10. května 2017 • 23:00

SOUHRN MS: Slováci vedli 2:0, přesto s Německem padli. Finsko se probralo

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Den po porážce s Dánskem si Slovensko připsalo druhou porážku po samostatných nájezdech, když s domácím Německem ztratilo vedení 2:0 a padli 2:3. Výhru 5:2 slaví Finsko, s nímž Slovinsko dlouho drželo krok. V odpoledních zápasech se dařilo i dalším favoritům, když USA zdolaly Itálii 3:0 a stejným výsledkem zvítězilo Švýcarsko nad posledním Běloruskem.



Skupina A:


USA - Itálie 3:0

Američané duel od začátku kontrolovali a dovolili v jeho průběhu Italům jen devět střel mezi tyče Howardovy branky. K úvodní trefě jim však výrazně pomohl soupeř, když Glira v šesté minutě z otočky od zadního hrazení nepochopitelně naservíroval puk na kruh pro vhazování, kde si ho snadno připravil na střelu Nelson a přesnou ranou skóroval.

Zámořského favorita jako by tento moment snad až příliš uspokojil a uklidnil. Měl sice herní i střeleckou převahu, ale stačilo mu k tomu tréninkové tempo. Až zkraje druhé dvacetiminutovky musel Andreas Bernard v italském brankovišti předvést výraznější zákrok proti Dylanu Larkinovi. Na druhé straně chybělo jen málo Scandellovi, aby jel sám na Howarda.

Ve 25. minutě byl vyloučen Eichel, jenže Italové místo využití šance na vyrovnání sami inkasovali, když Američané sehráli dobře kontr v oslabení a Nelson bekhendem usměrnil přihrávku Dylana Larkina pod horní tyč.

Pro útočníka Detroitu Larkina šlo již o sedmou asistenci na turnaji a osamostatnil se v čele přehledu nejlepších nahrávačů. "Měl jsem hořkou pachuť z klubové sezony, tak jsem moc chtěl jet sem na šampionát," připomněl nepovedenou sezonu Red Wings, kteří se nedostali do vyřazovacích bojů o Stanley Cup.

"Pokaždé, když obléknete reprezentační dres, je to pocta. Ale kromě toho jsem moc chtěl zakončit sezonu na pozitivní vlně. Máme tu skvělý tým a toužíme po medaili. Je to taková směs osobních a týmových věcí, ale mám dobrý pocit, že si můžeme vést dobře," doplnil dvacetiletý Larkin.

V polovině 28. minuty navíc pykal Goi a Lee využil už po 23 vteřinách přesilovku, čímž zároveň i uzavřel skóre. "Těžko podle takového zápasu získáte pocit, jak dobře jste na tom se svou hrou. Ale po minulém utkání, jež jsme odehráli proti silnému mužstvu, jsme nabrali porci sebevědomí," připomněl obránce Connor Murphy výhru 4:3 nad Švédy.

Krátce po druhé přestávce vychytal Andreas Bernard Dvoraka. V polovině třetí třetiny pálil nebezpečně Keller, ale přestřelil branku. Chvilku poté sehráli Američané pěkně přečíslení čtyři na tři, jenže Dvorak zblízka rovněž nezakončil přesně.

MATCH OVERVIEW LEGACY
10. 5. • 16:15
USA
USA
3:0
ONLINE
10. května
16:15
Itálie
Itálie
Góly

Domácí: 05:17. B. Nelson, 25:53. B. Nelson, 27:47. Lee

Hosté:

Sestavy

Domácí: Howard (Hellebuyck) – Trouba, DeKeyser, C. Murphy (C), Hanifin, McAvoy, T. van Riemsdyk, Brickley – J. Gaudreau, Eichel, Lee – Compher, D. Larkin (A), B. Nelson (A) – Bjugstad, Dvorak, Keller – Copp, Bjork, Greenway.

Hosté: And. Bernard (Cloutier) – T. Larkin, L. Zanatta, Hofer, Helfer (A), Egger, Glira, Miglioranzi – Scandella, Morini, Andergassen – Insam, Ant. Bernard (C), Traversa – Frigo, D. Kostner (A), S. Kostner – Goi, Lambacher, Frank.

Rozhodčí

Hribik (CZE), Linde (SWE) – Lazarev (RUS), Malmqvist (SWE)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem

Návštěva

7 168 diváků

Slovensko - Německo 2:3sn

Slováci odehráli zatím nejlepší zápas na turnaji a navrch měli od 10. minuty, kdy Matoušek dorazil ze vzduchu kotouč za záda gólmana Greisse. Že bylo vše v souladu s pravidly uznal i sudí u videa a Slováci mohli naplno slavit vedení. Jedničku Greisse navíc střídal Aus den Birken, jemuž vzápětí při Haščákově šanci pomohla branková konstrukce.

Druhá třetina začala se zpožděním, neboť sudí nebyli spokojení s kvalitou ledu a povolali zpět do akce rolbu, zatímco hráče poslali do kabin. Po nečekaně dlouhé pauze se vrátili do hry lépe Slováci: Libor Hudáček z velkého úhlu a nijak nebezpečnou ranou po ledě překonal Aus den Birkena.

Július Hudáček se následně blýskl rychlou reakcí na změnu směru tečovaného kotouče. Ve 33. minutě jeli Kudrna s Cingelem dva na jednoho, ale Kudrna v koncovce minul. Přišla přesilovka Německa, v níž Plachta namířil svou teč mezi Hudáčkovy betony, jenže ten je srazil k sobě včas. Pak ale napřáhl Reimer a přesnou ranou bez přípravy snížil.

Ze 37. minuty uteklo jen dalších 27 vteřin a Ehliz bekhendem vyrovnal mezi nohy slovenského gólmana. Slováci vypadli z role a během své přesilovky pustili Němce dokonce do přečíslení tří na jednoho, jenže Fauser minul.

Ve třetí třetině byly oba celky čím dál spokojenější s jistotou bodového zisku. Domácí Němci byli přece jen aktivnější, ale blíže gólu bylo Slovensko: Cingel ze závaru před Aus den Birkenem vleže dorážel a kotouč se zastavil na tyči.

V prodloužení Reimerovu střelu vytěsnil Hudáček. Cingel měl pak obrovskou možnost i v posledních sekundách prodloužení, Aus den Birken si ale s dobrou ranou poradil. Nájezdy zahájil Kahun gólem a byl nakonec jediným úspěšným exekutorem.

MATCH OVERVIEW LEGACY
10. 5. • 20:15
Slovensko
Slovensko
2:3
ONLINE
10. května
20:15
Německo
Německo
Góly

Domácí: 09:23. Matoušek, 21:58. L. Hudáček

Hosté: 36:11. Reimer, 36:38. Ehliz, . Kahun

Sestavy

Domácí: J. Hudáček (J. Laco) – Jánošík, Čerešňák, Mikuš (A), Gernát, Sersen, Čajkovský, Šedivý, Trška – Miklík (A), Bližňák, Haščák – Cingel, Kudrna, Hrnka – Dravecký (C), L. Hudáček, Skalický – Matoušek, Zigo, A. Šťastný.

Hosté: Greiss (A) (10. Aus den Birken) – D. Seidenberg, Müller (C), Reul, Ehrhoff, Abeltshauser, Hördler, Krueger – Reimer, Ehliz, Tiffels – Macek, Y. Seidenberg, Kahun – Plachta, Fauser (A), Wolf – Kink, Schütz, Gogulla.

Rozhodčí

Stefan Fonselius (FIN), Brett Iverson (CAN) – Rene Jensen (DEN), Judson Ritter (USA)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 0 0 1 31:14 18
2. Rusko 7 5 1 0 1 35:10 17
3. Švédsko 7 5 0 1 1 29:13 16
4. Německo 7 2 2 1 2 20:23 11
5. Lotyšsko 7 3 0 1 3 14:18 10
6. Dánsko 7 1 2 0 4 13:22 7
7. Slovensko 7 0 1 2 4 12:28 4
8. Itálie 7 0 0 1 6 6:32 1

Vše o MS v hokeji 2017 čtěte zde



Skupina B:


Švýcarsko - Bělorusko 3:0

Zápas velké šance dlouho nenabízel. Bělorusové se ubránili Korobovově vyloučení a Švýcaři odolali při Bodenmannově trestu. V 16. minutě nepřekonal při Karabanově pobytu na trestné lavici Lalandea Malgin. Pak šel pykat i Graborenko, Bělorusové se ubránili 27 sekund ve třech proti pěti, ale v klasické přesilovce už z dorážky otevřel skóre Schäppi.

Zatímco Bělorusové byli podobně jako v minulých duelech s Českem (1:6) a Kanadou (0:6) v ofenzivě nebezpeční minimálně, Švýcaři mohli zvýšit po šanci Malgina či střele Schäppiho a dorážce Almonda. Za soupeře ojediněle zahrozil Linglet.

Ve 36. minutě se podruhé radovali Švýcaři. Hollenstein našel zpoza branky mezi kruhy Ambühla a Lalande, který byl rozhozený ještě z předešlé střely, na jeho zakončení nedosáhl. Další možnost měl Suter.

Podobný obrázek hry nabídla i závěrečná třetina. Genoni byl bez práce a po chybě v běloruské defenzivě ve 48. minutě zvýšil Almonda, který vyřešil individuálně přečíslení přesnou střelou nad Lalandeovu lapačku. Genoni pak musel uhájit nulu při Ambühlově trestu a pak i při pokusech Andreje Kosticyna a Kovyršina.

MATCH OVERVIEW LEGACY
10. 5. • 16:15
Švýcarsko
Švýcarsko
3:0
ONLINE
10. května
16:15
Bělorusko
Bělorusko
Góly

Domácí: 17:54. Schäppi, 35:29. Ambühl, 47:55. Almond

Hosté:

Sestavy

Domácí: Genoni (Hiller) – Diaz (C), Furrer (A), Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti – Rüfenacht, Schäppi, Almond – Praplan, Hollenstein, Haas – Ambühl (A), Bodenmann, Brunner – Herzog, Malgin, Richard – Suter. Trenér: Patrick Fischer.

Hosté: Lalande (M. Karnauchov) – Lisovec, Korobov (A), Šinkevič, Chenkel, Jevenko, Graborenko, Vorobej – Stefanovič, A. Kosticyn, S. Kosticyn – Kulakov, Pavlovič (A), Kovyršin – Děmkov, Stas (C), Linglet – Šarangovič, Karaban, Kogalev – Drozd. Trenér: Dave Lewis.

Rozhodčí

Roman Gofman (RUS), Anssi Salonen (FIN) – Hannu Sormunen (FIN), Libor Suchánek (CZE)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž (kapacita: 13 500 míst)

Návštěva

3 212 (24 % celkové kapacity) diváků

Finsko - Slovinsko 5:2

"Myslím, že jsme hráli docela dobře, ale nedařilo se nám dávat góly. Měli jsme hodně šancí, mohli jsme si jich vytvořit i více, ale oni dobře bránili a jejich gólman chytal výborně. Žádný zápas není jednoduchý. Je to důležité vítězství," řekl finský útočník Valtteri Filpulla oficiálnímu webu MS.

Finové, kteří po úvodní výhře nad Běloruskem (3:2) podlehli Francii (1:5) a Česku (3:4 po samostatných nájezdech), začali proti nováčkovi elitní skupiny náporem, ale Krošelj odolával. Tým Suomi sice přestřílel soupeře v první třetině 15:5, ale prohrál ji 0:1. V 15. minutě se z pravého kruhu trefil přesně k tyči Kuralt.

Odpovědět mohl bleskově Järvinen, jenže trefil levou tyč. Rantanenův pokus ze vzduchu pak kryl Krošelj, po rychlém brejku nezamířil přesně Pihlström a na slovinském brankáři ztroskotal Osala.

Slovinci se ubránili při Jegličově vyloučení z konce první třetiny, ale ve 25. minutě už náskok ztratili. Za pravým kruhem napřáhl Savinainen a Krošelj po jeho přesné ráně poprvé kapituloval.

Za 105 vteřin favorit stav otočil. Při dalším Jegličově trestu se puk po Savinainenově střele odrazil od Vidmara před Rantanena, který zakončil do odkryté branky. Při Vidmarově trestu mohl zvýšit Puljujärvi. Finům se ale nedařilo náskok pojistit a Slovinci se nevzdávali.

Vyrovnání se dočkal outsider ve 46. minutě při Järvinenově vyloučení. Po Saboličově střele propadla Säterimu mezi betony Tičarova teč. Vedení vrátil Finům Aho a vzápětí se z pravého kruhu trefil přes dva bránící hráče Hännikäinen. Finové se ještě v závěru ubránili při trestu Sallinena, který po návratu z trestné lavice výsledek do prázdné branky zpečetil.

"Měli jsme dobrý začátek, což se nám v minulých zápasech nepovedlo. Hráli jsme jako tým a nejlíp, jak umíme. Byl to dlouho vyrovnaný zápas, ale oni pak bohužel dali dva rychlé góly," řekl slovinský útočník Jan Urbas.

Slovince čeká další boj o záchranu. Do skupiny A divize I sestoupí dva nejhorší týmy turnaje s výjimkou pořadatele příštího šampionátu Dánska. Tým kouč Nika Zupančič čeká v pátek český tým.

"Myslím, že to bude podobný zápas jako dnes. Mají výborné mužstvo. Musíme hrát dobře v obraně, podat týmový výkon a bojovat jeden za druhého. Když se nám to povede, můžeme doufat v dobrý a vyrovnaný zápas a máme šanci je překvapit," dodal Urbas.

MATCH OVERVIEW LEGACY
10. 5. • 20:15
Finsko
Finsko
5:2
ONLINE
10. května
20:15
Slovinsko
Slovinsko
Góly

Domácí: 24:06. Savinainen, 25:51. Rantanen, 49:30. Aho, 50:34. Hännikäinen, 59:15. Sallinen

Hosté: 14:21. Kuralt, 45:50. Tičar

Sestavy

Domácí: Säteri (Korpisalo) – Ohtamaa, Honka, Jaakola (A), V. Lajunen, Lehtonen, Hietanen, Kukkonen (C), Järvinen – Aho, Filppula (A), Rantanen – Kemppainen, Pyörälä, Puljujärvi – Savinainen, Sallinen, Pihlström – J. Lajunen, Hännikäinen, Osala.

Hosté: Krošelj (Pintarič) – Pretnar, Kovačevič (A), Gregorc, Robar, Vidmar, Kranjc, Podlipnik, Repe – Jeglič, Tičar, Sabolič – Urbas (A), Muršak (C), Verlič – Rodman, Ograjenšek, Goličič – Mušič, Pem, Kuralt.

Rozhodčí

Ohlund (SWE), Stricker – Kaderli (oba SUI), Vanoosten (CAN)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž

Návštěva

3 436 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 1 0 32:10 19
2. Švýcarsko 7 3 2 2 0 22:14 15
3. Česko 7 3 2 0 2 23:14 13
4. Finsko 7 2 2 1 2 20:22 11
5. Francie 7 2 2 0 3 23:19 10
6. Norsko 7 2 0 2 3 13:19 8
7. Bělorusko 7 2 0 1 4 15:27 7
8. Slovinsko 7 0 0 1 6 13:36 1

Slovensko v souboji s Německem na světovém šampionátu
Slovensko v souboji s Německem na světovém šampionátu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud