvé výrazněji zahrozili domácí, Eriksson ovšem ještě neuspěl. Už o pár vteřin později ukončil obléhání švýcarské branky střežené zkušeným Gerberem úspěšnou dorážkou bek Gustafsson.

Henrik Sedin měl ze svého gólu pořádnou radost
Henrik Sedin měl ze svého gólu pořádnou radost

Nedlouho poté se poprvé v utkání vylučovalo a Ambühl inkasoval za úder do oblasti hlavy a krku kromě obvyklé "dvouminutovky" i osobní trest na deset minut. Nemohl tak naskočit zpět do hry poté, co jeho prohřešek Švédové potrestali, když povedenou kombinaci zakončil s dávkou štěstí Henrik Sedin. Vzápětí se Švýcaři provinili proti pravidlům, Gerber však šanci Landeskoga přečkal bez úhony.

Ve druhé třetině se dění na ledě přece jen trochu uklidnilo, k čemuž vedla otočka Švédů, kteří se nemuseli nikam příliš tlačit. I přesto výrazně zahrozil dobrou ranou bez přípravy Eriksson a po něm ještě kapitán Kronwall, ale Gerber byl na místě.

Sekundu po polovině základní hrací doby si dnes poprvé zkusili početní výhodu i Švýcaři a nebyli daleko od vyrovnání. Po rozpačitém úvodu se usadili v útočném pásmu, nejprve pálil Furrer, po něm ještě nadějněji Gardner, Enroth však se štěstím jeho ránu vytěsnil mimo tyče.

V úvodu třetí části hrálo Švýcarsko další přesilovku, jenže Trachsler neuspěl, a jako kdyby šlo labutí píseň překvapivého finalisty turnaje. Ve 46. minutě Petterson v přečíslení dvou na jednoho předložil Lundqvistovi, Gerber stihl zakročit, jenže krátce poté se na něho řítil ze strany sám po Vauclairově hrubce na vlastní modré čáře Landeskog a dojíždějící Hjalmarsson zvýšil na 3:1.

Jediná porážka Švýcarů v turnaji začínala dostávat prakticky jisté obrysy, protože Švédové pečlivě bránili a v 56. minutě navíc videorozhodčí potvrdil Erikssonův úspěšný zásah bruslí jako regulérní.

Přišlo oslabení Švédů, v němž to ještě soupeř zkusil se šesti hráči v poli, což ztrestal záhy Henrik Sedin a odstartoval radost na švédské střídačce. Švýcaři naopak na svůj vůbec první triumf musejí čekat dál, ale získali medaili po dlouhých 60 letech.

VIDEO: hokejisté Švédska přebírají pohár pro mistry světa

MATCH OVERVIEW LEGACY
19. 5. • 20:30
Švýcarsko
Švýcarsko
1:5
ONLINE
19. května
20:30
Švédsko
Švédsko
Góly

Domácí: 05:45. Josi

Hosté: 09:42. Gustafsson, 11:38. H. Sedin, 47:13. Hjalmarsson, 55:37. Eriksson, 56:38. H. Sedin

Sestavy

Domácí: Gerber (Berra) – Vauclair (A), Seger (C), Blum, Von Gunten, Diaz, Josi, Blindenbacher, Furrer – Niederreiter, Plüss (A), Moser – Ambühl, Suri, Gardner – Cunti, Bodenmann, Hollenstein – Trachsler, Bieber, Walker. Trenér: Sean Simpson.

Hosté: Enroth (Markström) – Tallinder, Fälth, Fransson, Gustafsson, Kronwall (C), Granberg – Eriksson, Daniel Sedin, Henrik Sedin – Hjalmarsson, Persson (A), Landeskog – Pettersson, Lundqvist (A), Danielsson – Lindberg, Järnkrok, Ericsson – Axelsson, Thörnberg, Danielsson – Landeskog. Trenér: Pär Marts.

Rozhodčí

Konstantin Olenin (RUS), Antonín Jeřábek (CZE) – Ivan Dědulja (BLR), Jesse Wilmot (CAN)

Stadion

Hala Globen - Švédsko

Návštěva

12 500 (vyprodáno) diváků

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud