26. dubna 2022 • 18:30

MS U18: Kanada - Česko 5:6 v prodloužení. Mladíci zaskočili favorita

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová osmnáctka vyhrála v závěrečním utkání základní skupiny A na mistrovství světa v Landshutu nad obhájcem titulu Kanadou 6:5 v prodloužení a ze druhého místa půjde ve čtvrtečním čtvrtfinále buď na Švýcarsko, či Lotyšsko. V čase 61:50 rozhodl v přesilové hře kapitán Jiří Kulich, který dovršil hattrick a je se šesti brankami ze tří zápasů nejlepším střelcem turnaje. Češi využili početní výhodu celkem pětkrát.



Kouč Jakub Petr nemohl už počítat v útoku se zraněným šestnáctiletým synem Dominkem, jehož nahradil Vojtěch Polák. Po porážce s USA 2:6 se proměnilo složení jednotlivých útoků.

Český tým musel už po 115 sekundách dohánět manko. Gólmana Špunara, který nahradil Schnattingera, překonal osamocený Moldenhauer. K pokusu se dostal po odražené střele Dragicevice. Dycka na druhé straně ohrozil nejdříve Melovský a v čase 5:59 se při vyloučení Mastrodomenica radovali Češi z vyrovnání. Už po šesti sekundách využil početní výhodu Bareš, který tečoval Hamarovu střelu od modré čáry.

Špunar pak kryl šanci Lorenze, který se dostal do přečíslení se Schuurmanem. Na druhé straně zahrozil Šapovaliv. V 15. minutě pomohla českým mladíků tyč po Fantilliho střele z pravého kruhu a potom se ubránili i při Slavíčkově trestu.

Petrův tým využil i druhou přesilovku při vyloučení šestnáctiletého favorita draftu NHL pro rok 2023 Bedarda. Hamara vrátil puk zpět k modré čáře na kapitána Kulicha, které se trefil zápěstím přes clonu a otočil stav. Za 73 sekund bylo vyrovnáno. Kanada využila početní výhodu při Dvořákově vyloučení. Fantilliho první pokus zblokoval Prčík, ale pak se dostal stejný hráč k puku znova a překonal Špunara.

Ve 27. minutě šli pykat zároveň Howe a Delic, českému týmu se naskytla přesilovka pěti proti třem, kterou po 40 sekundách využil z dorážky po Hamarově střele a Šapovalivově práci před brankovištěm svým druhým gólem v utkání Bareš. Kanadský kouč Nolan Baumgartner si ještě vzal neúspěšnou trenérskou výzvu a výhoda dvou hráčů v poli tak pokračovala. Kulich, Hamara ani Šalé ale zvýšit nedokázali.

Při Soukupově pobytu na trestné lavici si Špunar poradil s Goyetteovou dorážkou. Dycka potom ohrozil Soukup. V 35. minutě ale Kanaďané rychlém kontrem vytvořili přečíslení a Goyetteovu přihrávku proměnil ve vyrovnání Dragicevic. Za 32 sekund ale opět Češi vedli a potřetí udeřili v přesilovce. Daviesovo vyloučení potrestal Kulich, jemuž nabil na levý kruh Šalé a karlovarský talent opět skóroval.

Po 100 vteřinách třetí části Kanaďané opět dohnali ztrátu. Po Filmonově průniku dorazil puk za Špunara Siepmann. Ve 45. minutě neproměnil po Barešově přihrávce možnost Melovský. V čase 49:06 obhájci triumfu otočili stav. Po Pickeringově střele se prosadil z dorážky Delic. Odpovědět mohl Slavíček, na druhé straně měl šanci Fantilli.

V 58. minutě po Goyetteově chybě přihrál Kulich Šalému, který vynutil prodloužení. To neodvrátil ani Bedard a v poslední vteřině třetí třetiny Šalé, jenž objel branku a trefil tyč. V nastavení po Howeově faulu na Kulicha sám hrdina utkání ve hře čtyř proti třem střelou z pravého kruhu rozhodl.

Góly

Domácí: 01:55. Moldenhauer, 22:38. Fantilli, 34:43. Dragicevic, 41:40. Siepmann, 49:06. Delic

Hosté: 05:59. Bareš, 21:25. Kulich, 27:29. Bareš, 35:15. Kulich, 57:26. Šalé, 61:50. Kulich

Sestavy

Domácí: Dyck (Lalonde) – Pickering (A), Mastrodomenico, Siepmann, Dragicevic, Collins, Parker, Morden – Howe, Bedard (C), Ward – Filmon, Fantilli (A), Moldenhauer – Lorenz, Schuurman, Goyette – Davies, Hvidston, Delic – Wood.

Hosté: Špunar (Schnattinger) – Hamara, Prčík (A), A. Čech (A), Tůma, Dvořák, F. Němec, Puchala – Šalé, Šapovaliv, Kulich (C) – Melovský, Becher, Bareš – Š. Slavíček, Sapoušek, Gaspar – Plos, Polák, M. Soukup.

Rozhodčí

Palkovi (HUN), Suominen (FIN) – Hautamäki (FIN), Rozitis (LAT)

Stadion

Fanatec Arena, Landshut

Návštěva

326 diváků

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud