Richard Šíma
14. září 2017 • 11:08

Trapas s výstrojí? Chrániče mi nechyběly, tvrdí gólman Olomouce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohla to být pro mladého gólmana pozoruhodná premiéra. V osmnácti letech se chystal Jiří Matoušek poprvé naskočit do extraligy. Olomouc, na jejíž lavičce v úterý poprvé v životě seděl, dostávala v Plzni gól za gólem. A za stavu 0:9 se Branislav Konrád rozhodl branku opustit. Matoušek si nasadil helmu a vyrazil. Jenže sudí ho zase vrátili zpět. Důvod? Měl na sobě kalhoty jiné barvy, než spoluhráči. Místo červených černé.



To, co v úterý zažil plzeňský zimák, se stává velmi zřídka. Desetigólový nářez Olomouci a pak trapas s gólmanem, který neměl patřičnou výstroj. Pro osmnáctiletého Jiřího Matouška, v úterý gólmana Hanáků, zážitek na celý život. Na extraligové lavici seděl jako náhradník poprvé v kariéře...

Chytá střídavě za prvoligový Havířov a olomoucké juniory. Když se před utkáním Mory v Plzni dozvěděl, že bude v seniorském extraligovém mači krýt záda Branislavu Konrádovi, zajásal. Takový zážitek! Poprvé v životě se stane aktérem extraligového utkání. Byť v roli náhradníka. „Moc jsem se na to těšil. A taky to pro mě velký zážitek byl. I když jsme od začátku prohrávali, byl jsem u toho a mohl to všechno zblízka sledovat,“ líčil mladý gólman po zápase, který pro Hanáky skončil mimořádným debaklem.

V 53. minutě inkasovala Olomouc devátý gól. Konrád se rozhodl, že toho má právě dost. A odjel na střídačku. Šance pro Matouška! Mladý brankář nasadil helmu a vyrazil na led. Natěšený, že si extraligu chvíli dokonce zachytá. Jenže brzy se z ledu zase pakoval. Sudí si povšimli, že barva jeho kalhot nesouhlasí s tou, jakou měli oděnou jeho spoluhráči. Matoušek musel na střídačku a Konrád zpět do branky. „Byly to černé kalhoty, v jakých nastupuju v Havířově,“ vysvětloval.

Plzeň - Olomouc: Matoušek vystřídal Konráda, pak ho odvolali zase zpět
Video se připravuje ...

Jak se stalo, že mu Olomouc nedodala odpovídající výstroj? Do výkladu té události se Matouškovi příliš nechtělo. Ani trenér Zdeněk Venera nebyl příliš sdílný. „My víme, kde se stala chyba. Máme tady některé lidi nemocné, prostě se to stalo. My si to tady pro sebe vyříkáme, víc bych to komentovat nechtěl,“ řekl olomoucký kouč, jenž považoval epizodku s nepovedeným střídáním brankářů za takřka nepodstatnou.

Mnohem víc ho štval výsledek 0:10. „Byl to z naší strany špatný zápas. Moc špatný,“ povzdechl si.

Objektivům kameramanů a fotografů neuniklo, že kromě špatné barvy hokejových kalhot měl Matoušek betony upnuté na holých nohou. To ale mladý gólman za nedostatek nepovažoval.„Psalo se, že mi chyběly i chrániče, ale to není pravda. Chyběly mi jen stulpny, protože bez nich prostě chytávám. Odmalička. Jsem tak prostě zvyklý,“ vylíčil Matoušek.

Trapas, jehož aktérem se stal, mladého brankáře nerozhodil. „Škoda, že jsem se do té branky nedostal, když už se to tak seběhlo a tu šanci jsem měl,“ pravil bezelstně. „Byl jsem připravený, těšil jsem se a musel jsem zase z ledu. Nedalo se nic dělat. Doufám, že nějakou šanci zase dostanu,“ poznamenal brankář, jenž v této sezoně odchytal dva extraligové zápasy za olomoucké juniory. S čtyřiadevadesátiprocentní úspěšností zásahů.

SESTŘIH: HC Škoda Plzeň - HC Olomouc 10:0. Dva hattricky a rekordní výhra
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud