Miroslav Horák
17. srpna 2016 • 13:59

Ztratí Češi tvůrce hry? O Krejčího startu na SP rozhodne Boston

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výsledek národního týmu na zářijovém Světovém poháru se začíná rodit už nyní. Vedení reprezentace se může už brzy dozvědět, zda smí či nemůže počítat s Davidem Krejčím, zotavujícím se po operaci kyčle. V případě absence hvězdy Bostonu ztratí elitní česká jednotka klíčového tvůrce hry, režiséra přesilovek a důležitého dělníka pro oslabení. Jinak řečeno, stal by se malér.



Kvůli verdiktu bostonských lékařů David Krejčí vyrazil v pondělí zpátky za oceán. V příštích dnech by se po zevrubné prohlídce mohl dozvědět definitivu. A s ním i český hokej. „S Krejčou pořád počítám,“ zůstává optimistický kouč Josef Jandač .

Velitel národní výpravy do Toronta odmítá, že by svoje myšlenky směřoval již k přestavbě formací a k povolání náhradníka, jímž je podle tvrzení idnes.cz Andrej Nestrašil. „To je kachna,“ reaguje trenér. „Takhle uvažovat je předčasné. David Krejčí se cítí dobře, jde jen o to, aby mu doktoři dali zelenou a on se stihl připravit.“

Nakonec se skutečně může stát, že útočník Caroliny přistane na české soupisce, dokud ovšem nepadne definitivní ortel s Krejčím, ve hře o World Cup zůstane více položek. „Máme asi tři čtyři jména, která připadají do úvahy, Andy Nestrašil mezi nimi figuruje,“ přiblížil Jandač.

Nestrašil dostal zelenou!

Paradoxem zůstává, že 25letý eventuální záskok v minulých měsících podstoupil mnohem vážnější zranění než Krejčí, měl dva dva zlomené obratle. Po půlroční pauze už je však fit a v plné zátěži. Na světě je i povolení zaměstnavatele z NHL. „Dostal zelenou, na druhou stranu půl roku nehrál, celou tu dobu není v zápasové zátěži,“ namítá kouč.

Krejčího případná absence by vládcům střídačky nezamotala hlavu v tom směru, že by nevěděli, jak díru zaplnit. V zásobě mají řadu záložních řešení. Ale ztráta by je mrzela hodně, neboť s Krejčím v sestavě či bez něj je síla českého mužstva odlišná. Slabší. S oporou Bruins se počítá do zásadních rolí. Nestrašil je bojovník, ale nikoli tvůrce hry v početní výhodě, nediriguje pohyb ofenzivního tria. „Pokud by nám vypadl první centr, hra se musí upravit,“ nepotřebuje Jandač zdůrazňovat.

Jeho pobočník Martin Ručinský má na starosti komunikaci s Krejčím a v dohledné době očekává zásadní telefonát na lince Boston-Praha. „Jakmile bude David cokoli nového vědět, okamžitě mi volá,“ líčí generální manažer torontské výpravy.

Vítěz Stanley Cupu z roku 2011 a držitel Zlaté hokejky 2013 v nedávném rozhovoru pro Sport popsal, že pro účast na World Cupu udělá vše. Pokud však budou lékaři proti, těžko s tím něco udělá. Je zřejmé, že Boston necítí potřebu uspíšit jeho návrat na led. U borce, jemuž ročně přispívá na živobytí více než sedmi miliony dolarů, je to z jeho pohledu i risk.

Jakmile budou i nepatrné pochybnosti z lékařského pohledu, Krejčí obdrží nemilosrdnou stopku. Ručinský v černý scénář nevěří. „Rehabilitace probíhá tak, jak má. Vše běží podle plánu, David se cítí dobře, jen musí dodržovat daný protokol a program rekonvalescence,“ popisuje šéf týmu.

Nejzazším termínem pro obměnu na hráčském seznamu je 16. září, další škatulata jsou možná jen v případě, kdy počet zdravých hráčů v poli klesne pod osmnáct, v případě brankářů pod dva.

Češi se v Torontu utkají s Kanadou, USA a týmem Evropy. Do semifinále postoupí nejlepší dva. Sraz na kempu v Praze je 4. září.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud