Tomáš Vrábel
14. listopadu 2014 • 04:30

Kdy vyloučit za sprchu? Když jde o zesměšnění, tvrdí sudí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Změny pravidel nadzvedly hokejové fanoušky. S upravenými regulemi od mezinárodní federace IIHF se odehrálo už středeční 19. kolo české extraligy a hned první třetina utkání Vítkovice – Slavia naznačila zmatky kolem jejich zavedení. Portál iSport.cz oslovil extraligového arbitra Štěpána Součka, aby sporné momenty a jejich posouzení okomentoval.



Nejprve se vítkovický Roman Szturc řítil v oslabení do úniku, ale byl faulován. Sudí slávistického obránce vyloučil na dvě minuty, místo aby nařídil trestné střílení. Tato situace se však změn pravidel netýká, nájezd by měl být nařízen i předtím. Úprava totiž jen popsala vedení kotouče útočícím hráčem. Zatímco dřív musel mít puk pod kontrolou, nově byl doplněn dodatek: „nebo je ve zjevné pozici získat pod kontrolu volný puk.“ Szturc měl evidentně puk ve své moci.

„Lehce se to ze záběrů hodnotí, ale byla to situace na penaltu. Pokud jsem dobře viděl, tak Martin Homola, který situaci hodnotil, byl v počátku v dobrém postavení. Poté ho ale hráči přebruslili a on měl zákrok v zákrytu,“ popsal Souček. Tomu, že Homola nenařídil trestné střílení, se divili i slávisté.

Nová pravidla! Sudí ještě mají problémy, Vítkovicím upřeli trestné střílení
Video se připravuje ...

Dle nových pravidel by měl být na dvě minuty vyloučen hráč, který zabrzdí před brankářem a ohodí ho sněhem. To udělal v 9. minutě domácí Húževka, sudí to však nechali bez povšimnutí.

„Nebylo to nic, co by se mělo vylučovat. Situace, které se mají trestat, jsou charakteru například: hráč na modré čáře nastřelí kotouč na brankáře, je jediný, který situaci dojíždí, a zabrzdí před gólmanem tak, že ho ohodí sněhem do masky, nikoli třeba jen na betony či přijede z boku. V takovém případě už jde i o zesměšnění. To je pak jasná situace na dvouminutové vyloučení,“ doplnil Souček.

Útočníci takových situací dřív využili k tomu, aby je napadli obránci, kteří bránili gólmana, a vynutili si tak přesilovou hru. „To už se teď stávat nebude. Trest v takovém případě už nyní dostane u útočící hráč,“ doplnil Souček.

Sudí vzhledem k novým pravidlům absolvovali v minulých týdnech seminář, na kterém vstřebávali čerstvé informace, jak řídit zápasy. „Kladl se důraz na naše postavení, abychom se špatným pohybem nedostávali do pozic, kde máme herní situace v zákrytu, jako tomu bylo například při zmíněném úniku Szturce.“

SESTŘIH: 19. kolo extraligy, Vítkovice - Slavia Praha 3:2
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud