iSport.cz
13. září 2016 • 04:45

Další český soupeř? Pět jedniček draftu, Gretzky dává mladíkům šance

Autor: iSport.cz, Jaroslav Kalina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední zápas před startem Světového poháru? Čeští hokejisté ho sehrají ve středu proti výběru Severní Ameriky do 23 let (od 21:30). A nebude to nic lehkého. V přípravě tito mladíci dvakrát dokázali, že ze sebe nehodlají dělat otloukánky. Naopak. Výběr Evropy, který je v průměru o osm let starší, doslova vyškolili. 



Tým Severní Ameriky do 23 let má za sebou dvě přípravná utkání proti zkušenému evropskému výběru. V obou případech se radovali mladíci. Nejdřív nedopřáli svému soupeři ani jednu branku a zvítězili 4:0. Ve druhém utkání pak přestříleli Evropany rozdílem 7:4.

V zámoří mluví o mladém mužstvu jako o černém koni turnaje. O jejich výkon na turnaji se zajímá i hokejová legenda  Wayne Gretzky .

"Jsem zvědavý, jak si tito kluci povedou proti zkušenějším hráčům z NHL, než jsou oni. Myslím, že můžou stavět na McDavidovi. Zůstávám skeptický ohledně brankářů. Pro tak mladé gólmany může být tlak na takovém turnaji obrovský. Šanci vyhrát na Světovém poháru samozřejmě mají, ale nebude to žádná hračka. Bylo by to však něco, kdyby se jim to povedlo," řekl pro zámořská média nejproduktivnější hráč v historii NHL.

Příprava, kterou zatím mladí Kanaďané a Američané předvedli, ukázala jejich přednosti a slabiny. Zdobí je rychlá a efektivní hra, mladíci jsou na ledě opravdu svižní a jejich kreativita v útoku nezná hranic.

Opory týmu: Devatenáctiletý kapitán nebo bývalý parťák Hudlera

Hlavní kouč Todd McLellan se přesvědčil o tom, kdo jsou hlavní opory jeho mužstva. Spoléhat se může především na pět jedniček z posledních šesti draftů. Všichni tito hráči mají důležitou roli v klubech NHL, ve kterých hrají.

Z těchto mladíků byla vůdčí role dána Connoru McDavidovi, megatalentu z Edmontonu. Dále se hodně očekává od Austona Matthewse, nynější volby číslo jedna, kterou získalo Toronto.

V přípravných zápasech se čtyřmi body (2+2) skvěle ukázal útočník Colorada a jednička z roku 2013 Nathan MacKinnon. Svou úlohu v týmu má také centr Ryan Nugent-Hopkins, kterého si na prvním místě draftu 2011 vybral Edmonton.

Defenziva bude stát na Aaronu Ekbladovi. Stěžejní obránce Floridy a volba číslo jedna na draftu 2014 se také ukázal jako velice platný při útočních akcích. V odvetě s Evropany dal dva góly.

Samozřejmě to není pouze o těchto hráčích. V mužstvu je i pár dvojek z draftu jako například mladý forvard z Buffala Jack Eichel či obránce Colombusu Ryan Murray. Velkou pozornost má také útočník Calgary Johnny Gaudreau. Hráč, který hrál po boku s Jiřím Hudlerem , patří k největším oporám svého klubu a platí to i na Světovém poháru.

I přes talent, kterého mají mladíci na rozdávání, se ukázala věc, na které musí ještě bezpochyby zapracovat. Je to obrana. Její neefektivnost byla vidět především v druhém utkání proti hráčům z Evropy.

Po první třetině, kdy byli Severoameričané namlsaní z vedení 5:1, najednou přestávali hrát dozadu a soupeř dostal šanci na vyrovnání. K tomu sice nedošlo, ale i tak jde o chybu, která se jim může v základní skupině vymstít. V ní výběr Severní Ameriky do 23 let na Švédsko, Finsko a Rusko. 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud