19. února 2019 • 10:41

Tresty za kiksy sudích. Hradil byl přeřazen níže, Petružálek přijde o zápasy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje potrestala za chyby v posledních extraligových kolech trojici hlavních arbitrů. Dva zápasy si nezapíská Miroslav Petružálek, Robin Šír zaplatí pokutu a René Hradil byl dokonce dočasně přeřazen do nižší soutěže i s odpovídajícím finančním dopadem podle profesionální smlouvy.



Petružálek podle komise chyboval v utkání 43. kola mezi Plzní a Vítkovicemi (4:2), když v 57. minutě poslal Ostravany do čtyř po trestu za příliš mnoho hráčů. Ten však neměl být uložen. Šlo o zásadní moment, neboť Škoda přesilovku využila vítězným gólem na 3:2. Čtvrtá branka padla již při hře hostů bez gólmana.

Plzeň - Vítkovice: Nekompromisní střelou z levého kruhu využil přesilovku Kovář, 3:2
Video se připravuje ...

Šírovi byla vyměřena pokuta v souvislosti s duelem 44. kola mezi Mladou Boleslaví a Spartou (0:1). Vedení Středočechů se nelíbila řada situací, proto si stěžovali na výkon rozhodčích a videorozhodčího. Nejvíce se zlobili kvůli neuznanému gólu a situaci, jež předcházela uznané brance Pražanů.

Ve 48. minutě za bezbrankového stavu sudí u videa zkoumal, zda puk přešel celým objemem brankovou čáru. Následně potvrdil výrok kolegů na ledě, že se tak nestalo. "Vzhledem k tomu, že ze žádného z dostupných záběrů není možné s naprostou jistotou prokázat, že kotouč celým objemem brankovou čáru skutečně přešel, bylo správně ponecháno v platnosti původní rozhodnutí hlavního rozhodčího," vysvětlila komise v tiskové zprávě.

Mladá Boleslav - Sparta: Hosté se radují! Smejkal dostal puk za Růžičku, 0:1
Video se připravuje ...

Při rozhodujícím gólu Jiřího Smejkala v čase 59:14 ale dala Mladoboleslavským za pravdu. "Hráč při postavení v brankovišti bránil brankáři svojí holí ve výhledu. Velmi složitá situace je příkladem toho, že plánované zavedení tzv. coach challenge bude jednoznačným přínosem pro kluby i rozhodčí," domnívá se komise.

Dva zásadní sporné okamžiky přineslo i nedělní utkání 45. kola Olomouc - Litvínov (4:5 v prodl.). Vyloučení olomouckého Marka Laše v 58. minutě za sekání komise posvětila jako oprávněné, v čase 58:52 ale nebyl chybně potrestán zákrok litvínovského Juraje Mikúše na protihráče Jiřího Ondruška. Litvínov navíc bezprostředně po zákroku vyrovnal.

"Jednalo se o zjevný přestupek, na který měl hlavní rozhodčí dobrý výhled, a podražení mělo být jednoznačně potrestáno. Z pohledu komise rozhodčích je uvedené pochybení nejzávažnější, neboť ve srovnání s předchozími případy nešlo o nepřehlednou a na řešení složitou situaci," zdůvodnila komise Hradilovo přeřazení, které má sloužit k prověření výkonnosti rozhodčího.

Mladá Boleslav sudího Šíra pro zbytek sezony vetovala, ke stejnému kroku sáhla v reakci na zmíněný zápas rovněž Olomouc v případě Hradila.

Smutek mladoboleslavských hráčů
Smutek mladoboleslavských hráčů

Mladá Boleslav - Sparta: Gól neplatí! Pražanům se ulevilo
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud