18. února 2018 • 09:33

Štafetu na OH vyhráli Norové, Češi doběhli desátí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Štafetu na 4x10 kilometrů na olympijských hrách vyhráli Norové a v Pchjongčchangu získali už páté zlato v běžeckém lyžování. Druhé místo obsadili Rusové, třetí skončila Francie. Česká čtveřice Aleš Razým, Martin Jakš, Petr Knop a Michal Novák byla desátá.


O výhře norské štafety rozhodl vítěz sprintu Johannes Hösflot Klaebo, jenž zhruba kilometr před cílem unikl Denisi Spicovovi. Ruský reprezentant už nenašel síly na odpor, protože do závěrečného úseku startoval se ztrátou 16 sekund na třetím místě.

Rusové přitom dlouho vedli, a když jim Alexander Bolšunov zajistil v průběhu druhého úseku zajistil náskok 40 sekund, vypadalo to, že se v Koreji dočkají první zlaté medaile. Jenže Alexej Červotkin vedení neudržel a Spicovovi předával s velkou ztrátou.

Bronzový medailista ze závodu na 15 kilometrů se poté dokázal na Klaeba a jeho překvapivého kolegu ve vedoucí dvojici Adriena Backscheidera z Francie dotáhnout a dostal se i do vedení. Na nástup norského favorita už však nenašel síly do cíle dojel se ztrátou devíti sekund. Backscheider na třetí příčce zaostal o 37 sekund.

Norové ziskem pátého zlata na jedné olympiádě vyrovnali rekord v běžeckém lyžování. Celkem mají Seveřané v této disciplíně na kontě v Pchjongčchangu už jedenáct medailí, což se jim podařilo potřetí po Salt Lake City v roce 2002 a Soči. Od rekordu Sovětského svazu z roku 1988 je dělí čtyři závody před koncem dvě medaile.

Česká reprezentace na Nory ztratila přes čtyři minuty a oproti hrám v Soči před čtyřmi lety si o dvě místa pohoršila. Neuspěli ani dvojnásobní obhájci zlata Švédové, kterým vzaly naději na vítězství první dva úseky klasickou technikou a skončili na páté příčce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud