19. října 2018 • 14:24

Keino odmítl podíl na zneužívání peněz pro olympioniky v Riu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Legendární běžec Kipchoge Keino odmítl, že by se jako předseda Keňského olympijského výboru podílel na zneužívání peněz určených pro keňské olympioniky na hrách 2016 v Riu de Janeiro. Dvojnásobný olympijský vítěz a čestný člen Mezinárodního olympijského výboru (MOV) zatím nebyl obviněn, i když proti ostatním šesti lidem zapleteným do této kauzy keňská prokuratura obvinění vznesla.


Národní olympijský výbor dostal od keňské vlády více než pět milionů dolarů (přes 111 milionů korun), aby zajistil servis keňským účastníkům poslední letní olympiády. Více než 545.000 dolarů (asi 12,1 mil. Kč) z této částky se ale ke sportovcům nedostalo, tvrdí vyšetřovatelé, kteří na případu pracovali téměř dva roky.

Obviněni v minulých dnech byli dva vysoce postavení představitelé keňského olympijského výboru, tehdejší ministr sportu Hassan Wario a tři úředníci, kteří pod ním pracovali. V případě osmasedmdesátiletého Keina si žalobci nechávají více času na posouzení jeho role v případu. Podle agentury AP se spekuluje, že Keino nakonec bude v této kauze figurovat jako svědek, nikoliv jako obviněný.

V rozhovoru s AP Keino tvrdil, že finanční prostředky, kterých se kauza týká, nekontroloval. Vinu dává úředníkům ministerstva sportu. "Já jsem žádné vládní šeky nevypisoval. To dělali jejich lidé. To je všechno, co vím," prohlásil.

Také v prohlášení pro policii podle svého právníka Cecila Millera Keino uvedl, že nebyl zodpovědný za podepisování jakýchkoliv dokumentů, které by řídily tok těchto peněz. To nyní vyšetřovatelé prověřují.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud