12. května 2018 • 22:31

Kanada – Finsko 1:5. Překvapivý debakl, skupina se zamotává

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohráli s Dánskem, ale hned na to setnuli Kanadu. Finští hokejisté porazili silný zámořský tým překvapivě vysoko 5:1 a znovu se posunuli do lepší pozice ve skupině B. Ta se začíná pěkně zamotávat, v reálné hře o postup do čtvrtfinále je nyní pět týmů, mezi každými je rozdíl jednoho bodu. Kanada prohrála už druhé utkání, v úvodu turnaje po nájezdech nestačila na USA.



Hokejisté Finska porazili na mistrovství světa v základní skupině B v Herningu Kanadu vysoko 5:1. Od vyrovnání Kanaďanů na konci 11. minuty se prosazovali jen Finové, dva góly dal útočník Mikko Rantanen. Devatenáctiletý talent Eeli Tolvanen z Nashvillu, který dnes dorazil do dějiště šampionátu, zaznamenal dva body za gól a nahrávku. Stejně si vedl i Teuvo Teräväinen.

Finové měli dva dny volna na to, aby zpytovali svědomí po porážce 2:3 s domácím Dánskem. A zjevně jim přišly vhod, protože Kanadě za celý zápas nedali prakticky možnost pomýšlet na úspěch.

Oba celky si v úvodu zkusily hru v početní výhodě. Při té finské zámořský celek přečkal ještě bez úhony závar po Nutivaarově ráně, ale pak prověřil pozornost McElhinneyho z nulového úhlu z rohu kluziště Rantanen a po Schennově teči mohl slavit první dnešní trefu.

Finští útočníci Teuvo Teräväinen a Sebastian Aho se radují z gólu v utkání proti Kanadě
Finští útočníci Teuvo Teräväinen a Sebastian Aho se radují z gólu v utkání proti Kanadě

Kanaďanům stačily na odpověď dvě minuty a pět vteřin, když Pageau rovněž tečovanou ránou vyrovnal. Jenže ve 14. minutě sklepl Pesonen Nutivaarovo nahození těsně před McElhinneym a Finové byli opět o krůček napřed. O chvilku později Rantanen využil další přesilovku, když dostal hodně času na zakončení. McElhinneyho pak nahradil Kuemper.

Ve 25. minutě měl jedinečnou příležitost ke snížení McDavid. V početní výhodě zakončoval už do prázdné branky, ale trefil držadlo hole Heiskanena, který se snažil ještě zachránit situaci, což se mu nakonec s velkou porcí štěstí povedlo.

Jinak ale prostřední dějství nabídlo především vyloučeními rozkouskovanou hru, v početních výhodách už se ani jednomu týmu skórovat nepodařilo.

Nepovedený výkon Kanady podtrhla 46. minuta, když Kuemperovu rozehrávku zachytil Tolvanen a s přehledem přidal čtvrtou trefu Finů. Jen o deset vteřin později uzavřel výsledek povedenou ranou Teräväinen, jemuž nabil Aho.

Góly

Domácí: 10:55. Pageau

Hosté: 08:50. Rantanen, 13:48. Pesonen, 16:35. Rantanen, 45:17. Tolvanen, 45:27. T. Teräväinen

Sestavy

Domácí: McElhinney (17. Kuemper) – Ekblad, Vlasic, Edmundson, Parayko, Pulock, R. Murray, Nurse – Schwartz, Nugent-Hopkins, McDavid (C) – B. Schenn (A), Jo. Bailey, R. O'Reilly (A) – Pageau, Dubois, Horvat – Eberle, Barzal, Jost – Beauvillier.

Hosté: Säteri (Husso) – Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola – Kapanen, Mikael Granlund (C), Rantanen (A) – Savinainen, Aho (A), T. Teräväinen – Manninen, Jormakka, Tolvanen – Anttila, Mäenalanen, Pesonen – Palola.

Rozhodčí

Lemelin (Rakousko), Olenin (Rusko) – Goljak (Bělorusko), Šefčík (Slovensko)

Stadion

Jyske Bank Boxen, Herning

Návštěva

9 313 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 5 0 1 1 38:11 16
2. USA 7 4 2 0 1 39:16 16
3. Kanada 7 4 1 1 1 32:12 15
4. Lotyšsko 7 3 1 2 1 16:16 13
5. Dánsko 7 3 1 0 3 13:17 11
6. Německo 7 1 1 2 3 16:20 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 13:31 6
8. Jižní Korea 7 0 0 0 7 4:48 0

Fakta MS: Proti Bělorusku gólová premiéra Šuláka a první čisté konto na turnaji
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud