16. ledna 2019 • 11:16

Krasobruslař Kovtun málem skončil, pomohl mu i Pljuščenko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Trojnásobný medailista z mistrovství Evropy Maxim Kovtun málem loni ve 22 letech skončil s krasobruslením. Při úspěšném comebacku mu pomohli Jevgenij Pljuščenko a návrat k bývalé trenérce Jeleně Bujanovové. Kovtun před Vánoci vyhrál ruský šampionát a příští týden bude jedním ze soupeřů Michala Březiny na evropském šampionátu v Minsku.


Rodák z Jekatěrinburgu platil za jeden z největších talentů ruského mužského krasobruslení. Ještě před devatenáctými narozeninami skončil v roce 2014 čtvrtý na mistrovství světa a v následující sezoně získal stříbro na ME. Na kontinentálním šampionátu pak přidal ještě bronz a další stříbro, ale zároveň často na vrcholných akcích zklamal.

Olympijská sezona byla v jeho podání katastrofální, přibral a potýkal se s řadou zranění. "Můj život byl peklo. V hlavě jsem měl strašný zmatek. Moje váha... Byla tam spousta problémů," vzpomínal Kovtun v rozhovoru na webu časopisu International Figure Skating.

Rozhodoval se, co dál. Aby přišel na jiné myšlenky, přijal nabídku na účast v krasobruslařské show Louskáček a loni v lednu absolvoval 40 vystoupení v průběhu dvou týdnů. "V té době jsem si říkal, že jsem se závoděním skončil. Přibral jsem a v show jsem skákal jen trojité skoky, nic víc. Fyzicky jsem ale musel zvládnout tři představení za den," uvedl.

Pak se ale rozhodl, že dá závodní kariéře ještě jednu šanci. Začal trénovat v akademii Jevgenije Pljuščenka. "Na prvním tréninku mi Žeňa řekl: 'Od téhle chvíle jsi nikdo. Nemáš tituly. Jsi jen bruslař z vesnice, jen Maxim.' A začali jsme se vším od nuly," řekl Kovtun.

Trénink ho zase začal bavit. V Pljuščenkově akademii je ale menší ledová plocha, než jsou standardní rozměry kluziště, a navíc tam trénuje spousta dětí. Kovtun se proto chtěl vrátit za lepšími podmínkami do CSKA Moskva k trenérce Bujanovové. "Napsal jsem jí zprávu, pak jsem jí zavolal a sešli jsme se. Byla v šoku, vůbec to nečekala. Mluvili jsme přes dvě hodiny a po tom rozhovoru se dlouho rozmýšlela. Prvního dubna jsem dostal zprávu, že se mám dostavit do kanceláře trenérů. Vzal jsem si brusle a ve čtyři odpoledne jsem začal trénovat," líčil Kovtun, jak začal jeho nový život.

Od Bujanovové a jejího kolegy v trenérském týmu Alexandra Uspenského ale dostal příkaz rychle shodit na 70 kilogramů, jinak by nemohl na letní kemp. Kovtun během tří týdnů zhubnul bezmála dvanáct kilogramů a vrátil se k tvrdému tréninkovému režimu.

Odměnou mu byl čtvrtý ruský titul a nominace na ME. Trenérská legenda Taťjana Tarasovová, která je jeho mentorkou a obdivovatelkou, se při komentování pro ruskou televizi rozplakala, když viděla jeho comeback.

Kovtun však zůstává nohama na zemi. "Bezpochyby jsem spokojený s tím, že jsem odvedl svou práci, což bylo vrátit se do národního týmu a dokázat, že tu pořád jsem. Ale byly tam také minusy. Byla tam velká chyba v krátkém programu i ve volné jízdě," řekl.

Na mistrovství Evropy v Minsku budou vedle něj reprezentovat Rusko Michail Koljada a Alexander Samarin. Místo v národním týmu nezbylo na finalistu Grand Prix Sergeje Voronova.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud