28. února 2023 • 21:00

SESTŘIHY: Tygři živí čtvrtfinálovou naději. Nájezdy na Spartě pro Olomouc

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední hrací týden základní části hokejové Tipsport extraligy se rozjel ve žhavém stylu. Ve dvou dohrávkách šlo o hodně. Liberec, který má nadále naději na přímý postup do čtvrtfinále, zvítězil jasně doma proti vedoucím Pardubicím. Sparta na svém hřišti čelila Olomouci. Pražané sice dokázali srovnat, ale nájezdy vyšly lépe Hanákům. SESTŘIHY z utkání sledujte na iSport.cz.



Liberec zapnul v poslední třetině, živí vidinu čtvrtfinále

Hokejisté Liberce porazili v dohrávce 50. kola extraligy Pardubice 5:1 a připsali si sedmou výhru v řadě. Bílí Tygři jsou v tabulce i nadále pátí, snížili ale odstup za čtvrtým Hradcem Králové na dva body. Dynamo, již jistý vítěz základní části, si připsalo čtvrtou porážku z posledních šesti zápasů.

Po dvou třetinách vyrovnané utkání rozhodli Severočeši na začátku třetí části, kdy v rozmezí 42. a 44. minuty třikrát skórovali. Dvěma góly a asistencí se blýskl útočník Michal Birner, tři body si připsal i obránce T.J. Melancon. Liberec se třikrát prosadil v početních výhodách, další gól přidal při hře čtyři na čtyři.

Domácí začali aktivněji a hned v úvodu nadělalo Růžičkovi problémy několikrát tečované nahození Ivana od modré čáry. Poté ujel do rychlého přečíslení Rychlovský, jeho střela ale orazítkovala pouze levou tyč branky Růžičky, který nastoupil za Pardubice poprvé po příchodu z Hradce Králové na konci ledna.

První přesilovku v utkání si zahráli Tygři a proměnili ji ve vedoucí gól. Po Birnerově přihrávce propálil Růžičku dobře umístěnou ranou Melancon. Pardubice zkoušely odpovědět akcí Sedláka, Kváča byl ale pozorný. Poté hráli Severočeši další početní výhodu a zasypali Růžičku několika střelami, hostující brankář tentokrát odolal.

Na začátku druhé části dostalo možnost přesilovky také Dynamo a dokázalo ji bleskově po osmi sekundách využít. Košťálkovo nahození od modré čáry doklepnul za Kváčova záda pohotový Sedlák a vyrovnal. Vzápětí mohl hosty poslat do vedení Vondráček, Kváča ale předvedl perfektní zákrok lapačkou. Liberec měl poté početní výhodu, nesehrál ji ale dobře a Růžičku prakticky neohrozil. Velkou šanci měl po Sedlákově akci i hostující Hyka, poloodkrytou branku však netrefil.

Krátce po zahájení třetí části fauloval Cienciala vysokou holí Filippiho a Severočeši měli k dispozici hned čtyřminutovou přesilovku. A Bílí Tygři tuto šanci dokonale využili. Nejprve dorazil Balinskisovu střelu důrazný Faško-Rudáš a poslal domácí znovu do vedení. To navíc za dalších 46 vteřin navýšil Birner, který si na brankovišti našel odražený kotouč a zamířil přesně nad Růžičkovo rameno.

Liberečtí byli i nadále při chuti a za další dvě minuty lovil Růžička kotouč ze své branky počtvrté. Souhru s Najmanem a Melanconem zakončil trefou do odkryté branky bruslí Flynn a zvýšil na rozdíl tří gólů. Východočeši byli vývojem zaskočeni a zcela vypadli z role. Naopak v pohodě hrající Liberec hru kontroloval a po krásné přihrávce Filippiho v přečíslení dvou na jednoho upravil na konečných 5:1 svým druhým gólem v zápase Birner.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (Liberec): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, byli jsme aktivnější a podařilo se nám dát gól z přesilovky. Na začátku druhé třetiny nám sebral vítr z plachet rychlý gól Pardubic, který jsme dostali v oslabení. Soupeř byl pak lepší, my jsme se nedokázali udržet na puku. V úvodu třetí třetiny jsme dostali dlouhou přesilovku, kterou jsme dvakrát využili a zlomili zápas na naši stranu.“

Marek Zadina (Pardubice): „První třetina byla vyrovnaná, ve druhé jsme byli lepším týmem. Nakonec rozhodly přesilovky. Na začátku třetí třetiny uděláme stupidní faul za čtyři minuty a v oslabení a následném náporu domácích jsme dostali tři góly. Rázem tak bylo po zápase.“

Góly

Domácí: 09:31. Melancon, 41:14. Faško-Rudáš, 42:00. Birner, 43:49. Flynn, 54:03. Birner

Hosté: 21:02. L. Sedlák

Sestavy

Domácí: Kváča (Neužil) – Balinskis, Nedomlel, Derner, Melancon, Ivan, Kolmann, Štibingr – Birner (C), Filippi, Faško-Rudáš – Frolík, A. Najman, Flynn – Ordoš, Šír (A), Rychlovský – Jenčovský, Vlach, Dlouhý.

Hosté: J. Růžička (Will) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, J. Kolář (A), Hrádek – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – Rohlík, Zohorna (A), Radil – Říčka, Poulíček (C), Paulovič – Mandát, A. Musil, Vondráček.

Rozhodčí

Jeřábek, Pražák – Lhotský, Zíka

Stadion

Home Credit Arena, Liberec

Návštěva

6023 diváků

SESTŘIH: Liberec - Pardubice, 5:1. Tygři pokračují ve své dobré formě a útočí na první čtyřku
Video se připravuje ...

Sparta se před Vítkovice neposouvá, slaví Olomouc

Hokejisté Sparty prohráli v dohrávaném utkání 42. extraligového kola s Olomoucí 1:2 po samostatných nájezdech a nevyužili tak šanci přeskočit druhé Vítkovice. Hosté vedli díky gólu obránce Dalibora Řezníčka ze 12. minuty a prosadili se tak po dvou zápasech bez vstřeleného gólu. Ve druhé třetině vyrovnal Michal Řepík. V nájezdech rozhodl kapitán hostů Jan Knotek.

Olomoučtí nastoupili při rozsáhlé marodce se čtyřmi juniory a jedním dorostencem v sestavě, ale hned na začátku potrápili favorita několika útočnými výpady, které musel likvidovat brankář Pražanů Kovář. V sedmé minutě zahrozil z domácích jako první výrazněji Kaše, olomoucký gólman Lukáš byl však pozorný.

Sparta si zahrála i první přesilovku, ale mohla v ní inkasovat, když Klimek uháněl sám na Kováře, překonat ho však nedokázal. V polovině úvodního dějství musel na trestnou lavici Jandus a Hanáci trestali - po dlouhých 131 minutách a 29 sekundách mohli slavit gól díky Řezníčkově povedené ráně od modré čáry. Na konci 14. minuty měli hosté k dispozici další početní výhodu, v ní ale úspěšní nebyli.

Sparta se prosadila rovněž až díky přesilovce. Na začátku 24. minuty se provinil proti pravidlům Dujsík a jen krátce po polovině jeho trestu ho poslal zpět do hry Řepík. Kapitán Pražanů se prosadil po ráně bez přípravy těsně za kruhem a dal již 24. gól v sezoně. Ve 35. minutě mohl vrátit hostům vedení Plášek, jenž se dostal do výborné pozice, ale Kovář byl proti. Po chvilce na druhé straně z velmi podobné střelecké parkety nedokázal prostřelit Lukáše Safin.

Po začátku třetí třetiny fauloval Olesz a přestože se přesilovka Spartě příliš nepovedla, dostal se v jejím závěru do obrovské šance Horák, zblízka však skvěle chytajícího Lukáše nepřekonal. Pražané se snažili vystupňovat svůj tlak a rozhodnout v základní hrací době, jenže jejich snaha dál ztroskotávala na Lukášovi.

V 52. minutě se před olomouckého gólmana protáhl povedenou individuální akcí Tomášek, ani on však na něho nevyzrál. Další šanci nevyužil Řepík. Polášek bombou od modré čáry sestřelil před brankou clonícího Formana, jehož zasáhl do tváře. I díky úklidu krve z hrací plochy mohli hosté na chvilku vydechnout. A když pak přečkali další závary před svým brankovištěm, měli jistý bod.

V prodloužení měli navrch sparťané, jenže o rozhodující zásah usilovali marně. Největší šanci měl Kousal, jenž se dostal sám před Lukáše, ale ten snahu o chytré zakončení mezi betony přečetl. Rozhodovalo se proto až v nájezdech. Ve druhé série nejprve překonal Kováře Plášek, ve třetí na něho navázal Knotek, za Spartu sice hned odpověděl Tomášek, ale to bylo pro domácí málo.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Sparta): „Olomouc hrála výborně. My jsme začali špatně a měli jsme špatnou celou první třetinu, ale druhou a třetí třetinu jsme hráli velice dobře. Olomouc ale hrála celý zápas skvěle do obrany a nepustila nás skoro do ničeho. Ty šance, které jsme měli, tak jsme nedali. Byl to výborný zápas a nedá se nic dělat - je to hokej a my jsme prohráli. Bylo by výborné, kdybychom dosáhli na druhé místo, ale když se to nepovede, tak i to třetí je pro nás skvělé.“

Jan Tomajko (Olomouc): „Měli jsme problémy se sestavou už minulý zápas, dnes nám vypadl ještě další útočník, takže jsme sem přijeli opravdu bránit, hrát dobře z defenzívy a dělat co nejméně chyb. Myslím, že v tom jsme dneska podali výborný výkon. Využili jsme přesilovku a pak jsme se snažili nedostat gól a dobře bránit, aby Sparta neměla přečíslení, což se nám dařilo. Druhý bod je takový bonus navíc. Musím ale hráče opravdu pochválit, protože do defenzívy to byl výborný týmový výkon a chyb bylo minimum.“

Góly

Domácí: 24:09. Řepík

Hosté: 11:29. Řezníček, . Knotek

Sestavy

Domácí: J. Kovář (Cichoň) – Mikliš, Jandus, Němeček, Krutil, Polášek (A), T. Tomek – Tomášek (A), Horák, E. Thorell – Řepík (C), Kaše, M. Forman – P. Kousal, D. Vitouch, Buchtele – Konečný, G. Thorell, Safin – Vauhkonen.

Hosté: Lukáš (Frgál) – Rašner, Dujsík, Řezníček, Švrček, Mareš, T. Černý, Galvas – Plášek ml., Klimek (A), Navrátil – Olesz (A), Knotek (C), Bambula – Strapáč, Menšík, Rutar – M. Tomeček, Kučera, Matašovský.

Rozhodčí

Hejduk, Hribik – Ondráček, Špůr

Stadion

O2 arena (Praha - Vysočany)

Návštěva

10 728 diváků

SESTŘIH: Sparta Praha - Olomouc, 1:2sn. Hanáci vydřeli důležité body
Video se připravuje ...

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 29 8 5 10 159:110 108
2. Vítkovice 52 28 4 10 10 159:122 102
3. Sparta 52 28 6 3 15 155:122 99
4. Mountfield 52 23 7 5 17 141:124 88
5. Liberec 52 19 10 10 13 156:129 87
6. Třinec 52 21 5 7 19 149:121 80
7. Brno 52 19 6 3 24 134:150 72
8. Olomouc 52 19 6 2 25 121:141 71
9. K. Vary 52 19 4 3 26 129:163 68
10. M. Boleslav 52 15 7 8 22 116:128 67
11. Litvínov 52 15 7 8 22 137:144 67
12. Plzeň 52 15 6 8 23 127:146 65
13. Č. Budějovice 52 15 5 6 26 132:158 61
14. Kladno 52 15 3 6 28 122:179 57
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud