8. dubna 2022 • 21:30

SESTŘIHY: Motor bez Gulaše udolal Spartu 3:1 a dál žije. Třinec ve finále!

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující mistr bude opět obhajovat titul! Třinečtí hokejisté porazili i ve čtvrtém zápase semifinále Generali Česká play off Mladou Boleslav 2:1 a znovu po roce si zahrají ve finále o Masarykův pohár. Oceláře dotáhl k postupu kanonýr Martin Růžička gólem z přesilové hry. Bruslaři duel zdramatizovali pozdě a sezona jim tak končí. Vyřazovací část naopak pokračuje pro České Budějovice, které i bez potrestaného kapitána Milana Gulaše na svém ledě porazili Spartu 3:1 a za stavu 1:3 na zápasy se vrací do Prahy. Motor udržel „naživu“ útočník Jindřich Abdul. Pátý semifinálový duel se odehraje v pondělí 11. dubna.



Devátá Kelemenova trefa přišla pozdě

Pod dnešní výhru se spolehlivým výkonem podepsal brankář Ondřej Kacetl, gólově se prosadili Vladimír Dravecký a v přesilové hře Martin Růžička. Za domácí snížil v 57. minutě Miloš Kelemen. Finále začnou Slezané v domácím prostředí v pondělí 18. dubna.

Do sestavy hostů se po jednozápasovém trestu vrátil Růžička, do branky se opět postavil Kacetl, kterého kouč Varaďa ve čtvrtek po druhém inkasovaném gólu stáhl ze hry.

Zatímco ve třetím duelu série se Bruslaři střelecky prosadili hned v úvodu, tentokrát se jim to nepodařilo. Kacetl si totiž pokus Šťastného ve 3. minutě pohlídal. I díky tomu mohli hosté jít v 10. minutě do vedení. Po rychlém protiútoku se dostal Dravecký sám před Krošelje a bekhendovou střelou jej překonal.

Oceláři byli aktivnější a dobrým pohybem nepouštěli soupeře do výraznějších šancí. Naopak ve 24. minutě mohli po Adámkově střele a následných dorážkách vedení zvýšit, Krošelj byl ale pozorný. Ve 29. minutě si poradil i s pokusem Michala Kovařčíka.

Ideální šanci vyrovnat měli Středočeši ve 108 sekund dlouhé přesilovce pět na tři, recept na Kacetla ale nenašli. Pouze Kelemen trefil tyč. Jak hrát početní výhody následně ukázali domácím Třinečtí. Při Kelemenově vyloučení se prosadil pohotově dorážející Růžička a připsal si první gól v play off.

Hosté pak duel zkušeně kontrolovali a názorně dokumentovali, proč měli podle počtu inkasovaných branek druhou nejlepší defenzivu v základní části extraligy. Čtyři minuty před koncem se ale přece jen domácím podařilo snížit. Jánošíkovu střelu odraženou od mantinelu pohotově dorazil Kelemen a připsal si devátý gól v play off. Vyrovnat už ale Bruslaři nedokázali.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Mladá Boleslav): „Gratuluji Třinci k postupu. V dnešním utkání jsme potřebovali vstřelit první gól, aby Třinec trošku otevřel hru. Bohužel jsme inkasovali a Třinec pak hrál výborně do obrany. My jsme to měli těžké. Mohli jsme to trošku zdramatizovat v přesilovce, bohužel jsme nastřelili břevno a neproměnili jsme ji. Naopak jsme poté sami v oslabení inkasovali druhý gól. I když jsme se pak s tím snažili něco udělat a podařilo se nám dát kontaktní gól na 2:1, tak si to Třinec už pohlídal. V zápase jsme stejně jako v sérii tahali za kratší konec. Celkově jsme prohráli čtyři utkání, Třinec byl jednoznačně lepší tým a postoupil zaslouženě. Snažili jsme se sérii zdramatizovat, ale bohužel tam, kde jsme šanci měli, tak jsme ji nedokázali využít. Mrzí nás, že to skončilo 4:0, chtěli jsme Třinec více potrápit, ale je to silný tým. Měli jsme daleko náročnější program v play off a myslím si, že v sérii nás to tam, kde se to lámalo, doběhlo.“

Václav Varaďa (Třinec): „Chtěl bych klukům poděkovat za čtyři odmakané zápasy proti soupeři, proti kterému se nám hrálo těžce. Myslím si, že dnešní utkání nalomil první gól, který jsme dali. Dodal nám odvahy. Hráči si ale za vítězstvím šli od prvních minut. Malinko jsme se dostali do problémů při přesilovce soupeře pět na tři ve druhé třetině, ale ustáli jsme to a následně jsme v naší jediné přesilovce dali gól. Poté jsme solidně bránili až do momentu, kdy Bruslaři vstřelili kontaktní gól. V globálu to ale byl dobrý zápas a věřím, že zaslouženě postupujeme dále. Soupeři děkuji za skvělá utkání, určitě se vydali a donutili nás hrát na hraně. Bylo to 4:0, ale v utkáních to tak nevypadalo. Vážíme si postupu a těšíme se do finále, ať do něj (proti nám) postoupí kdokoliv.“

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Třinec 1:2. Oceláři míří do finále bez porážky, rozhodl Růžička
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 56:02. Kelemen

Hosté: 09:01. Dravecký, 36:07. Martin Růžička

Sestavy

Domácí: Krošelj (J. Růžička) – Pavel Pýcha, Ševc (C), Jánošík, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman, Bernad – Kotala, Bičevskis, D. Šťastný – Flynn, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Eberle, T. Knotek, J. Stránský (A).

Hosté: Kacetl (Marek Mazanec) – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, M. Zbořil, M. Adámek – Daňo, P. Vrána (C), Martin Růžička (A) – A. Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Svačina, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Miloš Roman, Chmielewski – Dravecký (A).

Rozhodčí

Šír, Lacina – Lederer, Rampír

Stadion

ŠKOENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

4200 diváků

Pech dorazil „svou“ Spartu

Jihočeši se museli obejít bez potrestaného kapitána Milan Gulaše, který dostal jednozápasový distanc za faul na Davida Tomáška ze čtvrtečního třetí duelu, a kvůli zranění chyběl i další útočník Václav Karabáček. Do sestavy se místo nich zařadili Tomáš Chlubna a Josef Koláček. Sparta nasadila po zranění útočníka Davida Kašeho, který nahradil Gennadije Stoljarova.

Domácí začali aktivně a snažili se hned Hudáčka zaměstnat střeleckými pokusy. Po 130 sekundách fauloval Šmerha, ale Motor přesilovou hru nevyužil. Abdulova teč skončila nad brankou. Motor se tlačil za vedoucím gólem, aby zdramatizoval vývoj série, Sparta ale postupně stále častěji hrozila z brejků. Ve 14. minutě po zisku puku prověřil Hrachovinu kanonýr Chlapík, pálil i Šmerha. Velké šance ale úvodní dějství nenabídlo.

V čase 22:16 se radovali z úvodní branky Jihočeši. Štencel našel bekhendem z pravého kruhu na levém Voženílka, který překonal Hudáčka střelou na bližší tyč a trefil se i ve druhém utkání po návratu po zranění v obličeji. Motor se ubránil při Štichově vyloučení a Sparta zase odolala při Řepíkově pobytu na trestné lavici.

Sparta odpověděla ve 34. minutě, kdy našel Dvořáček bekhendovou přihrávkou najetého Thorella, který už překonal spolehlivého Hrachovinu. Přesně za dvě minuty zase vedli Jihočeši. Štencel vyslal do brejku Abdula, jehož první pokus z pravého kruhu ještě zblokoval Polášek, ale opakovaná střela už skončila za Hudáčkem. Možnost zvýšit náskok měl Vondrka, na druhé straně se nepodařilo vyrovnat Thorellovi.

Pražané se ve třetí třetině tlačili za vyrovnáním. Do dobré pozice se dostal ve 47. minutě Dvořáček, ale Hrachovina ukryl jeho střelu v lapačce. Za domácí nepřekonal Hudáčka z levého kruhu Štencel. Sparta začala stupňovat tlak, ale defenziva Motoru odolávala a z protiútoku mohl udeřit opět Abdul. V 55. minutě Abdul vyslal do šance Pecha, který prostřelil sparťanského gólmana a zpečetil výhru. Stav se nezměnil ani v závěrečné power play Sparty.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Modrý (České Budějovice): „Kluci věděli, co nám hrozí. Předvedli koncentrovaný výkon podpořený velice dobrým výkonem gólmana, který nám dal šanci najít cestu k vítězství. Bojovali jsme, protože jsme věděli, co se může stát, když bojovat nebudeme. Povídali jsme si o tom, jak si procházíme sezonou. Budovali jsme si nějaký respekt a charakter v soutěži. Dnes jsme zase prokázali, že kvalita v týmu je, i když nám chyběl třeba kapitán (Gulaš). Jsme rádi že máme šanci jet znovu do Prahy, bojovat a reprezentovat náš klub.“

Josef Jandač (Sparta): „Motor dnes vyhrál zaslouženě. Byl hladovější, chtěl to víc. Byl důraznější v osobních soubojích, my jsme ho vůbec nepřetlačili. Tenhle zápas domácí hráli na krev, my ne. Nebyli jsme dostatečně důrazní v předbrankovém prostoru, ale Budějovice nám toho dnes ani moc nedovolily. Neměli jsme moc šancí, ani nebylo kde. Ztratili jsme jedno utkání, neděláme z toho žádnou tragédii. Musíme se kompletně zlepšit. Pokud odehrajeme náš nejlepší hokej, věřím, že ten čtvrtý bod uděláme.“

SESTŘIH: České Budějovice - Sparta Praha 3:1. Motor stále žije, vítězný gól si připsal Abdul
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 22:16. D. Voženílek, 35:20. Abdul, 54:05. Pech

Hosté: 33:20. E. Thorell

Sestavy

Domácí: Hrachovina (Strmeň) – Štencel, Vráblík, Percy, Piskáček, Šenkeřík, Bučko, Štich – D. Voženílek, J. Novotný, Valský – Abdul, Pech, Vondrka – M. Beránek, M. Hanzl, Chlubna – Holec, Koláček, J. Ondráček.

Hosté: J. Hudáček (Machovský) – Matuškin, David Němeček, A. Polášek, T. Pavelka, Moravčík, Tomáš Dvořák, Jurčina – M. Forman, Sobotka, M. Řepík – D. Kaše, Tomášek, Chlapík – E. Thorell, R. Horák, Šmerha – Buchtele, Vitouch, Dvořáček.

Rozhodčí

Jeřábek, Mrkva – Ondráček, Špůr

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

6 421 diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud