Tereza Janovská
28. července 2019 • 22:59

Démon Sagan má sedmý zelený trikot: Zapsal jsem se do historie Tour!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z boje o zelený trikot udělal one man show. Druhý Caleb Ewan na něj ztrácel 68 bodů a Peter Sagan se v Paříži oblékl posedmé do zelené. Nikomu v historii Tour de France se zatím ve sprinterské prémii tolik nedařilo. „Ze sedmého zeleného trikotu jsem šťastný. A také mě to překvapilo. Každý rok se vracím, abych ze sebe dostal to nejlepší,“ vysvětlil šťastný Slovák.



Už před rokem dotáhl v počtu zelených trikotů rekordmana Erika Zabela, letos ho překonal. Stal se tak držitelem největšího počtu těchto dresů v historii Tour de France.

„Obléct si zelený trikot na pódiu na Champs-Elyséés je privilegium a velká čest. Chtěl bych poděkovat celému týmu. Všichni tvrdě makali na dosáhnutí tohoto cíle. Máme za sebou dobrou Tour de France a ukázali jsme, že každý rok děláme pokroky a jsme silnější a silnější,“ děkoval dojatě.

Za posledních osm let vládl v sedmi případech. Předloni o prvenství přišel jen kvůli diskvalifikaci za kontakt s Markem Cavendishem při závěrečném spurtu a do zeleného se tehdy oblékl Michael Matthews. V boji o nejlepšího sprintera je jinak každý ročník nedostižný.

„První zelený trikot byl překvapením, protože jsem tehdy přijel vyhrát nějakou etapu a dres přišel spolu s výhrami. Podruhé to byla jubilejní stá Tour a znovu jsem ho vyhrál. Poté to začalo být jednodušší nebo jsem to měl víc pod kontrolou,“ ohlédl se slovenský jezdec za svou nadvládou.

Svými jednoznačnými výkony tak z téhle soutěže udělal boj vlastní. Každý rok se ho někdo snaží překonat, ale po pár etapách je jasné, že to je nadlidský úkol. Právem je tak rekordmanem.

„Jsem rád, že jsem se tím zapsal do historie Tour de France. Můj nejlepší moment tohoto roku byl, když jsem vyhrál pátou etapu. Dalšími skvělými chvilkami bylo zkrácení horských etap. To pro mě byla skvělá zpráva. A další skvělý pocit jsem měl, když jsem překročil hranice Paříže,“ zavzpomínal na milníky letošní Tour Sagan.

A co nejslavnější slovenský cyklista plánuje nyní? Odpočinku si moc neužije. „Budu mít pár dní volna a pak můžu opět pokračovat v práci na nadcházejících cílech v závěrečné části sezony,“ dodal devětadvacetiletý dříč.

Slovenský cyklista Peter Sagan posedmé vyhrál bodovací soutěž Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan posedmé vyhrál bodovací soutěž Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud