12. prosince 2018 • 14:24

Basketbalistky na ME čeká Švédsko, Francie a Černá Hora

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České basketbalistky se na mistrovství Evropy v příštím roce utkají ve skupině B se Švédskem, Francií a Černou Horou. Základní část turnaje odehrají v Lotyšsku. Dvě ze skupin se konají v Srbsku, kde se uskuteční i finálová část. V případě postupu čeká tým trenéra Štefana Svitka stěhování. Rozhodl o tom dnešní los v Bělehradu.


Šampionát se koná od 27. června do 7. července. V Lotyšsku hostí obě skupiny Riga v hale, kde se v roce 2015 hrál mužský evropský šampionát. V Srbsku se základní skupiny konají v Niši a Zrenjaninu. Za čtyř základních skupin postoupí vítězové rovnou do čtvrtfinále, celky na druhém a třetím místě sehrají křížem s vedlejší skupinou osmifinále. Skupina B by se tak střetla se skupinou A, ve které jsou kromě domácího Lotyšska také Velká Británie, Ukrajina a Španělsko.

Češky šly do losování z druhého výkonnostního koše, kde je udržela trojka Romany Hejdové z poslední vteřiny závěrečného kvalifikačního utkání v Belgii. Z prvního koše dostaly druhou nejvýše nasazenou Francii, která patří k tradičním soupeřům, ale také neoblíbeným.

Na velká akci ji Češky porazily pouze jedinkrát, a to na mistrovství Evropy 2005, kde nakonec braly titul. Od té doby ji zdolaly jen v přípravě v roce 2007 a prohrály s ní na ME 2015, 2013, 2011, olympijských hrách 2012 ve čtvrtfinále a na MS 2007. Včetně přípravných zápasů ji nedokázaly porazit již osm zápasů.

Ze třetího i čtvrtého koše dostaly Češky vždy papírově nejschůdnějšího soupeře. Černá Hora si postup vybojovala v kvalifikaci až výhrou nad Slovenskem v závěrečném utkání. Na šampionátu 2015 sice Češky překvapila vítězstvím 71:52, ale poslední dvě přípravy vyhrál český výběr. V kvalifikaci černohorský výběr posílila rodilá Američanka Glory Johnsonová, která se hned spolu s Jelenou Dubljevičovou stala hlavní tahounkou týmu s průměry 17,8 bodu a 13,4 doskoku na utkání.

Outsiderem skupiny je Švédsko, které za sebou v kvalifikaci nechalo Chorvatky a slabou Makedonii. Skandinávský celek se opírá o hru bývalých hráček USK Praha Fridy a Elin Eldebrinkových a zejména pivotky Amandy Zahuiové.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud