Jiří Punčochář
28. května 2016 • 19:50

Nibali vstal na Giru z mrtvých: k triumfu se odrazil po návštěvě nemocnice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední dva týdny neměla Itálie větší terč než Vincenza Nibaliho. Za jeho mnohdy až zoufalé výkony na Giru d'Italia se do něho trefovala média i bývalí cyklisté, sám si stěžoval na nemístný tlak. „Není důvod být tak krutě kritizován jen za to, že se mi nedaří tak, jak chci,“ čelil Nibali tvrdým slovům o špatné kondici, psychice i nastavení kola. Až se vichřici vzepřel a vývoj otočil. Rozhodující poslední dva dny v horách zvládl na jedničku, jednu etapu vyhrál, ve druhé zaskočeným soupeřům ujel a v neděli v Turíně oslaví takřka jistě druhé vítězné Giro kariéry.



„Cítím se fantasticky. Věřil jsem si, že ve vysoké nadmořské výšce jsem schopen dýchat a závodit lépe než kdokoliv jiný. Nebál jsem se prohrát, ale nebál jsem se ani vyhrát. Prožívám skvělé pocity,“ radoval se v cíli sobotní 20. etapy rozporuplný sicilský velikán.

Už dříve se stal jedním z pouhých šesti cyklistů historie, kteří dokázali vyhrát všechny tři Grand Tour (Giro, Tour de France a Vuelta). Dneškem se do kronik zapsal ještě výrazněji.

Giro vyhrál neskutečným způsobem. Dva týdny se trápil, nic mu nevycházelo, po jedné z etap obvinil tým, že mu špatnými pokyny prokoučoval boj o první místo. Mračil se na soupeře, že nechtějí spolupracovat a brzdí ho tak.

Nedařilo se mu v kopcích, zbabral horskou časovku. V jednu chvíli ztrácel skoro pět minut na růžový trikot vedoucího závodníka.

„Vzal si toho na rok 2016 hrozně moc. Na Giru ani nemůže být v nejlepší formě, protože se moc soustředí na olympijský závod v Riu,“ navážel se do něho i někdejší mistr světa Paolo Bettini ve svém pravidelném sloupku pro list Gazzetta dello Sport. Kritizoval Nibaliho taktické vedení Gira i rozhodnutí změnit nastavení kola a délku klik o dva a půl milimetru. „Proč tohle udělá člověk v jednatřiceti letech, to nechápu,“ ironizoval Bettini.

Skloňovala se i Nibaliho údajná jednání s nově vznikajícím bahrajnským týmem, jehož má být Žralok z Messiny od roku 2017 hlavní akvizicí. Měla ho rozptylovat.
„Slyšel jsem, že to nezvládám psychicky, ale to je blbost. Někdy výsledky nemáte a musíte to přijmout, jak to je,“ hájil sám sebe proti přesile.

Vlastně jen proslulé tifosi neztratil. Ti mu dál leželi u nohou. „Nechte ho být!“ „Stačilo!“ pokřikovali naštvaní italští fanoušci po novinářích, když po jedné z etap v obvyklém hloučku zpovídali zkroušeného Nibaliho u týmového autobusu. „Jsem rozlámaný na kousíčky. Musíte mě trhat dál?“ žadonil i jezdec.

Až komicky působila opakující se scéna po každé z etap, kdy si Nibali chodil přebírat cenu pro nejlepšího jezdce dne. Toho volili fanoušci svým hlasováním a Nibalimu i tímto způsobem prokazovali oddanost. Nový tablet vyhrával denně…

To trvalo až do pátku. V ten den se všechno změnilo. Nibali vyhrál páteční horskou etapu, v níž si při pádu zlomil žebro do té doby vedoucí muž Steven Kruijswijk, a odrazil se k obratu. Itálie byla rázem na nohou.

Sobotní internetové vydání Gazzetty dello Sport, stejných novin, na jejichž růžových stránkách se tolik rozlítil Bettini, už pod Nibaliho fotkou hrdě hlásí: „Mistrovské dílo!“

Na Giru vítězí dva dny poté, co Italův tým Astana pouští do světa zprávu, že Žralok podstupuje krevní vyšetření, protože pro jeho bídné výsledky i slabé wattové výkony může být vysvětlením i prodělaná nemoc. Pokud se v krvi objeví problém, Nibali závod zabalí.

„Nechci to používat jako výmluvu, v přípravě jsem se cítil dobře. Ale nemám z čeho brát. Nemůžu. Jsem prázdný,“ skuhral Nibali.

Místo odstoupení naopak po krevních testech povstal. V posledních dvou dnech v horách byl nedostižný on i celá Astana. „Sobotu jsme zorganizovali podle plánu, který zafungoval už vloni na Vueltě. Zafungoval znovu. Děkuji týmu, že mi tohle umožnil,“ rozplýval se Nibali.

Jeho transformace začala v pátek ve stoupání na nejvyšší vrchol letošního Gira. V nadmořské výšce nad 2500 metrů nad mořem, kde řada favoritů trpěla, našel sám sebe.

„Jakmile se jde nad 2000 metrů, jsem v pohodě. V dlouhých kopcích se mi daří lépe než v těch krátkých. Jsem uvolněný, daří se mi. Možná to nejsou snadné dny, ale v jejich konečném výsledku jsem v nich silný,“ zdůvodňuje Nibali obrat.

Proto dnes slaví a proto dojede v neděli do Turína, v etapě, v níž už se závodit o celkové pořadí nebude, jako král. „Možná jsem tomu ani já už nevěřil,“ přizná upřímně se šampaňským v ruce. „Možná jsem už jen v hloubi duše doufal.“

Italský cyklista Vincenzo Nibali a jeho radost
Italský cyklista Vincenzo Nibali a jeho radost

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud