30. března 2018 • 08:22

Třinecký objev Matyáš: Nechám tam duši. Ať to bolí, nebo ne

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedáte si pozor a bum. Přejede vás třinecká rolba s číslem 26 na zádech. Když se sbíráte ze země, stačíte zaregistrovat maximálně jmenovku. Matyáš. Jakub Matyáš. Trenér Václav Varaďa urostlého defenzivního rafana vytáhl z farmy ve Frýdku-Místku na play off. V základní části neodehrál čtyřiadvacetiletý bek jediný zápas. V době dlouhých vousů a bitev o všechno se z něj stává jeden z klíčových mužů sestavy Ocelářů.



Je to paradox. Kolem sebe má hvězdy, hráče se zkušenostmi z reprezentace, NHL i KHL. A v prvním semifinále proti Hradci byl nejvytíženějším třineckým hokejistou Jakub Matyáš, s časem na ledě přes 21 minut. Jeho síla je hlavně před vlastní brankou, umí si vychutnat dřinu při oslabení. Neproklouzne mu ani myš a když ano, bolí ji to.

Když ho vidíte v početní nevýhodě, máte jistotu, že se přetrhne, aby puk nedoletěl na brankáře Šimona Hrubce. „Každý má nějakou roli. Já když jdu na led, nechám tam duši, ať mě to bolí, nebo ne. Udělám cokoliv, čím týmu prospěju,“ říká skromně.

SESTŘIH: Mountfield HK - Třinec 1:4. První výhru Ocelářů řídil Cienciala
Video se připravuje ...

Není jen tak nějakým zjevením. Extraligu si zahrál už před třemi roky. Sám ale pak říkal, jak potřebuje zapracovat ještě na bruslení. Udělal kus práce, nemáte pocit, že by bezmála metrákový chlap nestíhal. Větším problémem pro něj byla zranění a nemoc. To byla ta největší brzda, proto si na další pořádnou šanci v extralize musel počkat.

Ale nehudroval. Jako by tohle neměl ani v povaze.

„Potřebujete se vyhrát, cítím, že k tomu mně první liga pomohla. Jsem klidnější na puku, tady si rozhodně připadám jistější,“ bez problémů přijal sezony na farmě ve Frýdku. „Je velká šance hrát play off. Já si pořád hrozně vážím toho, že jsem tady nahoře. Každou minutu, kterou mám, si užívám,“ říká.

Soubojem s urostlým třineckým obráncem Jakubem Matyášem bolí, což ve čtvrtfinále poznal i Tomáš Rolinek z Pardubic
Soubojem s urostlým třineckým obráncem Jakubem Matyášem bolí, což ve čtvrtfinále poznal i Tomáš Rolinek z Pardubic

Nevyhrožuje, jak všechny zmuchlá do kuličky, že ze soupeřů nadělá fašírku. Na ledě si počíná drsně. Ale mimo něj? Víc se usmívá, netipovali byste ho na ranaře. Ovšem podobný je i Tomáš Linhart, jeho parťák. „Hraju s ním rád, doplňujeme se, má hrozných zkušeností, pomáhá mi. Já se od něj můžu jenom naučit,“ pochvaluje si Matyáš spolupráci s třiatřicetiletým pardálem.

„Snažím hrát vždycky naplno a nechat na ledě maximum. Zápasy v play off jsou takové, patří to k tomu. Trenér mi říká, abych hrál tvrdě, jednoduše, nic extra nevymýšlel. A pokud něco přidám navíc, je to bonus,“ popisuje svůj styl. A ten bonus? Přišel v prvním hradeckém semifinále, když vybojoval puk před druhým třineckým gólem. „Byl to perfektní výkon, ode všech ohromě obětavý. Co jsme si řekli, to jsme plnili a dovedli všechno k úspěchu,“ radoval se z výhry 4:1.

Pamatujte, až nebudete dávat pozor a přiletí rána, byla možná od něj. Jmenovka Matyáš, číslo 26, ramena přes celá záda...

Mountfield HK - Třinec: Jiří Polanský potrestal záváhání Hradce při rozehrávce, 0:2
Video se připravuje ...

Mountfield HK - Třinec: Milan Doudera pojistil výhru hostů gólem do prázdné brány, 1:4
Video se připravuje ...

Mountfield HK - Třinec: Cienciala dorazil puk po přečíslení a zvýšil vedení Ocelářů, 0:3
Video se připravuje ...

Mountfield HK - Třinec: Cienciala tečoval střelu Krajíčka a poslal hosty do rychlého vedení, 0:1
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 45:36. R. Pavlík

Hosté: 01:58. Cienciala, 33:08. Polanský, 37:34. Cienciala, 59:36. M. Doudera

Sestavy

Domácí: Rybár (41. J. Pavelka) – Zámorský, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Vydarený – Smoleňák, Koukal (A), Červený – Jaroslav Bednář (C), Džerinš, Cingel – Köhler (A), Dragoun, Berger – Vopelka, Kukumberg, Zigo – R. Pavlík.

Hosté: Hrubec (Hamerlík) – Krajíček (C), M. Doudera, D. Musil, Roth, Linhart (A), Matyáš – Rákos, Marcinko, Petružálek – Dravecký, R. Vlach, Hrňa – Adamský (A), Polanský, Svačina – Cienciala, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Kofroň.

Rozhodčí

Hribik, Lacina – Brejcha, Zíka

Stadion

ČPP Aréna

Návštěva

6308 diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud