17. října 2018 • 11:55

V Íránu fotbalistům fandily po téměř 40 letech i ženy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Po téměř čtyřiceti letech mohly fotbalistům Íránu fandit na stadionu při domácím mezistátním zápase i ženy. V radikální islámské zemi platí zákaz jejich přítomnosti od roku 1979, ale pro úterní přípravné utkání proti Bolívii dostala stovka speciálně vybraných žen výjimku. A možná reprezentantům přinesly štěstí, protože vyhráli 2:1.


Počet fanynek v hledišti byl podle agentury ISNA striktně omezen a výběr náležel úřadům. Na zápas směly příbuzné hráčů, zaměstnankyně tamního fotbalového svazu nebo členky íránské reprezentace. "Jejich povzbuzování bylo velmi zajímavé. Možná by to mohl být začátek nové éry," řekl kouč reprezentace Portugalec Carlos Queiroz.

V Íránu nesmějí na stadiony chodit ženy oficiálně kvůli tomu, aby neslyšely nadávky a sprosté pokřiky fanoušků. Íránský prezident Hasan Rúhání zákaz několikrát kritizoval, jeho zrušení ale nedosáhl.

Při letošním mistrovství světa mohly íránské ženy chodit na stadion v Teheránu, kde se zápasy jejich týmu z Ruska promítaly. Tuto možnost tehdy využily stovky nadšených fanynek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud