12. července 2018 • 16:18

Železný o svém rekordu: Asi jsem byl v něčem jiný než ostatní

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ostravská výstava IAAF Heritage, která propaguje zářijový Kontinentální pohár, získala dočasně cenný exponát. Jan Železný jí dnes dočasně zapůjčil oštěp, kterým v Jeně 25. května 1996 hodil stále platný světový rekord 98,48 metru.


Ačkoliv sportovní vývoj jde i v atletice nezadržitelně kupředu, Železného rekord odolává už dvě desetiletí. "Ani po těch více než dvaceti letech neumím odpovědět, jak to, že vydržel tak dlouho. Je těžké na to odpovědět," uvedl trojnásobný olympijský vítěz u příležitosti dnešního darování oštěpu do sbírky výstavy.

"Nechci, aby člověk vypadal namyšleně. Ale asi jsem byl v něčem jiný. Nebyl jsem svým somatotypem typický oštěpař, ale asi jsem dokázal spojit rychlost, techniku i sílu lépe než ostatní. Těm vždycky asi kousek něčeho chyběl," uvedla legenda české atletiky.

I po 22 letech si vzpomíná, že v kostech cítil formu na kvalitní hod. "Vrátil jsem se tenkrát z Japonska, cítil jsem formu a chtěl jsem na nějaký závod. Volal jsem manažerovi, jestli někde něco není, že bych si zaházel," usmál se Železný.

Nenapadlo ho ale, že takřka přehodí sto metrů. Výjimečný zápis do historie se mu navíc povedl před celou rodinou. "Na devadesát metrů jsem si věřil. Tak jsem vzal celou rodinku i s dětma, a protože to do Jeny bylo kousek, vyrazili jsme autem. Pamatuju si, že když se to povedlo, byl to skvělý pocit, že všichni moji blízcí byli u toho," řekl Železný.

Netuší, jak dlouho ještě jeho rekord může vydržet. "Budu rád, když co nejdéle," usmál se ředitel atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava, který jako jediný oštěpař všech dob dokázal třikrát pokořit hranici 95 metrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud