Pavel Ryšavý
19. března 2024 • 22:42

Mountfield HK - Pardubice 2:1sn. Osm sérií nájezdů, rozhodl obránce Pavelka

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak přeci to Hradci vyšlo! Dvakrát zvládl hrát s Pardubicemi vyrovnaně, trápit je, donutil je hrabat naplno, ale vždycky ztratil závěr. Třetí zápas čtvrtfinále byl pro Mountfield jiný, nejsladší. Zimák v Hradci vybouchl po nájezdech v absolutní euforii, gól Tomáše Pavelky znamenal výhru 2:1. Pardubice v sérii vedou, ale už jen 2:1. Herně nejvyrovnanější čtvrtfinále pokračuje ve středu.



Označit hradecký zimák za vyprodaný, je málo. Sedí sem spíš „přeprodaný“. Lidi se mačkali na ochozu za sedačkami i ve dvoustupu. Východočeskou bitvu musíte vidět! Třetí zápas série se od těch prvních dvou výrazně lišil. Co se týká průběhu, byl nejvyrovnanější a na gól se taky dlouho čekalo. Ale nakonec všechno chytlo spád jak v severské kriminálce.

Události se na sebe začaly sypat a všechno vrcholilo v nájezdech. Do vedení dostal Pardubice Richard Pánik rychlou střelou mezi betony, v páté sérii srovnal na 2:2 Tomáš Pavelka. Celkově zářili gólmani Roman Will s Lukášem Paříkem. V osmé sérii všechno rozštípl znovu Pavelka.

I když původně se zdálo, že žádné nastavení nehrozí, tři minuty před koncem základní hrací doby se totiž Pardubice objímaly. Matej Paulovič dal gól, užil si svou pistolovou oslavu. Ale hradecký videokouč Patrik Stehno hlásil na svoji lavičku: Bereme výzvu! Trefil se, Tomáš Zohorna zahákl bruslí beton brankáře Lukáš Paříka. Rozhodčí potvrdili, jede se dál, 1:1.

Stehno si pak na tribuně stáhl rovný kšilt své kšiltovky do očí, spokojeně si oddechl a ukázal přes šířku hřiště na lavičku zdvižený palec. Tohle vyšlo Hradci parádně, dobré oči, rychlá reakce.

Zarazilo, jak oba týmy vypnuly emoce, které v Pardubicích hořely víc a víc. Tedy, zkusily to. Ale klid, požár se postupně rozhořel. Dlouho byl nejvýraznějším momentem takticky skvěle zvládnuté bitvy hokejový francouzák od Jordanna Perreta na Libora Hájka: polib naši střídačku! Mrňavý hradecký útočník hodil s druhu sirénou beka Dynama přes mantinel mezi své spoluhráče. Hala viděla jen nohy zapíchnuté do země. Poprvé vybuchla.

A hned po přestávce znova, protože Pavlík dostal Hradec do vedení. Pardubice rychle srovnaly, když brejk dvou na jednoho proměnil Robert Kousal. Klaněl se Lukáši Radilovi za nahrávku před otevřenou bránu.

V tu chvíli už to ale jelo. Taktická bitva mizela. Dráždil Lukáš Sedlák vždycky, když spadl na zem. Kevin Klíma se soupeři vysmíval, že simuluje a ukazoval, že se Pardubice pořád válí po zemi. Podle něj zbytečně.

Východočeské derby od začátku baví tím, že nesledujete nadupané Pardubice, které si soka mažou na chleba. Ani ve snu, proti sobě stojí dva vyrovnané celky, první dva zápasy vyhrálo Dynamo o prsa. Podle Mountfieldu byste mohli natáčet instruktážní film, jak vypadá týmový výkon. Dokonalé číslo! Vynikala v něm hradecká hra v oslabení. Martincovi chlapci náramně leptali pardubické zakládání ofenzivních akcí. A když už Dynamo projelo do pásma, rychlým přístupem se dařilo leptat kombinaci.

Hlasy trenérů:

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Byla to tuhá bitva jako v předešlých zápasech. Podali jsme zase týmový soudržný výkon. Důležité bylo, že jsme ubránili spoustu oslabení, takže velký kredit hráčům, kteří je hrají. Myslím si, že nájezdy do play off nepatří, ale po nás je to důležitý bod. S pokorou se připravíme na další zápas. Trenérská výzva? Nevím, jestli se k tomu můžu vyjadřovat, ale myslím si, že my i celý stadion viděli, že tam byl nepotrestaný faul na brankáře. Mysleli jsme si, že to rozhodčí vidí, jsou tam čtyři, ale bohužel. Vzali jsem si coach challenge a myslím, že správně posouzeno. Byl to samozřejmě důležitý moment v zápase a dal nám naději vyhrát.“
Marek Zadina (Pardubice): „Viděli jsme zase velmi kvalitní utkání. Byl to vyrovnaný boj a já si myslím, že se to bude prolínat celou sérií. Dnes se to prostě přiklonilo k Hradci a na nájezdy vyhrál. My se připravíme na zítra na další výborný zápas a věříme, že to převrátíme na naší stranu.“

Góly

Domácí: 41:31. R. Pavlík, . Pavelka

Hosté: 47:31. R. Kousal

Sestavy

Domácí: Pařík (Lukáš) – Freibergs, Blain (A), Pavelka, Pláněk, Kalina, McCormack, Jank – Perret, Tamáši, Jasper – Okuliar, Kev. Klíma, Jergl (A) – Eberle (C), Estephan, Šťastný – R. Pavlík, Lalancette, Miškář.

Hosté: Will (Pavlát) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, Kolář – Pánik, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Paulovič, A. Musil, Kaut – Mandát, Poulíček (A), Vondráček.

Rozhodčí

Hradil, Vrba – Špůr, Rampír

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Návštěva

6 890 diváků

Mountfield HK Vše o klubu ZDE

HC Dynamo Pardubice Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
9


Články odjinud